Φον ντερ Λάϊεν για ένταξη Ουκρανίας στην Ε.Ε: “Ελπίζω σε 20 χρόνια να λέμε ότι κάναμε το σωστό”

 Φον ντερ Λάϊεν για ένταξη Ουκρανίας στην Ε.Ε: “Ελπίζω σε 20 χρόνια να λέμε ότι κάναμε το σωστό”

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η γνώμη του εκτελεστικού βραχίονα σχετικά με το καθεστώς υποψηφιότητας της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ θα αντικατοπτρίζει «προσεκτικά» μεγάλη πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα την τελευταία δεκαετία, αλλά και ότι «ακόμα πρέπει να γίνουν πολλά».

«Ελπίζω σε 20 χρόνια, όταν κοιτάξουμε πίσω, να μπορούμε να πούμε ότι κάναμε το σωστό», είπε η Von der Leyen σε μια ομάδα δημοσιογράφων που επέστρεφε από το Κίεβο αργά το Σάββατο. «Η πρόκληση θα είναι να βγούμε από το συμβούλιο με μια ενιαία θέση, η οποία αντανακλά το τεράστιο μέγεθος αυτών των ιστορικών αποφάσεων».

Η Επιτροπή αναμένεται να συστήσει στις 17 Ιουνίου να χορηγηθεί στην Ουκρανία το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στο μπλοκ με όρους που συνδέονται με το κράτος δικαίου και τα μέτρα κατά της διαφθοράς. Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν τη γνώμη στις 23-24 Ιουνίου σε μια σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες και και τα 27 κράτη μέλη θα πρέπει να εγκρίνουν τη σύσταση.

«Δουλεύαμε μέρα και νύχτα για αυτήν την αξιολόγηση», είπε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο το Σάββατο.

Μισή ντουζίνα χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Κάτω Χωρών και της Δανίας, παραμένουν δύσπιστες σχετικά με την ετοιμότητα της Ουκρανίας να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις που θα μπορούσαν να διαρκέσουν περίπου μια δεκαετία. Ορισμένοι ανησυχούν επίσης για την προτίμηση στην Ουκρανία έναντι των υπαρχόντων αιτούντων λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου.

Ο Φον ντερ Λάιεν λέει ότι η προσφορά της Ουκρανίας στην ΕΕ προχωρά κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο Κίεβο

Το ορόσημο θα ανοίξει μια επίπονη διαδικασία ένταξης που θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο από μια δεκαετία κατά την οποία η χώρα πρέπει να υιοθετήσει κανόνες και πρότυπα της ΕΕ.

Η επίσκεψή της Φον ντερ Λάιεν στην Ουκρανία ήταν η δεύτερη μετά την εισβολή της Ρωσίας και έγινε καθώς το Κίεβο αγωνίζεται να καλύψει ένα οικονομικό κενό περίπου 5 δισεκατομμυρίων ευρώ (5,3 δισεκατομμύρια δολάρια) το μήνα.

Επισκέφτηκε ένα νοσοκομείο με τραυματίες στρατιώτες στο Κίεβο και έκανε μια σύντομη περιήγηση στην ιστορική πλατεία Μαϊντάν, όπου τα φώτα του δρόμου ήταν στολισμένα με λουλούδια και οι δρόμοι ήταν γεμάτοι κόσμο.

Στην εμφάνισή της με τον Ζελένσκι είπε ότι η Ευρώπη θρηνεί με την Ουκρανία για τις απώλειές της. «Αλλά βλέπω επίσης, εδώ στο Κίεβο, ότι η ζωή επανέρχεται», πρόσθεσε. «Βλέπω ότι οι άνθρωποι καθαρίζουν τα ερείπια, χτίζετε ξανά τις γέφυρες, οι άνθρωποι επιστρέφουν από το εξωτερικό, επιστρέφουν στην πόλη — και αυτό είναι ένα καλό σημάδι».

Πηγή: Bloomberg

Σεραφείμ Κοτρώτσος