Ελληνικές startups στο στόχαστρο ξένων funds

 Ελληνικές startups στο στόχαστρο ξένων funds

Η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργούν νέα δεδομένα στην ευρωπαϊκή, αλλά και στην παγκόσμια οικονομία. Οι επενδυτές αναζητούν νέα πεδία και ευκαιρίες που προσφέρουν ασφάλεια και υψηλές αποδόσεις.

Ένα από αυτά τα πεδία είναι οι ελληνικές startups οι οποίες τα τελευταία χρόνια αυξάνονται.

Νέες ιδέες και δημιουργικοί άνθρωποι, συχνά προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των μέσων μαζικής ενημέρωσης, όχι όμως και των επενδυτών. Μετά από μια περίοδο εσωστρέφειας, η εγχώρια σκηνή των νεοφυών επιχειρήσεων δείχνει έτοιμη να κάνει το μεγάλο βήμα, αφού έχει κεντρίσει το επενδυτικό ενδιαφέρον διεθνών funds και οργανισμών.

Για πρώτη φορά, η Αθήνα φιλοξένησε το Tech Tour South-East Europe 2022. Στο συνέδριο έλαβαν μέρος περισσότεροι από 60 επενδυτές και 30 νεοφυείς επιχειρήσεις από την Ελλάδα, αλλά και από χώρες η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Σερβία και η Κροατία. Οι startups που επιλέχθηκαν είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα εγχειρήματά τους και βεβαίως να έρθουν σε επαφή με ορισμένους από τους σημαντικότερους επενδυτές από ολόκληρο τον κόσμο.

FlexCar & TileDB

Η δυναμική της εγχώριας startup σκηνής επιβεβαιώθηκε και από την ανακοίνωση της Flexcar, η οποία και εξασφάλισε νέα χρηματοδότηση ύψους 210 εκατ. Ευρώ. Η εταιρία ειδικεύεται στο flexible leasing και προσφέρει all-inclusive υπηρεσίες με σταθερό μηνιαίο μίσθωμα το οποίο καλύπτει τέλη κυκλοφορίας, μικτή ασφάλεια, κόστη συντήρησης και επισκευής του οχήματος. Στο νέο χρηματοδοτικό πακέτο συμμετέχει το έγκριτο fund Fasanara Capital με έδρα το Λονδίνο, ενώ η νέα χρηματοδότηση έρχεται σε διάστημα λίγων μηνών μετά την άντληση 50 εκατ. ευρώ από εγχώριους και διεθνείς επενδυτές.

  • Τα καλά νέα συνεχίζονται για τις ελληνικές startups, αφού η Verizon Ventures, εταιρικό επενδυτικό κεφάλαιο του αμερικανικού κολοσσού τηλεπικοινωνιών επενδύει στην TileDB, την οποία ίδρυσε ο Σταύρος Παπαδόπουλος.

Η εταιρεία δραστηριοποιείται στον κλάδο της διαχείρισης δεδομένων (Big Data) και έχει αναπτύξει μια βάση δεδομένων, η οποία μπορεί να αποθηκεύσει και να διαχειριστεί οποιαδήποτε τύπου δεδομένα, όπως γονιδιώματα, εικόνες δορυφόρων, ακόμη και στοιχεία τηλεπικοινωνιών. Η TileDB έχει την έδρα της στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης, όμως διαθέτει και μια ομάδα μηχανικών στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία έχει 45 εργαζομένους, εκ των οποίων οι 20 εργάζονται στις εγκαταστάσεις της στην Αθήνα.

  • Πελάτες της είναι οργανισμοί που διαχειρίζονται γενετικά δεδομένα, όπως το Chan Zuckerberg Initiative, το φιλανθρωπικό ίδρυμα του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ιδρυτή του Facebook. Μέχρι στιγμής, καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει ανακοινώσει το ύψος της χρηματοδότησης.

«Είμαι πολύ ενθουσιασμένος που θα συνεργαστώ με την Kristina Serafim και όλη την ομάδα της Verizon Ventures! Πριν από αρκετά χρόνια ξεκινήσαμε ένα τολμηρό όραμα για την οικοδόμηση του αδύνατου: ένα καθολικό σύστημα διαχείρισης δεδομένων. Μια τέτοια λύση έρχεται για να ανατρέψει όλα όσα γνωρίζουμε για την κατασκευή αποδοτικών και οικονομικών υποδομών δεδομένων. Ένα μεγάλο ευχαριστώ και συγχαρητήρια σε ολόκληρη την ομάδα του TileDB που είναι υπεύθυνη για αυτό το εξαιρετικό προϊόν και τη δυναμική του!» δήλωσε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της TileDB, Σταύρος Παπαδόπουλος.

Παναγιώτης Δρίβας