Έρευνα: Η 4η δόση δεν αρκεί να σταματήσει την Όμικρον

 Έρευνα: Η 4η δόση δεν αρκεί να σταματήσει την Όμικρον

Health care workers recieve a 4th dose of the Moderna COVID-19 vaccine, at the Sheba Medical Center on January 5, 2022. Photo by Avshalom Sassoni/Flash90 *** Local Caption *** ‏ החיסון נגד קורונה. שיבא חיסון 4 לצוותים רפואיים חיסון מודרנה שיבא

Ισραηλινοί ερευνητές κατέγραψαν αύξηση των επιπέδων αντισωμάτων σε άτομα που έλαβαν τη δεύτερη ενισχυτική δόση εμβολίων κατά της νόσου Covid-19, ωστόσο αυτή η αύξηση δεν ήταν αρκετή για την πρόληψη μολύνσεων από την παραλλαγή Όμικρον. 

Όπως ανέφερε η Γκίλι Ρεγκέρ Γιοχάι που ηγείται της μελέτης στο Ιατρικό Κέντρο Sheba, οι εμβολιασμοί αυτοί οδήγησαν σε αύξηση του αριθμού των αντισωμάτων “ακόμα και λίγο υψηλότερα από ό,τι είχαμε μετά την τρίτη δόση”. Πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα αυτά είναι προκαταρκτικά και η εν λόγω έρευνα δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί. 

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα προκαταρκτικά ευρήματα, τα επίπεδα αντισωμάτων μια εβδομάδα μετά την τρίτη δόση του εμβολίου Pfizer ήταν παρόμοια με αυτά έπειτα από μια τρίτη δόση, αλλά οι ερευνητές κατέγραψαν περαιτέρω αύξηση μετά την πρώτη εβδομάδα. Η προστασία που προσφέρει αυτή η δεύτερη ενισχυτική (και συνολικά τέταρτη) δόση “είναι μόνο εν μέρει αποτελεσματική έναντι της παραλλαγής Όμικρον, η οποία είναι σχετικά ανθεκτική στο εμβόλιο”, υπογράμμισε η Ρεγκέρ Γιοχάι.

Σημειώνεται ότι το Ισραήλ αποτελεί την πρώτη χώρα που ξεκίνησε τους εμβολιασμούς πριν από ένα χρόνο, ενώ τον περασμένο μήνα άρχισε να χορηγεί μια τέταρτη δόση στις πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Η εν λόγω μελέτη περιλαμβάνει 270 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας στους οποίους χορηγήθηκε τέταρτη δόση είτε με το εμβόλιο Pfizer είτε με το εμβόλιο Moderna και μια ομάδα ελέγχου εργαζομένων στους οποίους δεν χορηγήθηκε καθόλου η δεύτερη ενισχυτική δόση. 

Πηγές: The Times of Israel

Avatar

Βαγγέλης Μαρινάκης