“Φωτιά” στο πολιτικό σκηνικό από την αποκάλυψη Ντομπρόβσκις για εποπτεία “μνημονίου” στα 32 δισ.
Για «κάθε άλλο παρά αμελητέο» κίνδυνο επιστροφής στα μνημόνια έκαναν λόγο την Κυριακή πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σε επικοινωνία με το libre.gr, μια επιχειρηματολογία που θα επαναλαμβάνεται διαρκώς στην πορεία προς το λαό, του Αλέξη Τσίπρα και των κορυφαίων στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ένα 24ωρο μετά, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις θύμιζε μιλώντας στα «Νέα» ότι, επί λέξει, η αποδέσμευση των πόρων προς τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. θα γίνεται σε δόσεις και θα συνδέεται άμεσα με συγκεκριμένα ορόσημα, τα οποία ναι μεν θα συμφωνούνται με τα κράτη – μέλη, αλλά θα συναρτώνται με τις συστάσεις του ευρωπαϊκού εξαμήνου και την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Με την εφημερίδα, που δεν την λες και… φιλο-ΣΥΡΙΖΑ, να σχολιάζει ότι, και πάλι κατά λέξη, ενδέχεται τελικά υπό την πίεση κυρίως των επονομαζόμενων ‘φειδωλών τεσσάρων’ να υπάρξει επιβολή όρων στις χώρες – μέλη για την παροχή των πόρων της ανάκαμψης.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, υπήρξε ειδική αναφορά στη χώρα μας από τον επικεφαλής της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής της Κομισιόν: «Για την Ελλάδα, πράγματι υπάρχει ακόμη η ενισχυμένη εποπτεία και θα είναι προφανώς ένας παράγοντας που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη…».
Τόσο απλά, τόσο καθαρά.
Η ενισχυμένη εποπτεία, καθεστώς στο οποίο βρίσκεται η Ελλάδα, μετά την έξοδο από τα μνημόνια είναι παράγοντας που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ιδίως τώρα που θα …βρέξει ευρώ και στη χώρα μας.
Η Κουμουνδούρου που από την Κυριακή είχε επαναφέρει, μέσω του libre.gr., στο δημόσιο διάλογο τη συζήτηση περί μνημονίων, δεν ήθελε πολύ, φυσικά, να πιαστεί από την αποστροφή του Λετονού «σκληρού» της Κομισιόν.
«Οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν, κ. Ντομπρόβσκις, περί αυστηρής εποπτείας σε ό,τι αφορά τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείο Ανάκαμψης, ξυπνούν μνήμες για τη χώρα μας που πιστεύαμε ότι έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας», σημείωνε, σε δήλωσή του, ο Αλέξης Χαρίτσης.
Προσθέτοντας ότι «η πρόταση της Κομισιόν είναι στη σωστή κατεύθυνση», και αυτό είναι ένα βασικό θέμα που διαφοροποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ από το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25, «υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι η αναγκαία ενίσχυση δεν θα συνοδεύεται από σκληρή επιτροπεία και ‘αιρεσιμότητες’ που παραπέμπουν στις πιο σκοτεινές μνημονιακές περιόδους».
Με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ να αξιώνει επιπλέον από τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να ζητήσει ξεκάθαρες απαντήσεις από τα ευρωπαϊκά όργανα κι από τους πολιτικούς του φίλους», άλλωστε, «ο ρόλος του πρωθυπουργού-θεατή των εξελίξεων στον οποίο αρκείται μέχρι σήμερα, βλάπτει τη χώρα και τους πολίτες της».
Μνημόνιο, και μάλιστα πέμπτο σύμφωνα με την αρίθμηση που κάνει, βλέπει και ο Γ. Βαρουφάκης. Εκτιμά μάλιστα, ότι μόλις το Βερολίνο ισοσκελίσει το δικό του προϋπολογισμό, δηλαδή κάποια στιγμή μέσα στο 2021 σύμφωνα με τους υπολογισμούς του επικεφαλής του ΜέΡΑ25, τότε θα πιέσει τις Βρυξέλλες και εκείνες με τη σειρά τους τα κράτη – μέλη να κλείσουν την ψαλίδα έσοδα/δαπάνες.
Έλλαδα και Ισπανία θα έχουν το μεγαλύτερο άνοιγμα στον προϋπολογισμό, έλεγε ο Γ. Βαρουφάκης χθες, στην ΕΡΤ, επαναλαμβάνοντας τις προβλέψεις του για ύφεση 15% τουλάχιστον, για φέτος, αλλά και για λιτότητα αντίστοιχη του 2010. Άρα, μνημόνια…
Και, στις αιχμές της αντιπολίτευσης πώς απαντούσε η κυβέρνηση; «Όσον αφορά το ερώτημα αν τα χρήματα αυτά συνδέονται με κάποιου είδους εποπτεία, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα», απαντούσε χθες στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Στέλιος Πέτσας –και η φράση αυτή πρέπει να μείνει στο δημοσιογραφικό αρχείο… Μαζί με μια βουτιά στο παρελθόν («τρίτο αχρείαστο μνημόνιο» κ.ο.κ.), αλλά και την ατάκα, «μνημόνια υπήρχαν επί Τσίπρα. Επί Μητσοτάκη υπάρχουν πακέτα ανάπτυξης».
Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως, έχει αποφασίσει να κρατά τα φώτα πάνω στο θέμα της οικονομίας, μέσα και έξω από τη Βουλή. Μέσα, με την κατάθεση είτε ερώτησης προς τον πρωθυπουργό είτε αιτήματος για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση.
Και έξω, εντείνοντας την επικοινωνία του με τους μικρομεσαίους, μάλιστα χθες από την Καισαριανή άφηνε την εξής μομφή προς την κυβέρνηση: ότι με το δεδομένο της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «είναι θέμα πολιτικής επιλογής (σ.σ. της κυβέρνησης) να μην στηρίζει της μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενδεχομένως έναντι άλλων επιχειρήσεων που παίρνουν σιγά σιγά σημαντική στήριξη».
Και αυτή είναι μία μομφή που δεν γίνεται να αφήνει αναπάντητη το Μέγαρο Μαξίμου…
Νίκος Παπαδημητρίου