Διεθνείς οργανώσεις Τύπου: Αιχμές για τον ρόλο των ΜΜΕ και πολιτική υποκίνηση μετά την ηχηρή απόφαση για Novartis

 Διεθνείς οργανώσεις Τύπου: Αιχμές για τον ρόλο των ΜΜΕ και πολιτική υποκίνηση μετά την ηχηρή απόφαση για Novartis

Η υπόθεση υποδεικνύει βαθύτερα ζητήματα για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα σύμφωνα με την Media Freedom Rapid Response

Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) και οι οργανώσεις του Media Freedom Rapid Response (MFRR) χαιρετίζουν την ηχηρή αθώωση των τεσσάρων Ελλήνων δημοσιογράφων και εκδοτών που αντιμετώπιζαν ποινικές κατηγορίες και πιθανές μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης που συνδέονταν με τα ερευνητικά ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης που αποκάλυψαν το φαρμακευτικό σκάνδαλο Novartis.

«Οι αθωωτικές αποφάσεις συνιστούν μια σημαντική επικύρωση της δημοσιογραφίας επιτήρησης στην Ελλάδα και μια ζωτικής σημασίας – αλλά δαπανηρή – νίκη για το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου» τονίζει η IPI.

Παράλληλα οι διεθνείς οργανώσεις Δημοσιογράφων και Τύπου καλούν σε λήψη μέτρων για την προώθηση τοπίου στα μέσα ενημέρωσης στο οποίο θα επιτρέπεται να ευδοκιμεί το είδος της γενναίας ερευνητικής δημοσιογραφίας που αποτελεί παράδειγμα σε αυτή την περίπτωση.

https://twitter.com/globalfreemedia/status/1542894405807398916?s=20&t=djtiL9gi-1j4nMeQLo0fPA

Την Media Freedom Rapid Response αποτελούν το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ECPMF), η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ), το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) και το OBC Transeuropa (OBCT).

Όπως τονίζουν οι διεθνείς οργανώσεις, τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν εναντίον των δημοσιογράφων στερούνταν εξ αρχής ουσίας ή νομιμότητας, ενώ εκφράστηκε η ανησυχία, ότι οι κατηγορίες εναντίον τους ήταν μια πολιτικά υποκινούμενη προσπάθεια να ποινικοποιηθούν και να τιμωρηθούν τα μέσα ενημέρωσης που διαθέτουν για χρόνια σκληρής ερευνητικής δημοσιογραφίας.

«Ο ποινικός χαρακτήρας των κατηγοριών, η σύνδεσή τους με ρεπορτάζ σχετικά με τη διαφθορά και η πιθανή φυλάκιση δημοσιογράφων σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ, προκάλεσαν μεγάλες ανησυχίες μεταξύ των οργανώσεών μας και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και όλα αυτά σε μια εποχή που η Ελλάδα βρισκόταν ήδη στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τη μείωση της ελευθερίας του Τύπου επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας. Αυτές οι ποινικές κατηγορίες ήταν από τις σοβαρότερες που είχαν απαγγελθεί εναντίον μελών του Τύπου οπουδήποτε στην ΕΕ εκείνη την περίοδο» τονίζουν οι οργανώσεις της Media Freedom Rapid Response.

Ενώ η είδηση της αθώωσής τους είναι ευπρόσδεκτη, υπογραμμίζουν ότι ανησυχούν βαθύτατα για την πίεση που δέχθηκαν οι δημοσιογράφοι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Αναφέρονται μάλιστα σε σχόλια ορισμένων πολιτικών και ιδίως του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αναφέρθηκε σε ορισμένους από τους δημοσιογράφους ως «συμμορία» μέσα στο κοινοβούλιο και τα χαρακτηρίζουν «βαθύτατα λυπηρά».

Δήλωση Γιάννας Παπαδάκου

Ησκευωρία της σκευωρίας θα καταρρεύσει και στο ακροατήριο, η αλήθεια θα φανεί γιατί το ρεπορτάζ συνεχίζεται» διαμήνυσε η  δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου, με αφορμή το αμετάκλητο βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου του άρθρου 86 για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου – Μιωνή.

Η Γιάννα Παπαδάκου χαρακτήρισε το αμετάκλητο βούλευμα «ιστορική δικαίωση της ερευνητικής δημοσιογραφίας, η οποία πάντως φαίνεται ότι και στις μέρες μας ασκείται με δυσκολίες και αγώνες των δημοσιογράφων».

Συγκεκριμένα, στη δήλωσή της τόνισε πως «είναι ένα μήνυμα δημοκρατίας από τους ανώτατους δικαστές προς όλους τους ανθρώπους του Τύπου (ηλεκτρονικού ή έντυπου) ότι η πεμπτουσία της δημοσιογραφίας είναι το ρεπορτάζ, η έρευνα και ο έλεγχος της εξουσίας».

Παράλληλα, η Γιάννα Παπαδάκου επισημαίνει ότι «εκτεθειμένοι από το χθεσινό βούλευμα είναι εκείνοι που σιώπησαν για τις διώξεις των συναδέλφων τους, φοβήθηκαν ή ενέδωσαν στις απειλές των αφεντικών τους. Δικαιωμένοι είναι όσοι τόλμησαν να αναδείξουν τις θέσεις μας και πολύ απλά να δώσουν φωνή στην άλλη άποψη, όπως ορίζει η δεοντολογία της άσκησης του δημοσιογραφικού επαγγέλματος».

Η δημοσιογράφος υπογραμμίζει επίσης ότι «στο καλάθι των αχρήστων πέταξε και το Συμβούλιο των πέντε ανώτατων δικαστών και τις καταγγελίες του ανεκδιήγητου κ. Μιωνή. Τώρα θα λογοδοτήσει και για τις συκοφαντίες εναντίον μου».

«Παράλληλα το βούλευμα του Συμβουλίου αμετάκλητα αναγνωρίζει την ύπαρξη του σκανδάλου της Novartis, αφού και η παραπομπή των Παπαγγελόπουλου και Τουλουπάκη γίνεται διότι δήθεν δεν διαβιβάστηκε στη Βουλή δικογραφία για πρώην υπουργό Υγείας. Η δικογραφία αυτή είχε ως αποστολέα, μεταξύ άλλων, εμπλεκόμενο για μίζες πρώην υπουργό στο σκάνδαλο Novartis, κατηγορούμενο ακόμη και σήμερα» προσθέτει με νόημα η δημοσιογράφος.

Τέλος η Γιάννα Παπαδάκου κλείνει την δήλωσή της τονίζοντας ότι «η σκευωρία της σκευωρίας θα καταρρεύσει και στο ακροατήριο, η αλήθεια θα φανεί γιατί το ρεπορτάζ συνεχίζεται»

Η ανακοίνωση του Ι. Φιλιππάκη

η ανακοίνωση του Ιωάννη Φιλιππάκη
Η απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου αποτελεί την επιβεβαίωση ότι η δικαιοσύνη είναι το καταφύγιο κάθε αδικούμενου πολίτη όσο ισχυροί και αν είναι αυτοί που τον απειλούν. Η αλήθεια υπερίσχυσε και η δικαιοσύνη αποδόθηκε. Η πασιφανής κατάχρηση εξουσίας που επιχειρήθηκε και είχε ως στόχο την προσωπική μου σπίλωση, απέτυχε! H προσπάθεια ομηρίας του εκδοτικού μας ομίλου από τους γνωστούς παραεξουσιαστικούς κύκλους, έπεσε στο κενό!

Θα ήταν πραγματικά παγκόσμια πρωτοτυπία σε αυτή την χώρα, να μην διώκονται οι ένοχοι αλλά οι καταγγέλοντες τους ενόχους. Με λυπεί ιδιαίτερα η «στρατολόγηση» εκπροσώπων του κοινοβουλίου, αλλά και προθύμων μέσων μαζικής ενημέρωσης και, κατά δήλωσιν πλέον, “δημοσιογράφων”, σε ένα εμφανώς εκδικητικό σχέδιο τρομοκράτησης και φίμωσης εκδοτών και δημοσιογράφων που τόλμησαν να ερευνήσουν και να αποκαλύψουν μια σειρά σημαντικών σκανδάλων της μεταπολιτευτικής περιόδου στην πατρίδα μας.

Κάναμε το δημοσιογραφικό μας καθήκον χωρίς εξαρτήσεις και πάσης φύσεως «υποκλίσεις». Αυτό το καθήκον μας καλεί τώρα να αναζητήσουμε όλους όσοι επιχείρησαν να αλλοιώσουν όχι μόνο την αλήθεια, αλλά και τους δημοκρατικούς και δικαστικούς θεσμούς στον τόπο μας.

“Αλλ’ η Δίκη γαρ και κατά σκότον βλέπει”. Η δημοκρατία πράγματι νίκησε τη μαφία.

Θα συνεχίσω να πράττω στο ακέραιο το καθήκον μου στον Τύπο προς όφελος της πατρίδας μου!

Ιωάννης Ν. Φιλιππάκης

Εκδότης

Δήλωση Γιάννη Μαντζουράνη, συνηγόρου υπεράσπισης του Κώστα Βαξεβάνη

Χθες τα μεσάνυχτα ανώτατοι δικαστές προστάτεψαν την ελευθεροτυπία, διασφάλισαν την ελευθερία άσκησης ερευνητικής δημοσιογραφίας, αποσάρθρωσαν το αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη και της παρέας του περί δήθεν σκευωρίας και έθεσαν ισχυρό ανάχωμα στους σκοτεινούς σχεδιασμούς του Μαξίμου.  Και τώρα στο ακροατήριο του Ειδικού Δικαστηρίου πρέπει να αποκαλυφθούν οι συνωμότες της δήθεν σκευωρίας Novartis και να παραδοθούν στη δημόσια χλεύη καθώς και να εξασφαλισθεί στα πρόσωπα της Ε. Τουλουπάκη και Δ. Παπαγγελόπουλου η ανεξαρτησία και ασφάλεια των δικαστών και εισαγγελέων, όταν ελέγχουν τους «ανέγγιχτους» εκπροσώπους της πολιτικής και της οικονομικής εξουσίας.

Μετά από αυτό το Βούλευμα, ο πρωθυπουργός και οι συνεργοί του είναι πολιτικά υπόλογοι για σκευωρία σε βάρος ενός τέως Υπουργού, 3 δημοσιογράφων και 3 εισαγγελικών λειτουργών, καθώς και σε βάρος της δημοκρατίας, της ελευθεροτυπίας και της Δικαιοσύνης. Ο λαός μας θα τους επιβάλει τη δέουσα ποινή στις επερχόμενες εκλογές. 

https://twitter.com/Jamie_Wiseman_/status/1542899134092435459?s=20&t=TNRYmPG2uv9QBwkTJPiuhQ

Σχετικά Άρθρα