Ένα βήμα πιο κοντά στη χρεοκοπία η Ρωσία – Το πρώτο πιστωτικό γεγονός

 Ένα βήμα πιο κοντά στη χρεοκοπία η Ρωσία – Το πρώτο πιστωτικό γεγονός

Μια ομάδα επενδυτών την Τετάρτη διαπίστωσε ότι η Ρωσία είχε πυροδοτήσει ένα πιστωτικό γεγονός αφού απέτυχε να πληρώσει σχεδόν 1,9 εκατομμύρια δολάρια σε τόκους σε ένα κρατικό ομόλογο, φέρνοντας τη χώρα ένα βήμα πιο κοντά στην πρώτη μεγάλη χρεοκοπία εξωτερικού χρέους εδώ και έναν αιώνα.

Η Επιτροπή Προσδιορισμών Πιστωτικών Παραγώγων (CDDC) ανέφερε στον ιστότοπό της ότι η επιτροπή ψήφισε «ναι» σε μια ερώτηση για να προσδιορίσει εάν έλαβε χώρα «Πιστωτικό συμβάν αδυναμίας πληρωμής» σε σχέση με τη Ρωσία. Το διεθνές ομόλογο της Ρωσίας 2022 έληξε στις 4 Απριλίου και η πληρωμή του κεφαλαίου και των τόκων δεν πραγματοποιήθηκε μέχρι τις 2 Μαΐου.

Οι αλλοδαποί κάτοχοι αυτού του ρωσικού κρατικού ομολόγου ζήτησαν απόφαση σχετικά με το εάν 1,9 εκατομμύρια δολάρια σε πιθανούς τόκους που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, που δεν συμπεριλήφθηκαν στην πληρωμή, αποτελούσαν ένα “πιστωτικό γεγονός” που θα μπορούσε να τους επιτρέψει να εισπράξουν μια πληρωμή για ασφάλιση αθέτησης, γνωστή ως ασφάλιστρα κινδύνου

Η επιτροπή είπε ότι θα συνεχίσει να συζητά το θέμα τη Δευτέρα 6 Ιουνίου. Μια ρωσική χρεοκοπία για άλλα χρέη φαίνεται αναπόφευκτη, σύμφωνα με ορισμένους επενδυτές, αφού το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέλεξε στα τέλη Μαΐου να μην επεκτείνει την άδεια που επέτρεπε στους πιστωτές να λαμβάνουν πληρωμές από τη Ρωσία παρά τις οικονομικές κυρώσεις.

Η Ρωσία έχει περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια σε διεθνή ομόλογα σε εκκρεμότητα και κάτι λιγότερο από 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε πληρωμές πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος του έτους. Οι σαρωτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις δυτικές χώρες και τους συμμάχους τους στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, καθώς και τα αντίμετρα της Μόσχας, έχουν αποκλείσει τη χώρα από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Άντον Σιλουάνοφ δήλωσε στις 18 Μαΐου ότι η Μόσχα θα εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της για εξωτερικό χρέος σε ρούβλια εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες μπλοκάρουν άλλες επιλογές και δεν θα δηλώσουν χρεοκοπία καθώς έχουν τα μέσα να πληρώσουν. Ωστόσο, δεν επιτρέπουν όλα τα ομόλογα την πληρωμή σε ρούβλια.

Η χώρα έχει πει ότι θα μπορούσε να επεκτείνει ένα πρόγραμμα που χρησιμοποιείται για τις πληρωμές φυσικού αερίου σε κρατικούς κατόχους ομολόγων, επιτρέποντας στους επενδυτές ευρωομολόγων να ανοίξουν λογαριασμούς ρωσικού συναλλάγματος και ρουβλίου. Τα χρήματα θα διοχετευθούν μέσω του Εθνικού Αποθετηρίου Διακανονισμού της Ρωσίας (NSD), το οποίο δεν υπόκειται σε κυρώσεις από τη Δύση.

Υπάρχουν επί του παρόντος swaps (ασφάλιστα κινδύνου) ύψους 2,54 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε σχέση με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων 1,68 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην ίδια τη χώρα και το υπόλοιπο στον δείκτη CDX.EM, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της JPMorgan.

Η Ρωσία είχε σχεδόν 650 δισεκατομμύρια δολάρια σε διαθέσιμα αποθέματα χρυσού και συναλλάγματος πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, την οποία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», σε σύγκριση με 40 δισεκατομμύρια δολάρια διεθνούς χρέους. Κερδίζει επίσης δισεκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα πουλώντας πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Avatar

Μανώλης Δράκος