Επικίνδυνα παιχνίδια με τον τουρισμό, γκάφα, ή εκλογικό κάδρο;- Το παρασκήνιο της διαρροής Παναγιωτόπουλου που…εξόργισε το Μαξίμου

 Επικίνδυνα παιχνίδια με τον τουρισμό, γκάφα, ή εκλογικό κάδρο;- Το παρασκήνιο της διαρροής Παναγιωτόπουλου που…εξόργισε το Μαξίμου

Η παραδοχή του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, υπό την κάλυψη των “κύκλων” του υπουργείου, πως η Ελλάδα ίσως αντιμετωπίσει “υβριδικές απειλές” από την Τουρκία φέτος το καλοκαίρι, προκάλεσε έντονο εκνευρισμό, αργά χθες το βράδυ και εκφράστηκε η δυσφορία του Μεγάρου Μαξίμου, την ώρα, μάλιστα, που ο πρωθυπουργός έθετε το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Πρόκειται για μία ακόμα γκάφα του υπουργού Άμυνας, όπως κι άλλες φορές έχει συμβεί κατά το παρελθόν, ή μία πραγματικότητα που προκύπτει από σενάρια των επιτελείων εξαιτίας της έντασης των τουρκικών απειλών και του σχεδίου για την “Γαλάζια Πατρίδα”; Φαίνεται εύκολο να πιστέψει κανείς το πρώτο. Έχει ξανασυμβεί. Ωστόσο, εάν αξιολογήσει κανείς τις συχνές αναφορές στην πιθανότητα ενός “θερμού καλοκαιριού”, δεν μπορεί να αποκλείσει το γεγονός ο κ. Παναγιωτόπουλος να γνωρίζει κάτι περισσότερο.

Γιατί, λοιπόν, υπήρξε αυτή η έκφραση έντονης δυσφορίας του Μεγάρου Μαξίμου; Ο λόγος είναι προφανής. Την ώρα που έχει ξεκινήσει δυναμικά η φετινή τουριστική περίοδος και η κυβέρνηση προσβλέπει σε αύξηση της τουριστικής κίνησης και των εσόδων στο επίπεδο του 2019, δηλώσεις περί υβριδικών απειλών στα ελληνικά νησιά προκαλούν, αν μη τι άλλο, αρνητικό κλίμα που είναι πιθανό να φοβίσει ξένους τουρίστες.

Αυτή είναι μία εκδοχή. Διότι, κάποιοι στην κυβέρνηση, δεν κρύβουν την άποψη πως οι προσωπικές επιθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν στον πρωθυπουργό, ιδιαίτερα μετά το απολύτως επιτυχημένο, όπως λένε, ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, δρουν ως ένα ιδιότυπο πολιτικό “sponsoring” που αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις. Τα ίδια στελέχη αναφέρουν πως ένα σκηνικό έντασης που θα προκαλέσει η Τουρκία συμφέρει πολιτικά την κυβέρνηση, καθώς συσπειρώνει τους πολίτες (όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες κρίσεις- ο Έβρος ήταν ένα τέτοιο παράδειγμα), από την άλλη, δε, αποστρέφει το ενδιαφέρον των ΜΜΕ από το μείζον θέμα της οικονομίας και της ακρίβειας που δημοσκοπικά καταγράφεται να προκαλεί ανησυχία και δυσαρέσκεια -για τα κυβερνητικά μέτρα- στο περίπου 70% των πολιτών.

Κάποιες μειοψηφικές, προς το παρόν, απόψεις, μάλιστα, λένε πως εάν η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις και η κατάσταση δραματοποιηθεί, ίσως θα αποτελούσε και μία “ευλογη”(…) αφορμή για επίσπευση των εκλογών, τον Σεπτέμβριο, με την επίκληση εθνικού θέματος. Ιδιαίτερα, δε, όταν ο υπουργός Άμυνας “ντύνει” τα σενάρια και με την προσπάθεια (από τους Τούρκους;) για εσωτερική πολιτική αποσταθεροποίηση!

Το χρονικό

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται ο Νίκος Παναγιωτόπουλος μετά τη διαρροή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που προκάλεσε αίσθηση και ανάγκασε το υπουργείο να βγάλει νέα διαρροή – λόγω της έντονης δυσαρέσκειας του Μαξίμου – διαψεύδοντας την πρώτη. Η διαρροή, ωστόσο, φαίνεται πως έγινε από τον ίδιο τον υπουργό, ο οποίος ζήτησε να χρεωθούν σε…”κύκλους του υπουργείου”.

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος απαντούσε σήμερα στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Θεόφιλου Ξανθόπουλου. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας πέρασε από τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, οι οποίοι τον ρώτησαν αν θα έχουμε θερμό καλοκαίρι με την Τουρκία. Τότε απάντησε τα γνωστά περί υβριδικής απειλής και σχεδίου αποσταθεροποίησης της χώρας.

Όπως περιγράφει η avgi.gr, οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν αν οι δηλώσεις είναι off the record, αν δηλαδή μπορούν να αποδοθούν στον ίδιο ή όχι, με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο να τους δίνει το ελεύθερο να τις μεταφέρουν, αλλά με την δέσμευση ότι θα τις αποδώσουν σε κύκλους του υπουργείου Άμυνας. «Με τίποτα σε εμένα» είπε σύμφωνα με τις ίδιες ασφαλείς πληροφορίες του avgi.gr. Μάλιστα, η δήλωση του Νίκου Παναγιωτόπουλου δεν βγήκε κατόπιν πίεσης των δημοσιογράφων, ούτε ξέφυγε.

Η συνέχεια είναι γνωστή. Η οργή στο Μέγαρο Μαξίμου οδήγησε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να βγάλει διάψευση μετά από μισή ώρα, προσπαθώντας να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα. Ωστόσο το κακό για την κυβέρνηση είχε ήδη γίνει, με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο να έχει κάθε λόγο να μην νιώθει πολιτικά ασφαλής στην κυβέρνηση.

Έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ για τις διαρροές Παναγιωτόπουλου: “Η επιπολαιότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια”

Την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία προκάλεσαν τα όσα συνέβησαν με τις διαρροές του Νίκου Παναγιωτόπουλου ο οποίος έτρεξε να τα μαζέψει μετά την έντονη δυσφορία του Μεγάρου Μαξίμου.
Όπως σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση, «η επιπολαιότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη αποτελεί από μόνη της κίνδυνο για την εθνική μας ασφάλεια, ακόμη μεγαλύτερο από τους φανταστικούς κινδύνους που σκαρφίστηκε ανώτατη πηγή του Υπ. Άμυνας, διαρρέοντας πληροφορίες για “πιθανές υβριδικές απειλές εντός του καλοκαιριού” και ύπαρξη σχεδίου εσωτερικής αποσταθεροποίησης σκορπώντας τον τρόμο στους πολίτες. Για να χρειαστεί τελικά όλα αυτά να τα διαψεύσει μισή ώρα αργότερα, μετά τον σάλο που προκάλεσε».

«Αν δεν ήταν τόσο σοβαρό το θέμα», συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, «θα μπορούσαμε να κάνουμε λόγο για μια ακόμη γελοιότητα των υπουργών του κ. Μητσοτάκη. Το πρόβλημα ωστόσο είναι δυστυχώς δομικό και ξεκινά από το Μέγαρο Μαξίμου που επιλέγει ακόμη και τα θέματα εθνικής ασφάλειας να τα διαχειρίζεται επικοινωνιακά, προκειμένου να εξυπηρετήσει το σχέδιο αλλαγής της ατζέντας από τα μείζονα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας».

«Ο πανικός του κ. Μητσοτάκη είναι προφανής. Το τελευταίο όμως που χρειάζεται ο τόπος είναι μέσα στο πανικό του να εφευρίσκει κινδύνους και να δημιουργεί από μόνος του εντάσεις, που υπονομεύουν την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας» καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Υπ. Άμυνας για υβριδικό πόλεμο: Δεύτερη διαρροή διαψεύδει την πρώτη – “Σενάρια που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα…”

Με νέα διαρροή το υπ. Εθνικής Άμυνας χαρακτήρισε «σενάρια που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα” τα όσα είπε αρχικά αξιωματούχος του ΥΕΘΑ σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες στην Βουλή!
Αρχικά αξιωματούχος του ΥΕΘΑ ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι «το καλοκαίρι μπορεί να έχουμε υβριδικού τύπου απειλές στα νησιά και τα σύνορα με τον Έβρο με στόχο την εσωτερική αποσταθεροποίηση πχ πυρκαγιές στα δάση» .

Λίγη ώρα αργότερα ήρθε η διάψευση της διαρροής με νέα…διαρροή.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση ή απειλή ασφαλείας, όπως ήταν και θα είναι πάντα. Τα υπόλοιπα είναι σενάρια που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» ανέφεραν χαρακτηριστικά και συμπλήρωναν: «οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν, είναι και θα παραμείνουν σε εγρήγορση ώστε να αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση, ακόμα και υβριδικές απειλές που πιθανώς να εκδηλωθούν μέσα στο καλοκαίρι. Όπως η Ελλάδα ήταν έτοιμη το 2019, το 2020 και πέρυσι, έτσι και τώρα έχει λάβει τα μέτρα της» αναφέρεται συγκεκριμένα…

Σεραφείμ Κοτρώτσος