Φινλανδός ΥΠΕΞ: “Πιθανό ο πόλεμος να επεκταθεί στην Ευρώπη”

 Φινλανδός ΥΠΕΞ: “Πιθανό ο πόλεμος να επεκταθεί στην Ευρώπη”

Μετά την επίσημη πρόσκληση του ΝΑΤΟ για ένταξη της Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χάβιστο, μίλησε στο CNNi για τη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων όπου το Ελσίνκι δεν μπορούσε να διατηρήσει την ουδετερότητα του καθώς η γειτονική Μόσχα «γίνεται απειλή για την ασφάλεια».

«Είναι μια νέα κατάσταση, μια νέα πραγματικότητα. Πλέον υπάρχει ένα νέο είδος σιδερένιου τείχους μεταξύ της Ρωσίας και των άλλων χωρών. Και φυσικά, βασίζεται στην επιθετικότητα της Ρωσίας εναντίον της γειτονική Ουκρανία», είπε χαρακτηριστικά ο Χάβιστο.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία «άλλαξε την ατμόσφαιρα ασφαλείας», πρόσθεσε.

Ο Φινλανδός ΥΠΕΞ είπε επίσης ότι υπάρχουν ανησυχίες για «τις χαλαρές συζητήσεις για τα πυρηνικά όπλα, τα χημικά όπλα», που οδήγησαν τον κόσμο πίσω στην κρίση πυραύλων της Κούβας κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

«Ναι, έχουμε έναν ισχυρό παραδοσιακό στρατό. Έχουμε τα F-35 μας να έρχονται και ούτω καθεξής. Τι γίνεται όμως αν απειλούμαστε από αντισυμβατικά όπλα;» ανέφερε ο Χαβίστο σχετικά με τις ανησυχίες της Φινλανδίας για την ασφάλεια.

Για το κατά πόσο ο πόλεμος μπορεί να επεκταθεί στην Ευρώπη, πέρα ​​από την Ουκρανία, εκτίμησε πως «φυσικά είναι μια πιθανότητα».

«Και γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να υποστηρίξουμε την Ουκρανία αυτή τη στιγμή», υπογράμμισε. Ερωτηθείς για το κατά πόσο η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο, ο Χαβίστο απάντησε:

«Μπορούν να διατηρήσουν την (σ.σ. παρούσα) κατάσταση και υπό αυτή την έννοια, μπορούν να κερδίσουν αυτή τη μάχη. Νομίζω ότι κερδίζουν σε ηθικό επίπεδο, είναι πολύ ενωμένοι. Χρειάζονται τη στήριξή μας».

«Καμία αλλαγή στη νομοθεσία από τη συμφωνία με την Τουρκία»

Δεν συμφωνήθηκαν αλλαγές στη φινλανδική νομοθεσία υπό οποιαδήποτε μορφή στο πλαίσιο του τριμερούς μνημονίου που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας, Φινλανδίας και Σουηδίας στη Μαδρίτη, δήλωσε στη φινλανδική τηλεόραση ο Πέκα Χααβίστο.

Στο πλαίσιο του μνημονίου η Τουρκία δεσμεύτηκε να υποστηρίξει την ένταξή της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, μα την Πέμπτη ο πρόεδρος Ερντογάν είπε πως η χώρα του δεν θα επικύρωνε τις εντάξεις των δύο χωρών αν δεν τηρούσαν τις υποσχέσεις τους. Ο Ερντογάν απαίτησε αλλαγές στη νομοθεσία περί τρομοκρατίας των δύο χωρών, καθώς και την έκδοση 33 υπόπτων για τρομοκρατία.

Αν και δέχτηκε πως θα μπορούσαν να εκφραστούν διαφορετικές απόψεις, ο Χααβίστο τόνισε πως συμφωνήθηκε μόνο το κείμενο του εγγράφου.

«Ό,τι συμφωνήθηκε γράφτηκε στο χαρτί» είπε ο Φινλανδός ΥΠΕΞ στο Yle, προσθέτοντας πως οι σκανδιναβικές δύο χώρες χρειάστηκε να είναι πολύ προσεκτικές την Τρίτη για να αποφύγουν να υποσχεθούν οτιδήποτε εκ μέρους των νομοθετικών σωμάτων/ κοινοβουλίων τους.

Τη Δευτέρα η Φινλανδία και η Σουηδία αναμένεται να αρχίσουν τις συνομιλίες ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Θεόκριτος Αργυριάδης