• 29 Μαρτίου, 2024

Ελληνικό Ινστιτούτο Παγκρέατος – Μιλά στο στο libre o χειρουργός Γρ. Τσιώτος

 Ελληνικό Ινστιτούτο Παγκρέατος – Μιλά στο στο libre o χειρουργός Γρ. Τσιώτος

Πρόσφατη είναι η ίδρυση του Ελληνικού Ινστιτούτου Παγκρέατος  (Hellenic  Pancreas  Institute –  www.hpi.gr), ενός φορέα που φιλοδοξεί να αποτελέσει τον επιστημονικό θεσμό αναφοράς για το πάγκρεας όχι μόνο σε εγχώριο, αλλά και σε διεθνές επίπεδο, αποτελώντας «σημείο» συνάντησης και γόνιμου διαλόγου με επιστήμονες, ερευνητές και ακαδημαϊκούς από τη διεθνή κοινότητα.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Το επιστημονικό αυτό εγχείρημα φέρει την υπογραφή τριών καταξιωμένων ιατρών με σημαντική επιστημονική δράση σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Ιδρυτής του Ελληνικού Ινστιτούτου Παγκρέατος είναι ο Επίκουρος Καθηγητής Χειρουργικής, Mayo Clinic και Διευθυντής Α’ Χειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου, Μητέρα-Υγεία, κ. Γρηγόρης Τσιώτος, ενώ την ομάδα των ιδρυτικών μελών συμπληρώνουν ο Χειρουργός Ενδοκρινών Αδένων, Επ. Καθηγητής Χειρουργικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, κ. Γιώργος Σακοράφας και η κ. Χαριτίνη Σάλλα, Κυτταρολόγος.

Με αφορμή την ίδρυση του Ελληνικού Ινστιτούτου Παγκρέατος, στο libre, μίλησε ο διακεκριμένος χειρουργός, κ. Γρηγόρης Τσιώτος, δίνοντάς μας μία πιο λεπτομερή και συγκεκριμένη εικόνα για τους στόχους και της προοπτικές του Ινστιτούτου.

·         Υπάρχει και εκπαιδευτικός ρόλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Παγκρέατος στην εκπαίδευση νέων χειρουργών στη σύγχρονη θεραπευτική και τη χειρουργική των παγκρεατικών νόσων;

Ο διακεκριμένος χειρουργός, κ. Γρηγόρης Τσιώτος

«Είναι αυτονόητο. Αλλά πρέπει να δώσουμε την πληροφορία ότι ήδη, εδώ και αρκετά χρόνια, τα ιδρυτικά μέλη του ΕΙΠ, ως άτομα, συνεισφέρουν στην εκπαίδευση νέων ιατρών που έχουν εκφράσει την επιθυμία να ασχοληθούν σοβαρά και σε βάθος με τις νόσους του παγκρέατος. Για παράδειγμα, πολλοί νέοι κυτταρολόγοι έχουν αυξήσει την εμπειρία τους και την διαγνωστική τους ακρίβεια περνώντας χρόνο με την κ. Χ. Σάλλα. Ο κ. Σακοράφας έχει καθοδηγήσει πολλούς νεότερους χειρουργούς στη συγγραφή και δημοσίευση επιστημονικών άρθρων για το πάγκρεας. Τα άρθρα αυτά που ήδη βρίσκονται στη διεθνή ιατρική βιβλιογραφία, έχουν ήδη συντελέσει στην επιστημονική ανέλιξη νέων συναδέλφων. Επίσης αρκετοί νέοι χειρουργοί, ή και ειδικευόμενοι χειρουργικής, συμμετέχουν σταθερά ως βοηθοί σε εγχειρήσεις παγκρέατος με τον κ. Τσιώτο, ώστε να αυξηθεί η έκθεσή τους στο αντικείμενο. Άρα ήδη επιτελείται εκπαιδευτικό έργο από τα ιδρυτικά μέλη. Μέσω του ΕΙΠ, το έργο αυτό πρόκειται να λάβει μία πιο δομημένη, οργανωμένη και θεσμοθετημένη μορφή, στα νομικά πλαίσια πάντοτε της χώρας μας».     

·         Έχουν γίνει μέχρι τώρα κάποιες ενέργειες για την επίτευξη συνεργειών με φορείς εντός και εκτός Ελλάδος;

«Τα ιδρυτικά μέλη συμμετέχουν σταθερά τις τρείς τελευταίες δεκαετίες σε όλα τα μεγάλα διεθνή συνέδρια παγκρέατος των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Επίσης, κατά την σταδιοδρομία τους σε Ευρώπη και ΗΠΑ, έχουν συνεργαστεί με τους κορυφαίους παγκρεατολόγους παγκοσμίως. Αυτές οι συνεργασίες συνεχίζονται κανονικά όλα τα χρόνια που τα ιδρυτικά μέλη επέστρεψαν και εργάζονται στην Ελλάδα. Η ίδρυση του ΕΙΠ, ως φορέα πλέον, θα δώσει ισχυρότερη, αμεσότερη και πιο σχηματοποιημένη μορφή σε συνεργασίες με μεγάλα Κέντρα Αναφοράς, αλλά και ελληνική συμμετοχή σε διεθνή κλινικά πρωτόκολλα νέων θεραπειών. Και πάλι δηλαδή, οι συνεργασίες ήδη υπάρχουν και λειτουργούν. Τώρα όμως μπορούν να ισχυροποιηθούν και να αποκτήσουν θεσμική μορφή». 

·         Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ανάμεσα στους στόχους του Ελληνικού Ινστιτούτου Παγκρέατος είναι να εξελιχθεί σε Κέντρο Αριστείας;

«Αυτός ακριβώς είναι ο απώτερος στόχος. Με την υλοποίηση όσων αναφέρθηκαν προηγουμένως, με την αύξηση των επιστημονικών δημοσιεύσεων αιχμής, με την συμμετοχή και ενεργό συνεργασία με μεγάλα Κέντρα Αναφοράς, με αυξανόμενο εκπαιδευτικό ρόλο και με την σταδιακή πρόσθεση νέων μελών με αντικειμενικά αποδεδειγμένη υψηλή εμπειρία και διεθνή εμβέλεια δημιουργούνται οι προϋποθέσεις εξέλιξης του ΕΙΠ σε Κέντρο Αριστείας, πράγμα που με τη σειρά του θα ανοίξει ευρύτερους ορίζοντες».

Τα Κέντρα Αριστείας

Την τελευταία δεκαετία στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ευρώπη, έχει σαφέστατα αναγνωριστεί ότι τα νοσήματα του παγκρέατος απαιτούν ειδικότατη, βαθιά και πιστοποιημένη γνώση για την αντιμετώπισή τους και όχι, απλώς κάποιον «έμπειρο χειρουργό». Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, έχουν δημιουργηθεί στις ΗΠΑ τα λεγόμενα Κέντρα Αναφοράς ή Κέντρα Αριστείας (Referral Centers, Centers of Excellence).

Αυτά τα Κέντρα Αναφοράς δεν αποσκοπούν μόνο στην άριστη εφαρμογή των πλέον προχωρημένων χειρουργικών τεχνικών, αλλά αναπτύσσουν και μεγάλη δραστηριότητα σε ό,τι αφορά την ευαισθητοποίηση του κόσμου, αλλά και των ιατρών πρωτοβάθμιας περίθαλψης, στην πρώιμη διάγνωση του καρκίνου, στην ορθολογική επιλογή και εφαρμογή των διαφόρων διαγνωστικών, επεμβατικών και θεραπευτικών μεθόδων, ώστε η θεραπεία να γίνεται χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς επιπλοκές και με την μέγιστη αποτελεσματικότητα.

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παγκρέατος στοχεύει στην προαγωγή και στη διάχυση της γνώσης για τις νόσους του παγκρέατος και τη σύγχρονη και αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

Η δράση του Ινστιτούτου επικεντρώνεται σε τρεις διακριτούς, ωστόσο αλληλοσυμπληρούμενους πυλώνες:

·         Εξέλιξη της επιστημονικής γνώσης για τις παγκρεατικές νόσους μέσω της εκπόνησης μελετών και ερευνών που οδηγούν στην αποτελεσματικότερη διαχείρισή τους.

·         Ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού, αλλά και των ιατρών στην πάρα πολύ σημαντική και κρίσιμη πρωτοβάθμια περίθαλψη για την έγκαιρη διάγνωση και τη σύγχρονη θεραπεία των παγκρεατικών νόσων.

·         Επίτευξη συνεργειών με φορείς εντός και εκτός Ελλάδος για την αποτελεσματικότερη προώθηση των σκοπών του Ινστιτούτου.

«Είμαστε πάρα πολύ περήφανοι που το όνειρο της δημιουργίας ενός αξιόπιστου φορέα παραγωγής, αλλά και διάχυσης έγκυρης επιστημονικής γνώσης αναφορικά με τις νόσους και τη χειρουργική του παγκρέατος αποκτά πλέον σάρκα και οστά», δήλωσε ο Ιδρυτής του Ελληνικού Ινστιτούτου Παγκρέατος, κ. Γρηγόρης Τσιώτος.

«Με βάση τη μακρά μας επιστημονική πορεία σε όλα τα παγκόσμια fora της χειρουργικής του παγκρέατος, αλλά και του επιπέδου της κλινικής μας δουλειάς, όπως έχει αποτυπωθεί σε συνεχείς διεθνείς επιστημονικές δημοσιεύσεις τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, στοχεύουμε το Ελληνικό Ινστιτούτο Παγκρέατος να αποτελέσει έναν φορέα διεθνούς βεληνεκούς που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη συνεργειών σε επιστημονικό επίπεδο που θα εξελίξουν περαιτέρω την σύγχρονη γνώση για τις παγκρεατικές νόσους».