Επισιτιστική κρίση λόγω Ουκρανίας: Συναγερμός για πάνω από 150.000 μετανάστες από την Αφρική λόγω πείνας

 Επισιτιστική κρίση λόγω Ουκρανίας: Συναγερμός για πάνω από 150.000 μετανάστες από την Αφρική λόγω πείνας

Μια ομάδα μεταναστών κάθεται καθώς περιμένει να ανακριθεί από τη συνοριακή αστυνομία, στο λιμάνι Arguineguin, στο νησί Γκραν Κανάρια, Ισπανία, 12 Μαΐου 2022. REUTERS/Borja Suarez/File Photo

Οι μεσογειακές χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία, Ισπανία) στις μεγάλες μεταναστευτικές διαδρομές προς την Ευρώπη πρέπει να αναμένουν πάνω από 150.000 αφίξεις φέτος καθώς οι ελλείψεις τροφίμων που προκαλούνται από τη σύγκρουση στην Ουκρανία απειλούν με ένα νέο μεταναστευτικό κύμα από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

“Φέτος τα κράτη μέλη της πρώτης γραμμής αναμένεται, όπως έχουμε συζητήσει μεταξύ μας, να υποδεχθούν περισσότερους από 150.000 μετανάστες”, δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Νίκος Νουρής μετά από συνάντηση με συναδέλφους υπουργούς της λεγόμενης ομάδας MED5 στη Βενετία.

Όπως μεταδίδει το Reuters, περίπου 36.400 αιτούντες άσυλο και μετανάστες έχουν ήδη αποβιβαστεί στην Ιταλία, την Ισπανία, την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα φέτος, μετά από 123.318 αφίξεις το 2021, σύμφωνα με την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

Οι συνολικοί αριθμοί, ωστόσο, παραμένουν σημαντικά χαμηλότεροι από εκείνους του 2015, όταν πάνω από 1 εκατομμύριο μετανάστες έφτασαν στις πέντε χώρες για να ξεφύγουν από τη φτώχεια και τις συγκρούσεις σε ολόκληρη την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Η έλλειψη σιταριού και άλλων σιτηρών θα μπορούσε να επηρεάσει 1,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους, δήλωσε την Παρασκευή ο συντονιστής κρίσεων των Ηνωμένων Εθνών Αμίν Αουάντ, προσθέτοντας ότι χρειάζονται περισσότερες διαπραγματεύσεις για να ξεμπλοκάρουν τα λιμάνια στην Ουκρανία για να αποφευχθεί η πείνα και η μαζική μετανάστευση σε όλο τον κόσμο.

Η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων προμηθειών σιταριού, ενώ η Ρωσία είναι επίσης βασικός εξαγωγέας λιπασμάτων και η Ουκρανία σημαντικός προμηθευτής καλαμποκιού και ηλιέλαιου.

«Εάν το σιτάρι παραμείνει αποκλεισμένο στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, πρέπει να περιμένουμε μεγαλύτερη ροή (μεταναστευτών)», δήλωσε την Παρασκευή η Ιταλίδα υπουργός Εσωτερικών Λουτσιάνα Λαμοργκέζε στο SkyTG24. «Ανησυχούμε, όπως και όλες οι χώρες της πρώτης γραμμής».

Σχετικά Άρθρα