Εισαγγελία Αρείου Πάγου: Το φαβορί και το αουτσάιντερ για τη διαδοχή Πλιώτα

 Εισαγγελία Αρείου Πάγου: Το φαβορί και το αουτσάιντερ για τη διαδοχή Πλιώτα

Το δίλημμα, που απασχολεί το κυβερνητικό επιτελείο και αφορά το πρόσωπο, που θα επιλεγεί στη θέση του νέου Εισαγγελέα Αρείου Πάγου, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον απερχόμενο Ανώτατο Εισαγγελέα Βασίλη Πλιώτα, καθώς αποχωρεί στις 30 Ιουνίου, μετά από τριετή θητεία στο ανώτερο αξίωμα της Δικαιοσύνης, είναι αν θα είναι πρόσωπο από τον εισαγγελικό κλάδο (ιστάμενη Δικαιοσύνη) ή από τον δικαστικό κλάδο (καθήμενη δικαιοσύνη).

Μέχρι στιγμής φαβορί, για τη θέση του Εισαγγελέα Αρείου Πάγου, θεωρείται ο Αντεισαγγελέας ΑΠ Ισίδωρος Ντογιάκος, ο οποίος φέρεται να πληρεί και με το παραπάνω όλα τα εχέγγυα, για το ανώτατο αξίωμα της Δικαιοσύνης, ένα εκ των οποίων είναι και η ανυποχώρητη στάση του σε σημαντικότατες υποθέσεις, που χειρίστηκε.

Ο έμπειρος αντεισαγγελέας ΑΠ ξεχώρισε μεταξύ άλλων και για τη στάση του κατά την περίοδο της προεδρίας στον Άρειο Πάγο της Βασιλικής Θάνου, που του στοίχισε την θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών, στην οποία είχε πανηγυρικά εκλεγεί από τους συναδέλφους του, εν μέσω μιας σφοδρής πολεμικής ατμόσφαιρας στη Δικαιοσύνη.

Ποιος είναι ο Ισίδωρος Ντογιάκος

Ο Αντεισαγγελέας ΑΠ Ισίδωρος Ντογιάκος έχει δεχτεί επίσης σφοδρή πολεμική, για τη στάση του σε σημαντικές υποθέσεις του ποδοσφαίρου, ενώ στις 12 Νοεμβρίου 2018 από τύχη (ή κακό χειρισμό των τρομοκρατών) δεν εξερράγη η βόμβα, που είχε τοποθετηθεί σε μηχανάκι έξω από το σπίτι του.

Από τις υποθέσεις, που σημάδεψαν τη θητεία του είναι και αυτή της “Χρυσής Αυγής”, στην οποία ήταν ο εισαγγελικός λειτουργός, που ήταν δίπλα στις ανακρίτριες, οι οποίες χειρίστηκαν την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Εάν επιλεγεί ο κ. Ντογιάκος, για τη θέση του Εισαγγελέα Αρείου Πάγου, η θητεία του θα είναι μονοετής (αποχωρεί το 2023), γεγονός που συγκαταλέγεται στα υπέρ της επιλογής του, καθώς οι πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι, πρόσωπα που βρίσκονται πολύ κοντά στον πρωθυπουργό εισηγούνται την επιλογή προσώπου με ενιαύσια η θητεία.

Και το όνομα της Γεωργίας Αδειλίvη στο τραπέζι

Για τη θέση του Εισαγγελέα ΑΠ έχει πέσει στο τραπέζι και το όνομα της Αντεισαγγελέα ΑΠ Γεωργίας Αδειλίvη, με αρνητικό πρόσημο ωστόσο, το γεγονός ότι, αποχωρεί το 2025.

Η ανώτατη εισαγγελέας, θεωρείται εξαιρετικά έμπειρη στο χώρο της Δικαιοσύνης, με εξαιρετικό έργο και στο θέμα των ανηλίκων.

Υπέρ της επιλογής προσώπου από τον εισαγγελικό κλάδο, για το αξίωμα του Εισαγγελέα Αρείου Πάγου, έχει ταχθεί καταφανώς η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, όπου με επιστολή της στον πρωθυπουργό, όπου ξεκαθαρίζει ότι, η επιλογή νέου εισαγγελέα ΑΠ προσώπου από την καθήμενη και όχι από την ιστάμενη Δικαιοσύνη, όπως έχει παγιωθεί να γίνεται, είναι “κόκκινο πανί” και αιτία… πολέμου!

Στην επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, το γράφουν ξεκάθαρα:

Προς:

Τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, κύριον Κυριάκο Μητσοτάκη

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Ενόψει της επικείμενης επιλογής του νέου Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος διακηρύσσει με έμφαση τη διαχρονικά αμετάβλητη και θεσμικά αταλάντευτη θέση της, ότι αυτή επιβάλλεται να γίνει, όπως ήδη έχει σχεδόν παγιωθεί, με προαγωγή ενός εκ των Αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου, λόγω της νομικής θέσης του εισαγγελέα ως αυτοτελούς, ουσιώδους και αναγκαίου οργάνου της Δικαιοσύνης, με απολύτως διακριτό ρόλο στην απονομή αυτής, αλλά και της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας του, η οποία, μετά τη σαφή συνταγματική ένταξη των εισαγγελέων στους δικαστικούς λειτουργούς, είναι αντίστοιχη με εκείνη των δικαστών.

Η τυχόν προτίμηση ενός εκ των Αντιπροέδρων ή μελών του Αρείου Πάγου για τη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, θα πλήξει καίρια την συνταγματικά κατοχυρωμένη πλήρη ισοτιμία δικαστών και εισαγγελέων και το ελεύθερο φρόνημα των εισαγγελέων, καθώς και το εισαγγελικό γόητρο, δεδομένου ότι η προαγωγή στην εν λόγω θέση αποτελεί προσδοκώμενη θεμιτή υπηρεσιακή κορύφωση κάθε εισαγγελικού λειτουργού.”

Εάν, ωστόσο, η επιλογή του νέου Εισαγγελέα ΑΠ γίνει από το χώρο της καθήμενης Δικαιοσύνης, δηλαδή επιλεγεί, για τη θέση του Ανώτατου Εισαγγελέα της χώρας, πρόσωπο από τους δικαστές του Αρείου Πάγου, τότε ως φαβορί προβάλλουν ο Αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου Χρήστoς Τζαvερρίκoς, που αποχωρεί το 2023 και ο Αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου Γεώργιoς Χριστoδoύλoυ, που αποχωρεί το 2024.

Πηγή: iEidiseis.gr

Avatar

Θεόκριτος Αργυριάδης