Editorial/ Κογκρέσο: Η μεγάλη εικόνα
Η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο ήταν εκ των πραγμάτων ιστορική (επειδή σπανιότατα οι Αμερικανοί δίνουν το βήμα του σε ξένους ηγέτες) πριν εκφωνηθεί, και, χωρίς δεύτερη κουβέντα, επιβεβαίωσε την ιστορικότητά της και μετά την εκφώνησή της. Αυτό ως προς την μεγάλη εικόνα που υπερβαίνει την εσωτερική αντιπαράθεση που θα συμπεριλάβει πτυχές της επίσκεψης στην Ουάσιγκτον που ενδεχομένως εγείρουν ερωτήματα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αυτό που θα έπρεπε να κάνει και το έκανε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ενώπιον του συγκεκριμένου ακροατηρίου. Η αναπαραγωγή της εθνικής μιζέριας δεν ωφελεί κανέναν και η αντιπολίτευση δεν πρέπει να υποπέσει σε αυτή την ευκολία, κάτι που, δυστυχώς, έχει πράξει το κυβερνών κόμμα κατά το παρελθόν από τα έδρανα της αντιπολίτευσης.
Ως προς την μεγάλη εικόνα, λοιπόν, η αποστολή ολοκληρώθηκε με επιτυχία.
Ο λογαριασμός της επίσκεψης θα χρειαστεί χρόνος για να γίνει αντικείμενο απολογισμού.Ο πήχης, αναμφίβολα, πρέπει να μπει χαμηλά, κι αυτό επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αλλάξουν την στρατηγική που θεωρούν πως υπηρετεί τα ζωτικά τους συμφέροντα υπό την επήρρεια της εξαιρετικής παρουσίας του Έλληνα πρωθυπουργού που “αποθεώθηκε” από τα μέλη του Κογκρέσου.
Η δε ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο θα κριθεί -πιθανότατα σύντομα- όταν το σώμα θα κληθεί να τοποθετηθεί στο αίτημα του Αμερικανού προέδρου να αρθεί το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, ώστε να προμηθευτεί 40 νέα F16 και να αναβαθμίσει άλλα 80. Είναι προφανές πως το χειροκρότημα στον πρωθυπουργό από τα μέλη του Κογκρέσου δεν μπορεί να οδηγήσει σε “πράσινο φως” για την πώληση όπλων στην Τουρκία…
Το ζήτημα, λοιπόν, είναι να αξιοποιήσουμε εφεξής αυτή την μεγάλη θετική εικόνα προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων στο γεωπολιτικό μπρα ντε φερ που βρίσκεται σε εξέλιξη και δημιουργεί ευκαιρίες όσο, όμως, εγκυμονεί και κινδύνους.
Θα είναι ευθύνη της κυβέρνησης εάν δεν το πράξει. Η στρατηγική επιλογή της απόλυτης ταύτισης της Ελλάδας με τα αμερικανικά συμφέροντα πρέπει να έχει για εμάς τα μέγιστα ανταλλάγματα. Εάν δεν τα έχει, θα βρούμε μπροστά τις ίδιες αμφισημίες και δηλώσεις “ίσων αποστάσεων” που κυριάρχησαν στην ρητορική του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, του Λευκού Οίκου και του ΝΑΤΟ όλο το προηγούμενο διάστημα και κατέληξαν ως ανοχή έναντι στην τουρκική απειλή.
Κι επειδή η “ιστορικότητα” μιας επίσκεψης δεν πρέπει να κρίνεται στο κενό του χρόνου, πρέπει να ανασύρουμε από την μνήμη μας όλες τις καλές στιγμές στις σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ που κατέληξαν σε μεγάλες κρίσεις στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό που στοίχισαν στον ελληνισμό.
Η διαχείριση της επίσκεψης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν άψογη. Η εξωτερική μας πολιτική, όμως, δεν τελειώνει με την απογείωση του κυβερνητικού αεροσκάφους από την Ουάσιγκτον. Και ούτε τα οφέλη της στο μέλλον μπορούν να περιορίζονται στο ότι θα αγοράσουμε μία μοίρα F35. Επ΄ αυτού θα έρθει η ώρα της συζήτησης, όταν θα τοποθετηθούν οι ειδικοί και τα θεσμικά όργανα της Πολιτείας.
Libre/Σεραφείμ Κοτρώτσος