• 28 Μαρτίου, 2024

ΕΚΤ: Στο τραπέζι “εργαλείο κρίσης” για τις υπερχρεωμένες χώρες- Φόβοι Λαγκάρντ για νέα κρίση δανεισμού- Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα στο μικροσκόπιο

 ΕΚΤ: Στο τραπέζι “εργαλείο κρίσης” για τις υπερχρεωμένες χώρες- Φόβοι Λαγκάρντ για νέα κρίση δανεισμού- Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα στο μικροσκόπιο

Με τον πληθωρισμό να χτυπά τα ρεκόρ το ένα μετά το άλλο, διεθνείς αναλυτές προβλέπουν πως ίσως στην επόμενη συνεδρίασή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα βάλει στο τραπέζι ένα σχέδιο που επεξεργάζεται εδώ και μερικούς μήνες και αφορά την αποφυγή μιας κρίσης δανεισμού στην αγορά ομολόγων που να πλήξει τις λεγόμενες υπερχρεωμένες χώρες.

Ο φόβος της Κριστίν Λαγκάρντ και των ευρωπαίκών κυβερνήσεων αφορά πρωτίστως την Ιταλία, όμως και η Ελλάδα, παρότι έχει ένα ρυθμισμένο χρέος, ίσως αναγκαστούν να ενταχθούν σε ένα σχέδιο περιοριστικών μέτρων που ονομάζεται “εργαλείο κρίσης”, όπως σημειώνουν διεθνείς αναλυτές. Τις πληροφορίες μετέφερε νωρίτερα απόψει και το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σκάϊ με την Σία Κοσιώνη.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα ζητήσουν αυτή την εβδομάδα από την Πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ να χρησιμοποιήσει πιο δυνατή γλώσσα για να σηματοδοτήσει ότι δεν θα επιτραπεί ο κατακερματισμός και ότι το κόστος δανεισμού πιο ευάλωτων χωρών όπως η Ιταλία και η Ισπανία θα περιοριστεί, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Το spread μεταξύ των γερμανικών και ιταλικών ομολόγων διευρύνεται καθώς οι αγορές ετοιμάζονται να τερματίσουν την ποσοτική χαλάρωση στη συνεδρίαση της ΕΚΤ αυτήν την εβδομάδα και μια επακόλουθη αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο. Το 10ετές spread ήταν πάνω από τις 200 μονάδες βάσης τη Δευτέρα σε σύγκριση με λιγότερο από 140 μονάδες βάσης στην αρχή του έτους.

Πάντοτε σύμφωνα με το έγκυρο διεθνές οικονομικό πρακτορείο ειδήσεων, η Λαγκάρντ έχει πει πολλές φορές ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα επιτρέψει να αποκλίνουν σημαντικά οι χρηματοοικονομικές συνθήκες σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ και είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να το αποφύγει. Μερικά από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου θα ζητήσουν πιο αποφασιστική γλώσσα και θα θέλουν περαιτέρω δράση για ένα εργαλείο κρίσης που το προσωπικό του ιδρύματος εργάζεται εδώ και αρκετό καιρό, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου, τις οποίες ούτε επιβεβαιώνει, ούτε διαψεύδει ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ που ρωτήθηκε σχετικά.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είχαν ήδη από πέρυσι συζητήσει ένα προληπτικό μέσο που θα χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση έκρηξης των αποδόσεων των ομολόγων των ασθενέστερων οικονομιών. Εκείνη την εποχή, αξιωματούχοι από την περιφέρεια της περιοχής άσκησαν πιέσεις ώστε η ΕΚΤ να δεσμευθεί για απεριόριστες αγορές ομολόγων για να περιορίσει το κόστος δανεισμού τους, ενώ οι ομοτίμονες από χώρες του πυρήνα ήθελαν να δεσμευτούν ορισμένες δεσμεύσεις.

Μία τέτοια εξέλιξη, ωστόσο, είναι βέβαιο πως θα προκαλέσει σειρά πολιτικών εξελίξεων σε διάφορες χώρες, ιδιαίτερα στην Ιταλία και την Ελλάδα που βρίσκονται ήδη σε εκλογικό κύκλο. Κι αυτό επειδή η ένταξη σε ένα “εργαλείο κρίσης” μπορεί να μην έχει καμία σχέση με τα μνημόνια, δημιουργεί, όμως, εύλογα περιβάλλον επιβάρυνσης της εικόνας της οικονομίας και θέτει την χώρα σε κατάσταση σχετικής εποπτείας.

Τι θα είναι το “εργαλείο κρίσης” και ποιούς αφορά

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εργάζεται, τους τελευταίους μήνες, σε ένα εργαλείο κρίσης που θα αναπτύξει σε περίπτωση έκρηξης των αποδόσεων των ομολόγων των πιο αδύναμων οικονομιών της ευρωζώνης, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν τα σχέδια. Αφορά τις υπερχρεωμένες χώρες με πρώτη την Ιταλία, δεύτερη την Ελλάδα (μεγαλότερο ποσοστό χρέους αλλά με πρόσφατη ρύθμιση που έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση) και τρίτη την Ισπανία.

Το προσωπικό του ιδρύματος σχεδιάζει ένα backstop που θα είναι διαθέσιμο στο Διοικητικό Συμβούλιο για να το χρησιμοποιήσει ενάντια στο στρες της αγοράς χρέους που προκαλείται από κραδασμούς εκτός του ελέγχου μεμονωμένων κυβερνήσεων, είπαν οι αξιωματούχοι, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή το θέμα είναι εμπιστευτικό.

Αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Chief Economist Philip Lane, έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι το ενδεχόμενο περαιτέρω στιγμών αναταραχής είναι στο μυαλό τους. Υποστήριξε στις 2 Μαρτίου ότι τα «αυτοεκπληρούμενα διασυνοριακά επεισόδια πτήσης προς ασφάλεια» αποτελούν εγγενή κίνδυνο.

Μια απόφαση που περιμένει τα στελέχη της ΕΚΤ είναι εάν θα παραμείνουν στη χρήση της δημόσιας ρητορικής για να σταματήσουν οι κερδοσκοπίες εναντίον μελών του ευρώ όπως η Ιταλία ή αν θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ντράγκι να παρουσιάσει ένα πραγματικό εργαλείο για την καταπολέμησή της.

Ο εφιάλτης του πληθωρισμού- Ζητούνται μέτρα

Η συζήτηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με το πόσο επιθετικά θα πρέπει να σφίξει τη νομισματική πολιτική είναι πιθανό να ενταθεί αυτή την εβδομάδα στο προοίμιο μιας περιόδου μπλακάουτ πριν από την απόφαση, καθώς τα στοιχεία πιθανώς δείχνουν νέο ρεκόρ πληθωρισμού.

Όλοι εκτός από έναν οικονομολόγο που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg προβλέπουν επιτάχυνση των ετήσιων αυξήσεων των τιμών, με τη διάμεση εκτίμηση στο 7,8%. Από τις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, μόνο η Ισπανία δεν θα παρουσιάσει επιτάχυνση του πληθωρισμού.

Αυτά τα στοιχεία θα προκύψουν στο πλαίσιο μιας έντονης δημόσιας συζήτησης για τα επιτόκια από στελέχη της ΕΚΤ, των οποίων το παράθυρο για να μιλήσουν πριν από την απόφαση της 9ης Ιουνίου θα κλείσει την Πέμπτη.

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης πιθανώς επιταχύνθηκε στο 7,8% τον Μάιο

Στο μεταξύ, οι ανταλλαγές μεταξύ του προσωπικού στη Φρανκφούρτη και των κεντρικών τραπεζών σε όλη την ευρωζώνη θα επιταχυνθούν καθώς οριστικοποιούν τις κρίσιμες προβλέψεις για την Πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ που θα αποκαλύψει την επόμενη εβδομάδα μαζί με μια χορογραφία προγραμματισμένων περιοριστικών μέτρων και οδηγιών έως τον Σεπτέμβριο.

Πηγή: Bloomberg