Φωτιά στο Πανόραμα Βούλας: Ολονύχτια μάχη για τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων – Επέστρεψαν οι κάτοικοι – Ενισχύσεις από την υπόλοιπη Ελλάδα (video)

 Φωτιά στο Πανόραμα Βούλας: Ολονύχτια μάχη για τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων – Επέστρεψαν οι κάτοικοι – Ενισχύσεις από την υπόλοιπη Ελλάδα (video)

Η μεγάλη φωτιά, που το μεσημέρι του Σαββάτου ξεκίνησε από την Άνω Γλυφάδα, γρήγορα επεκτάθηκε στο Πανόραμα της Βούλας κι έφτασε να απειλεί το Παιδικό Χωριό SOS στη Βάρη, εξακολουθεί να καίει κι αφού έπεσε το σκοτάδι, ευτυχώς, με τους ισχυρούς ανέμους που έφταναν τα 8 Μποφόρ να έχουν κοπάσει.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γρηγόρη Κωνσταντέλλο η φωτιά είναι σε ύφεση με βάση την εικόνα που υπάρχει στις 22:00 το βράδυ. Έτσι αποφασίστηκε να επιστρέψουν στις εστίες τους οι κάτοικοι από το Πανόραμα Βούλας και τους τρεις από τους τέσσερις οικισμούς που είχαν εκκενωθεί, ενώ σε ετοιμότητα παραμένουν οι κάτοικοι στο Χέρωμα. Εκεί το μέτωπο παραμένει ενεργό μετά από αναζωπύρωση που υπήρξε.

Στο Παιδικό Χωριό SOS επιστρέφουν και τα παιδιά της δομής και το προσωπικό αφού κρίνεται ότι πλέον δεν υπάρχει κίνδυνος.

Ωστόσο, η Πυροσβεστική παραμένει σε όλη αυτή την περιοχή σε πλήρη επιφυλακή. Επιχειρούν 172 πυροσβέστες, 56 οχήματα και πέντε πεζοπόρα τμήματα, ενώ οι δυνάμεις θα ενισχυθούν τις επόμενες ώρες. Από την ΕΛ.ΑΣ. έχουν διατεθεί πάνω από 150 αστυνομικοί και 48 οχήματα για συνδρομή.

Το μέτωτο της πυρκαγιάς που ανησυχεί περισσότερο την Πυροσβεστική τοποθετείται πάνω από το νεκροταφείο της Βούλας, με τη φωτιά κατευθύνεται προς την Σχολή Ευελπίδων.

Εκεί πυροσβέστες και εθελοντές -με τα εναέρια μέσα να έχουν αποσυρθεί μετά τη δύση του ηλίου- αναμένεται να δώσουν ολονύχτια μάχη, προκειμένου η φωτιά να μην περάσει τη Σχολή Ευελπίδων και φτάσει στη Βάρη, γιατί τότε τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα, όπως αναφέρουν πηγές στην Πυροσβεστική.

Στο σημείο αναμένεται να καταφτάσουν ενισχύσεις από ΠελοπόννησοΔυτική και Στερεά Ελλάδα 15 οχήματα, τρεις ομάδες πεζοπόρα, 60 πυροσβέστες. Ενισχύσεις θα φτάσουν και από ΉπειροΘεσσαλίαΔυτική και Κεντρική Μακεδονία 15 οχήματα, δύο ομάδες πεζοπόρα και 30 πυροσβέστες.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η φωτιά που ξεκίνησε το μεσημέρι του Σαββάτου στην περιοχή της Άνω Γλυφάδας έλαβε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις. Λίγο μετά τις τέσσερις το μεσημέρι δόθηκε εντολή εκκένωσης των σπιτιών στην Άνω Βούλα, ενώ λίγο αργότερα ο δήμαρχος Βούλας Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ανακοίνωσε την επιχείρηση εκκένωσης γηροκομείου με 100 τροφίμους, αλλά και την εντολή εκκένωσης ακόμη τεσσάρων οικισμών.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, η φωτιά ξεκίνησε από υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ στους πρόποδες του Υμηττού. Αυτό έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση αφού διακοπές ρεύματος υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή.

Ο ΔΕΔΔΗΕ σημειώνει πάντως πως, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η φωτιά στην Άνω Γλυφάδα, που έφτασε έως το Πανόραμα της Βούλας και απείλησε περιοχές στη Βάρη, ξεκίνησε από υποσταθμό.

Ωστόσο, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο, αφού ξέσπασε η φωτιά, να έγινε ίσως έκρηξη ή να έπεσαν καλώδια, ενώ επιβεβαιώνει ότι ακολούθησαν διακοπές ρεύματος.

Τέσσερα σπίτια κάηκαν στο Πανόραμα Βούλας, ενώ πάνω από 20 κατοικίες υπέστησαν ζημιές. Εκτός από τα σπίτια, κάηκαν αυτοκίνητα και μηχανές που οι κάτοικοι δεν πρόλαβαν να απομακρύνουν.

Σε όσους βρίσκονταν στην περιοχή εστάλη μήνυμα από το 112. «Αν βρίσκεστε στην Άνω Βούλα, εκκενώστε τώρα προς Πλατεία Άλσους Άνω Βούλας», ανέφερε το μήνυμα που εστάλη.

Η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε ότι ανταποκρίθηκε σε δεκάδες κλήσεις του Κέντρου Άμεσης Δράσης και συνέδραμε στην προληπτική εκκένωση οικισμών και σε τουλάχιστον 19 απεγκλωβισμούς ατόμων και δύο ζώων.

Οι φλόγες κινούνταν απειλητικά προς τη Βάρη και έτσι δόθηκε εντολή να εκκενωθούν οι οικισμοί Νέα Κάλυμνος, Χέρωμα, Δίλοφο και Εξοχή. Επίσης, ζητήθηκε να εκκενωθεί προληπτικά και γηροκομείο στη Βούλα (ο «Άκτιος Οδηγός») με 100 φιλοξενούμενους, όπως ενημέρωσε ο δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, όπως και το Παιδικό Χωριό SOS Βάρης.

Βαγγέλης Μαρινάκης