Δανία: Τέταρτη δόση στις ευπαθείς ομάδες και στους άνω των 50

 Δανία: Τέταρτη δόση στις ευπαθείς ομάδες και στους άνω των 50

Η Δανία βρίσκεται αντιμέτωπη με ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού  και από την επόμενη εβδομάδα θα γίνεται τέταρτη δόση (2η αναμνηστική) εμβολίου στους πλέον ευάλωτους και από το φθινόπωρο στους άνω των 50 ετών, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός.

«Οι αρχές εκτιμούν ότι η νέα παραλλαγή είναι περισσότερο μεταδοτική από την προηγούμενη, για τον λόγο αυτόν κινητοποιούμαστε τώρα … για να προστατεύσουμε τους πλέον ευάλωτους και τους ηλικιωμένους», δήλωσε η Μέτε Φρέντερικσεν κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου διευκρινίζοντας ότι οι ομάδες των πλέον ευάλωτων θα μπορούν να λάβουν την τέταρτη δόση του εμβολίου ήδη από την επόμενη εβδομάδα.

Η υποπαραλλαγή BA.5 της Ομικρον αντιπροσωπεύει πλέον το 59% των νέων κρουσμάτων στην Δανία, που έχει καταγράψει περισσότερα από 3,1 εκατομμύρια κρούσματα από την αρχή της επιδημίας, σε μία χώρα 5,8 εκατομμυρίων κατοίκων.

Μετά την θερινή περίοδο, η εμβολιαστική εκστρατεία, η οποία έχει διακοπεί, θα επεκταθεί.

«Αυτή είναι η γνώμη των υγειονομικών αρχών, να προσφερθεί ο επανεμβολιασμός 2,5 εκατομμυρίων Δανών κατά την διάρκεια του φθινοπώρου», πρόσθεσε η πρωθυπουργός.

Η τέταρτη δόση (2η αναμνηστική) θα προσφερθεί στους άνω των 50 από την 1η Οκτωβρίου. Το 62% των Δανών έχει λάβει την πρώτη αναμνηστική δόση του εμβολίου.

Η Δανία, όπου όλα τα περιοριστικά μέτρα έχουν αρθεί από την 1η Φεβρουαρίου, δεν προτίθεται να τα επαναφέρει.

«Στρατηγική μας είναι μία κοινωνία χωρίς περιορισμούς, για τον λόγο αυτόν πρέπει να προλαμβάνουμε την νόσο» περισσότερο από την μετάδοση, δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο διευθυντής της Αρχής Δημόσιας Υγείας Ζέρεν Μπρόστρεμ, συνιστώντας στα άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα να κάνουν τεστ και, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, να παραμένουν απομονωμένα.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Avatar

Μανώλης Δράκος