• 29 Μαρτίου, 2024

Έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία… Και μετά τι; Μακρύς… ο οικονομικός δρόμος

 Έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία… Και μετά τι; Μακρύς… ο οικονομικός  δρόμος

“Μαζί, η ενδεχόμενη λήξη της ενισχυμένης εποπτείας, η εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων, η πλήρης αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ και η νωρίτερη κατάργηση των εναπομείναντων κεφαλαικών ελέγχων θα κλείσουν μια περίοδο προκλήσεων από το 2010 που χαρακτηρίστηκε από αυξημένη διεθνή εστίαση στις ελληνικές οικονομικές πολιτικές και θα ολοκληρώσει την επιστροφή της Ελλάδας στο τακτικό πλαίσιο οικονομικής εποπτείας.”

Η παραπάνω ανακοίνωση του Eurogroup δίνει και το στίγμα της εξόδου από την ενισχυμένη εποπτεία.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Πρωθυπουργός χθες σε δήλωσή του “η οικονομία μας απελευθερώνεται, πλέον, από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας, Κλείνει, έτσι, ένας επώδυνος κύκλος που άνοιξε πριν από 12 χρόνια. Και, ταυτόχρονα, ανοίγει μία νέα εποχή αυτόνομων επιλογών για την ανάπτυξη της χώρας και την ευημερία των πολιτών της,”

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι “κλείνει, έτσι, μαζί με την πρόωρη εξόφληση των δανείων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, ένα δύσκολο κεφάλαιο για την Ελλάδα. Ένα κεφάλαιο που άνοιξε το 2010” σημειώνοντας ότι “η Ελλάδα επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και παύει να αποτελεί εξαίρεση στην Ευρωζώνη”. Ουσιαστικά ο Χρήστος Σταϊκούρας “φωτογράφισε” το ότι η χώρα. πλέον, μπαίνει στη μετα-προγραμματική επιτήρηση, στην οποία βρίσκονται τώρα η Ισπανία, η Πορτογαλία και μια σειρά από άλλες χώρες. Παύει, δηλαδή, να είναι μια εξαίρεση και σταματά να είναι υπό διαρκή δημοσιονομικό έλεγχο, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τις αγορές.

  • Ωστόσο η χώρα έχει ακόμη δρόμο για την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας, που είναι και ο βασικός στόχος που έχει και απτό αποτέλεσμα καθώς ανοίγει το δρόμο για πρόσβαση σε πιο φθηνό δανεισμό. Όπως είναι εμφανές λοιπόν, η προσπάθεια δε σταματά εδώ, ούτε σε βραχυπρόθεσμη ούτε σε μακροπρόθεσμη βάση.

“Η δήλωση για την 14η αξιολόγηση και την εκταμίευση της δόσης παραπέμπει στην Κομισιόν για την υλοποίηση των μέτρων που είναι στην ατζέντα της αξιολόγησης θα θα κλείσουν μέχρι το τέλος του έτους” ανέφερε πριν λίγες μέρες στέλεχος του οικονομικού επιτελείου δίνοντας το στίγμα για τι μένει να γίνει μέχρι το τέλος του έτους.

“Υπάρχει μια δόση από 2018-19 που εκκρεμεί και εάν θέλουμε προχωράμε και παίρνουμε άλλα 748 εκ.” τόνισε το ίδιο στέλεχος σε σχέση με μια σειρά από εκκρεμότητες που έχουν μείνει και αφορούν τον προϋπολογισμό του 2023, τα ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς ιδιώτες όπως οι εκκρεμείς συντάξεις, οι ιδιωτικοποιήσεις αλλά και μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, Βέβαια σε σχέση με αυτή τη νέα δόση υπάρχει μια “ευχέρεια” να ολοκληρωθεί εντός του έτους ώστε να μπει στον “κουμπαρά” ένα σημαντικό επιπλέον ποσό για τη διαχείριση του χρέους αλλά και την τόνωση της ρευστότητας του κρατικού ταμείου.

Πάντως, πέρα ακόμη κι από την εκκρεμότητα της εναπομείνασας δόσης, είναι προφανές ότι η έξοδος από την μεταμνημονιακή εποπτεία δε λύνει τα προβλήματα, Η χώρα άλλωστε έχει ένα δυσβάσταχτο χρέος στο 200% του ΑΕΠ αλλά και ένα τεράστιο βάρος από το ιδιωτικό χρέος που αθροίζουν μαζί ένα ποσό σχεδόν 400 δισεκ. ευρώ. “Εχουμε ιδιαιτερότητες που πρέπει να μας κάνει προσεκτικούς,.

Πετυχαίνουμε στόχο αλλά έχουμε δρόμο” ανέφερε πριν λίγες μέρες σε συνάντηση με δημοσιογράφους στέλεχος του οικονομικού επιτελείου αποτυπώνοντας εύγλωτα την κατάσταση. Κάτι άλλωστε που γίνεται τόσο στη δήλωση χθες του Eurogroup όσο και σε αναφορές της ηγεσίας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) όσο και άλλων Ευρωπαίων παραγόντων.

“Η παρατεταμένη αβεβαιότητα που σχετίζεται με την πανδημία καθώς και η παγκόσμια αστάθεια που δημιουργήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία υπογραμμίζουν την ανάγκη να συνεχιστεί η αποφασιστική αντιμετώπιση των υφιστάμενων μεσοπρόθεσμων κινδύνων και προκλήσεων που προσδιορίζονται στη 14η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, συμπεριλαμβανομένου του δημόσιου χρέους, των μη εξυπηρετούμενων δανείων, των εξωτερικών ανισορροπιών, της ανεργίας και της ενίσχυσης της αναπτυξιακής δυναμικής.

  • Ως εκ τούτου, χαιρετίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να συνεχίσουν τη διαδικασία μεταρρυθμίσεων και να ολοκληρώσουν τα εκκρεμή στοιχεία” ανέφερε χθες το Eurogroup και προσέθεσε:

“Στην περίπτωση αυτή, η παρακολούθηση της οικονομικής, δημοσιονομικής και χρηματοοικονομικής κατάστασης της Ελλάδας θα συνεχιστεί τόσο στο πλαίσιο της καθιερωμένης μεταπρογραμματικής επιτήρησης όσο και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Ο ESM θα συνεχίσει την παρακολούθηση της ικανότητας αποπληρωμής των χρεών της Ελλάδας στο πλαίσιο του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης, σύμφωνα με τις υφιστάμενες ρυθμίσεις. Επιπλέον, σημαντικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις θα συνεχίσουν επίσης να παρακολουθούνται στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδίου Ανάκαμψης της Ελλάδας” σημείωσε η ανακοίνωση της Ευρωομάδας δίνοντας το ακριβές στίγμα της χθεσινής απόφασης.

Μάλιστα στην ετήσια έκθεσή του για το 2021, που εγκρίθηκε στο Λουξεμβούργο, από τη Σύνοδο του Συμβουλίου Διοικητών του Μηχανισμού, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM). αναφέρει ότι η Ελλάδα παραμένει ευάλωτη συστήνοντας την επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων.

Όμως, μακροπρόθεσμα, αναφέρει ο ESM, παραμένει ευάλωτη λόγω των μακροοικονομικών ανισορροπιών, ιδιαίτερα του πολύ υψηλού δημόσιου χρέους της, καθώς και του επίμονου επενδυτικού κενού, της χαμηλής παραγωγικότητας και των υψηλών NPEs.

  • H εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και η δημοσιονομική σύνεση είναι σημαντικές για την εμπιστοσύνη των αγορών και για να διασφαλίσει η Ελλάδα ότι το χρέος της θα παραμένει βιώσιμο μακροπρόθεσμα επισήμανε επίσης ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Δεδομένης της αβεβαιότητας με την οποία είμαστε αντιμέτωποι, η συντήρηση αυτής της ισχυρής θέσης, με συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και διατήρηση ενός συνετού δημοσιονομικού μονοπατιού, είναι οι βασικοί στόχοι για τη συνέχεια, υπογράμμισε ο επικεφαλής του ESM.

“H εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και η δημοσιονομική σύνεση είναι σημαντικές για την εμπιστοσύνη των αγορών και για να διασφαλίσει η Ελλάδα ότι το χρέος της θα παραμένει βιώσιμο μακροπρόθεσμα. Είναι επίσης σημαντικό στοιχείο το οποίο θα λάβουν υπόψη οι οίκοι αξιολόγησης όταν θα αποφασίσουν αν θα αναβαθμίσουν την αξιολόγηση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα. Και αυτό είναι σημαντικό για να ενισχύσει την ανθεκτικότητα της χώρας στις αγορές” πρόσθεσε.

“Ο ESM έχει σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας για πάνω από μια δεκαετία. Και αυτή η στενή συνεργασία θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Τώρα είναι η ώρα να χτίσουμε πάνω στην καλή πρόοδο των τελευταίων ετών για να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις. Η δημιουργία θέσεων εργασίας, η προετοιμασία της οικονομίας ώστε να είναι έτοιμη για τις προκλήσεις του μέλλοντος και η ευημερία για όλους τους Έλληνες είναι οι υπέρτατοι στόχοι. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την Ελλάδα σε αυτό το εγχείρημα” κατέληξε ο επικεφαλής του θεσμού που είναι και ο μεγάλος δανειστής της χώρας, που βέβαια έχει διασφαλίσει για τα επόμενα χρόνια μια συνθήκη προστασίας του ελληνικού χρέους που πλέον είναι “κλειδωμένο” με χαμηλά επιτόκια, κάτω βέβαια από θεσμικό “μανδύα”, συνθήκη που από μόνη της είναι “αποτύπωμα” μειωμένης κυριαρχίας.

Πηγή: news247