Έκκληση Παγώνη στο libre: Η μάσκα είναι η αυτονόητη προστασία μας – Τι είπε για νέα μέτρα

 Έκκληση Παγώνη στο libre: Η μάσκα είναι η αυτονόητη προστασία μας – Τι είπε για νέα μέτρα

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 28 Ιουνίου, μία ημέρα νωρίτερα από τον προγραμματισμό της, η συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, για την αξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας και την όποια δυνατότητα πρόβλεψης για την εξέλιξη του θερινού κύματος.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν την Τρίτη (28/6) αποτελεί ρεκόρ τριμήνου, συγκρινόμενος με τον αριθμό των κρουσμάτων της 1ης Απριλίου 2022.

Το ζήτημα της ατομικής ευθύνης ήταν, για άλλη μία φορά, η κύρια σύσταση των ειδικών, οι οποίοι συμβουλεύουν τα ευάλωτα άτομα και τους ηλικιωμένους να κάνουν χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους αλλά και όπου υπάρχει συγχρωτισμός, ενώ συστήνουν στα νεότερης ηλικίας άτομα να προστατεύουν τους μεγαλύτερους, κάνοντας χρήση μάσκας και τεστ όταν πρόκειται να τους συναντήσουν.

Προς το παρόν και με το δεδομένο της ελεγχόμενης εικόνας των νοσοκομείων, τα μέλη της Επιτροπής δε συζήτησαν για τη λήψη τυχόν μέτρων για την επιδημία.

«Στην παρούσα φάση, δε χρειάζεται η λήψη έκτακτων μέτρων», τόνισε, μιλώντας στο libre, η πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), κα Ματίνα Παγώνη. «Έχουμε το όπλο του εμβολιασμού, κάνει και την 3η δόση αρκετό ποσοστό του πληθυσμού, και επίσης έχουμε το αντιικό φάρμακο που μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για τους πολίτες άνω των 65 ετών. Με τα δεδομένα αυτά, μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς έκτακτα περιοριστικά μέτρα, μόνο με τη σωστή χρήση της μάσκας. Η μάσκα είναι για τον καθένα μας πλέον αυτονόητη. Έχουμε την εμπειρία, μετά από χρονικό διάστημα 2,5 ετών περίπου, ώστε γνωρίζουμε πότε οι συνθήκες επιβάλλουν να φορέσουμε τις μάσκες χωρίς να χρειάζονται καν οι συστάσεις των ειδικών».

Σχολιάζοντας τη δυναμική της επιδημίας στον ανήλικο πληθυσμό, με τα στοιχεία της Τρίτης να αναφέρουν σχεδόν 1 στα 5 κρούσματα να αφορά σε παιδιά και εφήβους (καταγράφηκαν 3.900 κρούσματα), η κα Παγώνη υπογράμμισε:

«Λογική είναι η αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους, γιατί σε αυτές τις ηλικίες είναι αυξημένη η κινητικότητα, έχουν τις περισσότερες επαφές και στη συνέχεια, μεταδίδουν στους μεγαλύτερους. Για αυτό, η σύσταση της μάσκας αφορά εξίσου και τα νεότερης ηλικίας άτομα. Φοράμε τις μάσκες στους εσωτερικούς χώρους, λοιπόν, και στους εξωτερικούς όταν χρειάζεται (συνθήκες συνωστισμού) και προστατεύουμε τους εαυτούς μας και τα ευάλωτα άτομα του περιβάλλοντός μας και προσέχουμε για να περάσουμε ευχάριστα τους καλοκαιρινούς μήνες», κατέληξε η κα Παγώνη.

Avatar

Παναγιώτης Δρίβας