ΕΡΤ – Δήμαρχος Ελληνικού: Τα ξερόχορτα ήταν στα 2 μέτρα, ο ΑΔΜΗΕ δεν καθαρίζει ποτέ 

 ΕΡΤ – Δήμαρχος Ελληνικού: Τα ξερόχορτα ήταν στα 2 μέτρα, ο ΑΔΜΗΕ δεν καθαρίζει ποτέ 

Στο πρόβλημα των αρμοδιοτήτων σε σχέση με τον καθαρισμό περιοχών υψηλής επικινδυνότητας όπως στην περίπτωση του Σταθμού της ΔΕΗ στη Γλυφάδα από όπου καταγγέλλεται ότι ξεκίνησε μία από τις πύρινες εστίες που κατέκαψαν περιοχές σε Άνω Γλυφάδα και Βούλα αναφέρθηκε ο Γιάννης Κωνσταντάτος δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης και πρόεδρος Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Ο Σταθμός της ΔΕΗ καθαριζόταν κάθε χρόνο από τον ΣΠΑΥ όμως φέτος ο Δήμος Γλυφάδας είχε αποχωρήσει από τον Σύνδεσμο» είπε στην εκπομπή «Από τις 6».

Ο ίδιος απέρριψε όποια ευθύνη του Συνδέσμου σε σχέση με την επίμαχη περιοχή, καθώς του είχαν αφαιρεθεί η όποια εποπτεία επισημαίνοντας πως τα ξερόχορτα εκεί είχαν φτάσει στα 2 μέτρα. Τόνισε πως ο καθαρισμός είναι ευθύνη του ΑΔΜΗΕ κάτι που ωστόσο δεν κάνει ποτέ.

«Ο Σταθμός της ΔΕΗ στη Γλυφάδα καθαριζόταν κάθε χρόνο από τον Σύνδεσμο ΣΠΑΥ, όμως ο δήμος Γλυφάδας είχε αποχωρήσει από 1/1 και καθαρίζαμε ανεξάρτητα από το αν είχαμε ή όχι άδεια από το δασαρχείο ή την ΑΔΜΗΕ διότι το δημόσιο συμφέρον λέει ότι πολλές φορές χρειάζεται να πάμε κόντρα και στους νόμους και στις αγκυλώσεις τους. Μετά την αποχώρηση της Γλυφάδας ο σύνδεσμος δεν είχε καμία ευθύνη εποπτείας, ελέγχου ή καθαρισμού στην περιοχή που ξέσπασε η φωτιά» είπε.

Ο ίδιος εξήγησε ότι ο Δήμος Γλυφάδας είχε αποχωρήσει με το αιτιολογικό ότι δεν υπάρχει ανταποδοτικότητα για τις 130.000 ευρώ που είναι η συμμετοχή του, ωστόσο, όπως είπε παρέχονταν οχήματα και καθαρισμός στο χώρο που κάηκε τελικά. Τα αγριόχορτα έξω από το σταθμό, όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες που έδωσε ο δήμος Γλυφάδας, έφταναν στα 2 μέτρα. Δεν ξέρω αν φταίει η ΑΔΜΗΕ ή κάποιος σπινθήρας από το χώρο της ΔΕΔΔΗΕ που έφυγε έξω από το χώρο, αυτό που ξέρουμε ότι από τον ΣΠΑΥ ο χώρος ήταν πάντα καθαρός για να μην έχουμε τέτοιο ατύχημα. Οι συνάδελφοι στεναχωρηθήκαμε για τη αποφαση της Γλυφάδας και ζητήσαμε από το Δήμαρχο να ανακαλέσει. Δεν είναι βιλαέτι κανενός δήμου εκεί, είναι ένας ενιαίος χώρος με δυσκολίες που όλοι μαζί αντιμετωπίζουμε, αλλά δεν μπορεί να μας ζητώνται εξηγήσεις για έναν χώρο από το οποίο ουσιαστικά ο ΣΠΑΥ διώχθηκε, σημείωσε.

Ο ίδιος όπως είπε ο καθαρισμός είναι κατ’ αρχήν ευθύνη του ΑΔΜΗΕ ο οποίος δεν το κάνει ποτέ, είπε.

Έχουμε καθαρίσει 5.500 στρέμματα περιαστικού δάσους, με εξαίρεση τη Γλυφάδα που δεν την έχουμε σε επίβλεψη, στις υπόλοιπες περιοχές πάμε καλά, κατέληξε.

Πηγή: ertnews.gr

Μανώλης Δράκος