Γαλάζιος καρχαρίας εμφανίστηκε στα Επτάνησα – Βγήκε στα ρηχά – Οι συμβουλές των ειδικών (vid)

 Γαλάζιος καρχαρίας εμφανίστηκε στα Επτάνησα – Βγήκε στα ρηχά – Οι συμβουλές των ειδικών (vid)

Ένας γαλάζιος καρχαρίας έκανε την εμφάνισή του στα ρηχά σε παραλία των Επτανήσων.

Πρόκειται για το είδος Prionace glauca (BSH) (Γλαυκοκαρχαρίας ή Γαλάζιος Καρχαρίας) το οποίο σύμφωνα με την οργάνωση “iSea” είναι ακίνδυνο για τον άνθρωπο, ενώ αντίστοιχες παρατηρήσεις για το είδος καταγράφονται σε όλη τη Μεσόγειο.

“Το είδος είναι ακίνδυνο για τον άνθρωπο, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με τον σεβασμό και την προσοχή που συστήνεται σε κάθε “συνάντησή” μας με την άγρια ζωή!” αναφέρει χαρακτηριστικά η οργάνωση και στη συνέχεια δίνει συμβουλές προς τους λουόμενους για το τι να κάνουν αν τον συναντήσουν.

“Για τους λόγους αυτούς, οι λουόμενοι θα πρέπει να απομακρύνονται από τη θάλασσα και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιδιώκεται η αλληλεπίδραση με άτομα καρχαριών! Η παρουσία Γλαυκοκαρχαρία δεν θα πρέπει να προξενεί πανικό! Η προσέγγιση όμως κάθε άγριου ζώου μπορεί να προκαλέσει επιθετικές ή άγνωστες σε εμάς συμπεριφορές λόγω δικού του φόβου!” σημειώνει η οργάνωση και συνεχίζει:

“Κρατάμε λοιπόν τις αποστάσεις και μόνο εφόσον το άτομο φαίνεται να μην μπορεί να επανέλθει στη θάλασσα, τότε μόνο προσπαθούμε να το επαναφέρουμε αποφεύγοντας το κεφάλι και τα βράγχια, και προσπαθώντας να μην κάνουμε καμία απότομη κίνηση που μπορεί να τραυματίσει το ζώο. Δεν το ακουμπάμε με γυμνά χέρια, δεν το τραβάμε δυνατά από την ουρά και δεν το σέρνουμε στην άμμο.”

“Ο Γλαυκοκαρχαρίας ή Γαλάζιος Καρχαρίας είναι είδος που απειλείται με εξαφάνιση ωστόσο δεν προστατεύεται!” τονίζει.

Avatar

Θεόκριτος Αργυριάδης