Πρόκληση Ερντογάν: Θα ξαναμιλήσω με την Ελλάδα όταν υπάρξει έντιμος πολιτικός

 Πρόκληση Ερντογάν: Θα ξαναμιλήσω με την Ελλάδα όταν υπάρξει έντιμος πολιτικός

Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλούσε από την Κύπρο για την ανάγκη ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυε νέα σφοδρή επίθεση εις βάρος του Έλληνα πρωθυπουργού.

Ο Τούρκος πρόεδρος ρωτήθηκε για το θέμα των ελληνικών νησιών -η Άγκυρα το τελευταίο διάστημα θέτει διαρκώς ζήτημα αποστρατιωτικοποίησής τους- και είπε: «Δεν αστειεύομαι! Μιλάω πολύ σοβαρά!” ενώ εξαπέλυσε και πάλι προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αποκαλώντας τον επί της ουσίας ανέντιμο:

«Έχουμε πει ότι δεν θα ξανασυναντηθούμε μαζί τους αν δεν υπάρχει ένας τίμιος πολιτικός».

Όπως επανέλαβε, δε, «έχουμε τελειώσει με τις συνεδριάσεις του Στρατηγικού Συμβουλίου Υψηλού Επιπέδου και δεν θα πραγματοποιήσουμε συνάντηση σε αυτό το επίπεδο φέτος. Δεν μπορεί να υπάρξει πιο ξεκάθαρη αντίδραση γι’ αυτό».

Μάλιστα, ο Ερντογάν κάλεσε την Ελλάδα «να προσέχει από εδώ και πέρα».

Το μήνυμα Μητσοτάκη

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε νέο μήνυμα στη γείτονα, αυτή τη φορά από την Κύπρο. Ο έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε τη θέση ότι είναι σημαντικό Ελλάδα και Τουρκία να διατηρήσουν ανοικτούς διαύλους.

Κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Νίκο Αναστασιάδη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης -χωρίς να κατονομάσει την Τουρκία και απευθυνόμενος προς τον κύπριο πρόεδρο- σημείωσε:

«Είναι μια ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε τον κοινό μας συντονισμό στην αντιμετώπιση των μεγάλων γεωπολιτικών προκλήσεων, σε μεγάλο βαθμό ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Αλλά και να συντονίσουμε τη δράση μας απέναντι στην αναταραχή η οποία παρατηρείται τελευταία στην ανατολική Μεσόγειο.

» Έχεις δίκιο να λες ότι η άμυνά μας, της Ελλάδας και της Κύπρου, απέναντι σε οποιεσδήποτε αναθεωρητικές διαθέσεις, είναι το Διεθνές Δίκαιο. Είναι οι ισχυρές μας συμμαχίες, είναι η συμμετοχή μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Και με ήρεμη αποφασιστικότητα και ψυχραιμία θα αντιπαρερχόμαστε πάντα οποιαδήποτε ρητορική ξεφεύγει από τους κανόνες της καλής διπλωματικής πρακτικής.

» Εκτιμώ ότι αυτή η προσέγγισή μας τελικά είναι η ορθή και ότι θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σύντομα σε πιο ήρεμα νερά, κρατώντας πάντα ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας οι οποίοι, και στις πιο δύσκολες συγκυρίες- άποψή μου ήταν και είναι- δεν πρέπει ποτέ να κλείνουν».

Avatar

Μανώλης Δράκος