Επιχείρηση του FBI στην Κύπρο: Ξήλωσαν κύκλωμα εμπορίας προσωπικών δεδομένων

 Επιχείρηση του FBI στην Κύπρο: Ξήλωσαν κύκλωμα εμπορίας προσωπικών δεδομένων

Κοινή αστυνομική επιχείρηση με το FBI στην Κύπρο πραγματοποιήθηκε για την κατάσχεση servers. Φιλοξενούσαν ιστοχώρους που πουλούσαν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα 24 εκατομμυρίων Αμερικανών πολιτών και ήταν προϊόν υποκλοπών.

«Τα δεδομένα 24 εκατομμυρίων πολιτών των ΗΠΑ διαπιστώθηκε ότι είχαν κλαπεί και προσφέρονταν προς πώληση για παράνομους σκοπούς σε διάφορες άλλες υπηρεσίες ή πρόσωπα», ανέφερε ο διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Ανδρέας Αναστασιάδης, μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Κατά τον ίδιο η έρευνα των Αρχών διήρκεσε έξι μήνες. O διαχειριστής των servers, είναι κάτοικος Κύπρου και συνεργάζεται πλήρως με την αστυνομία, ενώ υπό έρευνα είναι και άλλα πρόσωπα που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Τα δεδομένα περιελάμβαναν ονόματα, ημερομηνίες γέννησης και αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης πολιτών των ΗΠΑ. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανέφερε ότι οι ιστότοποι SSNDOB Marketplace λειτουργούσαν για χρόνια και απέφεραν έσοδα άνω των 19 εκατομμυρίων δολαρίων από πωλήσεις αυτών των δεδομένων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, οι διαχειριστές του SSNDOB διαφημίστηκαν σε εγκληματικά φόρουμ του darkweb.

Για να αποφευχθεί ο εντοπισμός, οι διαχειριστές χρησιμοποίησαν διαδικτυακά ψευδώνυμα για να αποκρύψουν την πραγματική τους ταυτότητα, διατηρούσαν διακομιστές σε διάφορες χώρες και απαιτούσαν από τους αγοραστές να χρησιμοποιούν ψηφιακές μεθόδους πληρωμής όπως το bitcoin.

Ο κύπριος διαχειριστής των servers συνεργάστηκε πλήρως με τις αρχές

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες τα δεδομένα αυτά φυλάσσονταν σε τέσσερις ιστοχώρους, στην Κύπρο, όπου, σε συνεργασία με το FBI, και κατόπιν διερεύνησης, έγινε κατορθωτή η διακοπή υπηρεσιών. Η πώληση των δεδομένων αυτών δεν είναι πλέον διαθέσιμη και κατασχέθηκαν όλα τα αναγκαία τεκμήρια.

Ως αποτέλεσμα της έρευνας, σύμφωνα με τους υπεύθυνους και όπως μεταδίδει το philnews.com, κατασχέθηκαν οι servers που βρίσκονταν στην Κύπρο και φιλοξενούσαν αυτούς τους ιστοχώρους. Ο διαχειριστής των servers, κάτοικος Κύπρου, συνεργάστηκε πλήρως με την αστυνομία, ενώ τα ύποπτα πρόσωπα είναι στο εξωτερικό.

«Η έρευνα διήρκησε περίπου 6 μήνες για την κυπριακή Αστυνομία και θεωρείται ότι είναι μεγάλης σημασίας», σημείωσε o κ. Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι η υπόθεση συνεχίζεται μέχρι την πλήρη εξιχνίαση της υπόθεσης.

Η ανακοίνωση της Εισαγγελίας των ΗΠΑ αναφέρει επίσης ότι η αγορά «SSNDOB», που αποτελείται από μία σειρά ιστοσελίδων που πωλούσαν πάνω από 20 εκατομμύρια αριθμούς κοινωνικών ασφαλίσεων, κατασχέθηκε και διαλύθηκε σε διεθνή επιχείρηση.

«Ο εισαγγελέας των Ηνωμένων Πολιτειών Ρότζερ Μπ. Χάντμπεργκ, μαζί με τον Ειδικό Πράκτορα Ντάρελ Γουάλντον για το IRS – Criminal Investigation Field Office, και τον Ειδικό Πράκτορα Ντέιβιντ Γουόκερ για το FBI – Tampa Division, ανακοίνωσαν σήμερα την κατάσχεση της Αγοράς SSNDOB, μιας σειράς από ιστότοπους που λειτουργούσαν για χρόνια και χρησιμοποιήθηκαν για την πώληση προσωπικών πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων, των ημερομηνιών γέννησης και των αριθμών κοινωνικής ασφάλισης που ανήκουν σε άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρεται.

«Η αγορά SSNDOB έχει καταχωρίσει τις προσωπικές πληροφορίες για περίπου 24 εκατομμύρια άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες, δημιουργώντας περισσότερα από 19 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε έσοδα από πωλήσεις», προστίθεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής εισαγγελίας.

«Η διεθνής επιχείρηση διάλυσης και κατάσχεσης αυτής της υποδομής είναι αποτέλεσμα στενής συνεργασίας με τις αρχές επιβολής του νόμου στην Κύπρο και τη Λετονία», σημειώνεται.

«Στις 7 Ιουνίου 2022, εκτελέστηκαν εντολές κατάσχεσης των ονομάτων τομέα του SSNDOB Marketplace (ssndob.ws, ssndob.vip, ssndob.club και blackjob.biz), παύοντας ουσιαστικά τη λειτουργία του ιστότοπου», προσθέτει η ανακοίνωση, ενώ καταλήγει ότι «την έρευνα των Η.Π.Α διηύθυνε το IRS – Criminal Investigation Cyber ​​Crimes Unit και το FBI – Tampa Division, με τη βοήθεια του IRS-Criminal Investigation’s Tampa Field Office. Σημαντική βοήθεια παρείχε επίσης το Γραφείο Διεθνών Υποθέσεων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, τα Γραφεία Νομικών Ακόλουθων του FBI που είναι αρμόδια για τη Λετονία και την Κύπρο, τη Λετονική Αστυνομία και την Κυπριακή Αστυνομία».

Avatar

Θεόκριτος Αργυριάδης