Ερντογάν κατά Ελλάδας και ΗΠΑ: Δοκιμάζουμε τους S-400, είμαστε αποφασισμένοι – Αντιδράσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες – Εξελίξεις με τη Λιβύη
Ο τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, επιβεβαίωσε σήμερα πως η Τουρκία διεξάγει δοκιμές των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400 που αγόρασε από τη Ρωσία και δήλωσε πως οι αντιρρήσεις των ΗΠΑ στο θέμα δεν έχουν σημασία.
Μήνυμα Πάιατ: “Οι ΗΠΑ στηρίζουν τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή” (pic)
«Δοκιμές διεξάγονταν και διεξάγονται. Η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών ουδόλως μας απασχολεί. Αν δεν δοκιμάσουμε αυτές τις δυνατότητες που έχουμε στη διάθεσή μας, τότε τι θα κάνουμε; Δεν ζητάμε τη γνώμη των ΗΠΑ γι’ αυτό», είπε ο Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε ακόμη πως η Τουρκία θα συνεχίσει να διεξάγει δοκιμές στρατιωτικού εξοπλισμού, ελαφρών, μεσαίων και βαρέων όπλων, περιλαμβανομένων πολλών που έχει αγοράσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Η Ελλάδα διαθέτει S-300 και τους χρησιμοποιεί. Μήπως οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε κάτι γι’ αυτό; Όχι», συνέχισε ο Ερντογάν.
«Φαίνεται πως οι κύριοι (στις ΗΠΑ) ενοχλούνται ιδιαίτερα επειδή αυτό είναι ένα όπλο που ανήκει στη Ρωσία. Είμαστε αποφασισμένοι, συνεχίζουμε τον δρόμο μας όπως πάντα», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, η Τουρκία προχώρησε σε δοκιμή του συστήματος S-400 στις 16 Οκτωβρίου στην επαρχία της Σινώπης.
«Αν επιβεβαιωθεί, καταδικάζουμε με τους πιο κατηγορηματικούς όρους τη δοκιμαστική εκτόξευση του S-400, που είναι ασυμβίβαστη με τις ευθύνες της Τουρκίας ως συμμάχου στους κόλπους του ΝΑΤΟ και στρατηγικού εταίρου των ΗΠΑ», είχε αντιδράσει η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Μόργκαν Όρταγκους.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πει ξεκάθαρα πως δεν θέλουν να καταστεί επιχειρησιακό το σύστημα S-400. Και έχουμε προειδοποιήσει ξεκάθαρα για τις εν δυνάμει σοβαρές συνέπειες που θα έχει για τις σχέσεις μας σε θέματα ασφαλείας η ενεργοποίηση του συστήματος από την Τουρκία», είχε προσθέσει η Όρταγκους σε δήλωσή της στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Αμφισβητεί τη βιωσιμότητα της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη
Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αμφισβήτησε σήμερα τη βιωσιμότητα της κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των εμπολέμων στη Λιβύη, η οποία συνήφθη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
«Η σημερινή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός δεν συνήφθη στο υψηλότερο επίπεδο, αλλά σε κατώτερο επίπεδο», δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη. «Για μένα, (η συμφωνία αυτή) μοιάζει να στερείται αξιοπιστίας».
Οι Βρυξέλλες καλούν για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη
Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρέτισε ως «καλή είδηση» τη σημερινή ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη και ζήτησε να τεθεί σε εφαρμογή ώστε να επιτραπεί η επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.
«Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την ανακοίνωση αυτής της συμφωνίας. Είναι μια καλή είδηση. Όμως η εφαρμογή της είναι επίσης σημαντική, διότι θα αποτελέσει το κλειδί για την επανάληψη των πολιτικών διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Πίτερ Στάνο, ο εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ.
«Ξέρουμε πολύ καλά πως η εφαρμογή θα είναι πιο δύσκολη από τις διαπραγματεύσεις γι’ αυτή τη συμφωνία», υπογράμμισε.
Όμως η επανάληψη των πολιτικών διαπραγματεύσεων είναι «μια προϋπόθεση που τίθεται από την ΕΕ για τη στήριξη που έχουμε υποσχεθεί», υπενθύμισε.
«Αυτές οι πολιτικές διαπραγματεύσεις πρέπει να έχουν ως αποτέλεσμα την ειρηνική επίλυση της λιβυκής κρίσης», επέμεινε.
Η ΕΕ έχει εξαρτήσει την οικονομική και πολιτική στήριξή της προς τη Λιβύη από τρεις προϋποθέσεις: μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός, την άρση του αποκλεισμού των εξαγωγών πετρελαίου και την επανάληψη του πολιτικού διαλόγου.
«Όταν θα υπάρχουν οι συνθήκες, θα δώσουμε συνέχεια στις δεσμεύσεις μας. Δεν πρέπει κανείς να πηγαίνει πιο γρήγορα από τη μουσική. Πρέπει να περιμένουμε», σχολίασε. Η ΕΕ εξετάζει κυρίως το ενδεχόμενο να διορίσει έναν ευρωπαίο ειδικό αντιπρόσωπο για να συνοδεύσει την πολιτική διαδικασία στη Λιβύη.