“Εδώ υπήρχε η Κάνδανος”- 2 Ιουνίου 1941: Το έγκλημα των Γερμανών Ναζί με εντολή Γκέρινγκ

 “Εδώ υπήρχε η Κάνδανος”- 2 Ιουνίου 1941: Το έγκλημα των Γερμανών Ναζί με εντολή Γκέρινγκ

Το έγκλημα από τους Γερμανούς Ναζί στο Κοντομαρί των Χανίων την 2α Ιουνίου 1941 και στην Κάνδανο στις 3 Ιουνίου του ίδιου έτους, αποτελούν τα πρώτα εγκλήματα των κατακτητών στην Ελλάδα.

Στις 2 Ιουνίου 1941, Γερμανοί αλεξιπτωτιστές εκτελούν τους άρρενες κατοίκους του χωριού Κοντομαρί των Χανίων, ως αντίποινα για τη συμμετοχή τού ντόπιου πληθυσμού στη Μάχη της Κρήτης (20 Μαΐου – 31 Μαΐου 1941).

Η εκτέλεση των Ελλήνων στο Κοντομαρί έγινε μετά από διαταγή του Τοπάλ Οσμάν του Χίτλερ, του αντικαγκελάριου Χέρμαν Γκέριγκ. Ο Στούντεντ, επικεφαλής των Αλεξιπτωτιστών εξέδωσε διαταγή με την οποία οι στρατιωτικές μονάδες που ενεπλάκησαν σε μάχες με πολίτες όφειλαν να ενεργήσουν τα αντίποινα.

Οι Γερμανοί με επικεφαλής τον υπολοχαγό Χορστ Τρέμπες αφού συγκέντρωσαν τους κατοίκους στο Κοντομαρί τους οδήγησαν σε ένα ελαιώνα έξω από το χωριό και τους εκτέλεσαν με τον αριθμό των εκτελεσθέντων να κυμαίνεται από 23 έως 60.

3 Ιουνίου 1941 - Ο αφανισμός της Κανδάνου από τους Γερμανούς - ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ -  NEWS

Την επόμενη ημέρα από τη σφαγή στο Κοντομαρί, στις 3 Ιουνίου 1941 οι Γερμανοί Ναζί εκτέλεσαν 180 από τους κατοίκους του χωριού Κάνδανος (Κάντανος) Χανίων και το κατέστρεψαν ολοσχερώς . Πρόκειται για ένα από τα πιο σοβαρά εγκλήματα πολέμου των Γερμανών στην Ελλάδα με τους ίδιους θύτες αποτελούμενη από το 3ο τάγμα αλεξιπτωτιστών υπό τον υπολοχαγό Χορστ Τρέμπες,

Η καταστροφή της Κανδάνου και η δολοφονία αμάχων αποτελεί ένα από τα πολλά εγκλήματα που διέπραξαν στην Ελλάδα οι Γερμανοί Ναζί, οι οποίοι για να δικαιολογήσουν την πράξη τους ανάρτησαν πινακίδες στα ελληνικά και τα γερμανικά στην κατεστραμμένη Κάνδανο που έγραφαν:

«Εδώ υπήρχε η Κάνδανος. Κατεστράφη προς εξιλασμόν της δολοφονίας 25 Γερμανών στρατιωτών.

Ως αντίποινον των από οπλισμένων πολιτών, ανδρών και γυναικών, εκ των όπισθεν δολοφονηθέντων γερμανών στρατιωτών κατεστράφη η Κάνδανος.

Δια την κτηνώδη δολοφονίαν γερμανών αλεξιπτωτιστών, αλπινιστών και του Μηχανικού, από άνδρας γυναίκας, παιδιά και παπάδες μαζί και διότι τόλμησαν να αντισταθούν κατά του Μεγάλου Ράιχ, κατεστράφη την 3η-6-1941 η Κάνδανος εκ θεμελίων δια να μη επανοικοδομηθή πλέον ποτέ».

Η αυτονόητη και έμπρακτη παραδοχή των εγκλημάτων από τους Γερμανούς Ναζί στην κατοχή και η ευνόητη πράξη επανόρθωσης από τη Γερμανία αποτελεί ένα ηθικό, πάνω από όλα καθήκον. Ανθρωπισμού και πολιτικής πράξης. Είναι η συνέχεια της ενέργειας του Βίλυ Μπράντ, για την οποία έμεινε στην ιστορία ο μεταπολεμικός καγκελάριος της δυτικής Γερμανίας: να γονατίσει στο μνημείο του Ολοκαυτώματος και να παραδεχθεί αναλαμβάνοντας και τη σχετική υποχρέωση, την ευθύνη.

Κείμενο του Θανάση Μαλκίδη στο agonas.gr

Avatar

Σεραφείμ Κοτρώτσος