Επιμένει ο Μόσιαλος: “Δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση για 4η δόση στους άνω των 30”

 Επιμένει ο Μόσιαλος: “Δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση για 4η δόση στους άνω των 30”

Όπως ανέφερε χθες σε κείμενό του ο καθηγητής πολιτικών Υγείας του LSE, η πρωτοβουλία για το άνοιγμα της πλατφόρμας για τους άνω των 30 δεν συνοδεύεται από την αναγκαία επιστημονική τεκμηρίωση.

Νωρίς το πρωί σήμερα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επισήμανε ότι όντως δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσέφερε μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια, ωστόσο εισηγείται να δίνεται η δυνατότητα εμβολιασμού με δεύτερη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών, εφόσον το επιλέξουν.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1, ο Ηλίας Μόσιαλος επανέλαβε ότι δεν χρειάζεται να βιαστεί κανείς για τη 2η αναμνηστική δόση, εφόσον δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου, και τόνισε ότι οι ίδιοι οργανισμοί παραδέχονται ότι δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση για το άνοιγμα της πλατφόρμας για άνω των 30 ετών.

Όπως είπε, στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης η σύσταση είναι για τους άνω των 50 ή ακόμα μεγαλύτερες ηλικίες και ότι θα πρέπει η έμφαση να δοθεί στους άνω των 60 ετών, καθώς το ποσοστό όσων έχουν κάνει τη 2η αναμνηστική δόση είναι μόλις 17%.

«Θα είχε νόημα ένα νέο εμβόλιο τον Οκτώβριο, εφόσον αντιμετωπίζει την υποπαραλλαγή B5 της μετάλλαξης Όμικρον, που μεταδίδεται ραγδαία και θα επικρατεί τότε, ενώ έχει και υψηλό ποσοστό επαναλοιμώξεων», σημειώνει.

Τα σημερινά εμβόλια «είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην προστασία από τη σοβαρή νόσηση, όχι όμως στη μετάδοση της υποπαραλλαγής Β5», συμπληρώνει.

Ο Ηλίας Μόσιαλος, τέλος, προτείνει για το φθινόπωρο να ενεργοποιηθούν μηχανισμοί καταγραφής του ποσοστού ανοσοπροστασίας στη χώρα μας, «ώστε να γίνουν και οι αναγκαίες συστάσεις».

Δείτε το βίντεο:

Avatar

Θεόκριτος Αργυριάδης