EFES 2022: Σενάρια απόβασης σε ελληνικά νησιά με …αμερικανική συμμετοχή – Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις

 EFES 2022: Σενάρια απόβασης σε ελληνικά νησιά με …αμερικανική συμμετοχή – Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις

Nέος «γύρος» προκλήσεων στο Αιγαίο αναμένεται σήμερα….

Ερντογάν και Μπαχτσελί θα παρακολουθήσουν μαζί, στη Σμύρνη, τη στρατιωτική άσκηση «EFES 2022» που θα γίνει στο Αιγαίο. Μέσα στο κλίμα έντασης που έχει δημιουργήσει η Άγκυρα είναι δεδομένο πως και οι δυο τους θα προσπαθήσουν να προκαλέσουν για ακόμα μια φορά την Ελλάδα.

Αυτό, άλλωστε, προαναγγέλλουν τα ΜΜΕ της γείτονος τα οποία μεταδίδουν ότι οι δυο τους «θα στείλουν και διάφορα μηνύματα».

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα «πλούσιο» οπτικοακουστικό υλικό για την «EFES 2022». Κατά τη διάρκεια της εν λόγω άσκησης, οι συμμετέχοντες εκπαιδεύονται σε συνθήκες απόβασης σε νησιά, αφού το σενάριο της άσκησης περιλαμβάνει: αποβατικές και αεροκίνητες ενέργειες, πραγματικά πυρά, αλλά και πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV).

Σενάρια απόβασης

Σενάρια απόβασης στα ελληνικά νησιά και προσβολής στρατηγικών υποδομών της χώρας αναμένεται να εκτελέσουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στη μεγάλη διακλαδική άσκηση «EFES 2022». Χρησιμοποιούν μεγάλο αριθμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών UAV, τα οποία προσβάλλουν εικονικά ελληνικές οχυρωμένες θέσεις, τεθωρακισμένα οχήματα και κινητά αντιαεροπορικά συστήματα.

Κυριότερο χαρακτηριστικό της άσκησης είναι ότι το σενάριο δεν αφορά μόνο ένα νησί, αλλά όλο εύρος του δυνητικού ελληνοτουρκικού μετώπου.

Συμμετέχουν και οι ΗΠΑ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως εμφανίζει ότι στην άσκηση συμμετέχουν και αμερικανικές δυνάμεις.

Συγκεκριμένα συμμετάσχουν το αμερικανικό αποβατικό USS Arlington, καθώς και η 22η Εκστρατευτική Μονάδα Πεζοναυτών! Το αμερικανικό αποβατικό πλοίο, μάλιστα, πριν καταπλεύσει στη Σμύρνη, βρισκόταν στην Αλεξανδρούπολη, στην αμερικανική βάση της πόλης!

Η συμμετοχή αμερικάνικων στρατιωτικών δυνάμεων στην προκλητική και επικίνδυνη για την Ελλάδα άσκηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν και του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αποτελεί – το λιγότερο -… συνδρομή της Ουάσιγκτον στα τουρκικά σενάρια και – το περισσότερο, με μια δόση υπερβολής – «νομιμοποίησή» τους!

Αυξημένη επιφυλακή

Στρατός, Λιμενικό, ΕΛ.ΑΣ βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή εδώ και καιρό. Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας και τα σώματα ασφαλείας επεξεργάζονται όλα τα πιθανά ενδεχόμενα μέσω των οποίων ίσως να εκφραστεί στην πράξη η επιθετικότητα της γειτονικής μας χώρας.

Στο υπουργείο Άμυνας έχουν καταρτισθεί συγκεκριμένα σενάρια και τρόποι αντίδρασης στην κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας. Σημειώνουν μάλιστα ότι με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία, όπως πάντα αν χρειαστεί θα δοθεί η δέουσα απάντηση, ξεκαθαρίζοντας ότι και η υπομονή της Ελλάδας έχει τα όριά της.

Προκειμένου πάντως η Τουρκία να δείξει στην πράξη την αμφισβήτηση της κυριαρχίας της χώρας μας σε νησιά και βραχονησίδες δεν αποκλείεται να επιχειρηθεί απόβαση κυρίως σε μη κατοικημένες βραχονησίδες ως επίδειξη πυγμής αλλά και για να τεστάρει τις συμμαχίες της Ελλάδας.

Επίσης, οι ελληνικές αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο – το οποίο και θεωρούν πιο πιθανό – ο Τούρκος Πρόεδρος να επιχειρήσει την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού όπως είχε πράξει τον Μάρτιο του 2020 στον Έβρο. Για τον λόγο αυτό, οι συσκέψεις είναι διαρκείς τόσο στην Αστυνομία όσο και στο Λιμενικό.

Ειδικά στον Έβρο, οι αρχές έχουν έτοιμο σχέδιο με πολλά επίπεδα αντίδρασης ανάλογα με την πίεση που θα ασκηθεί. Οι επιτελείς της αστυνομίας σε περίπτωση αύξησης της πίεσης στα χερσαία μας σύνορα άμεσα θα προχωρήσουν σε μετακίνηση δυνάμεων από πολλούς νομούς όλης της Βόρειας Ελλάδας.

Μανώλης Δράκος