“Χίλια κομμάτια” στο ΚΙΝΑΛ με το βλέμμα Μητσοτάκη στον Λοβέρδο – Η νέα “Ομπρέλα” και σενάρια για κόμμα στο Κέντρο
Ραντεβού την 3η του Σεπτέμβρη έδιναν διαχρονικά τα στελέχη της λεγόμενης και Δημοκρατικής Παράταξης και «το Σεπτέμβρη θα αρχίσουν τα όργανα» λένε τώρα και τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη προσδιορίζοντας σαφώς το χρόνο της έναρξης της μάχης για τη διαδοχή στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής.
Του Σωτήρη Μπολάκη
Ήδη στη μάχη έχουν ανακοινώσει ότι θα ριχτούν η Φώφη Γεννηματά, η οποία θα διεκδικήσει να ανανεώσει τη θητεία της και μέχρι αυτή την ώρα φαίνεται να είναι η επικρατέστερη υποψήφια, ο Νίκος Ανδρουλάκης που έχει ισχυρό πυρήνα στο κόμμα, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο επισπεύδων επιδιώκοντας μέσα στο καλοκαίρι να κερδίσει έδαφος στην κούρσα και ο Παύλος Γερουλάνος ο οποίος στη συνέντευξή του στο libre δήλωσε παρών για τη μάχη ώστε να επαναφέρουν στο προσκήνιο τα οράματα και τις ιδέες του Κινήματος, όπως είχε πει.
- Η ημερομηνία φυσικά είναι καθαρά συμβολική, είναι η ημερομηνία που διάλεξε ο Ανδρέας Παπανδρέου για την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ και οι υποψήφιοι για την ηγεσία αναπόφευκτα θα αναμετρηθούν πάνω στο επίδικο της επιστροφής στις ρίζες.
Το Μαξίμου θέλει το «κόμμα» Λοβέρδου
Η υποψηφιότητα Λοβέρδου δεν περνά απαρατήρητη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ανάμεσα στη Φώφη Γεννηματά και τον πρώην Υπουργό των κυβερνήσεων ΝΔ- ΠΑΣΟΚ το Μαξίμου νιώθει πολύ πιο κοντά στον κ. Λοβέρδο.
- Τα αισθήματα είναι αμοιβαία. Τόσο πολιτικά όσο και σε προσωπικό επίπεδο με τον κ. Λοβέρδο ακόμη και στο ζήτημα της συνεπιμέλειας, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων βγήκε και πάλι εκτός γραμμής και στήριξε δημοσίως το νομοσχέδιο της κυβέρνησης.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος έδειξε ότι είναι αποφασισμένος να χαράξει τη δική του γραμμή πλεύσης και τη δική του αυτονομία και χωρίς να σπάει τη συμφωνία μέσα στο κόμμα ανακοίνωσε ότι θα απείχε από την ψηφοφορία για να μη διαφοροποιηθεί από την καταψήφιση που είχε αποφασίσει η πρόεδρος και η ΚΟ.
Στο «κόμμα» Λοβέρδου έχει ήδη προσχωρήσει ήδη η Εύα Καϊλή, η ευρωβουλευτής που δεν κρύβει τη φιλοδεξιά προτίμησή της, το φλερτ της με τη ΝΔ είναι διαρκές και εγκατέλειψε τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος επιμένει αντιδεξιά.
Ο κίνδυνος της διάσπασης
Οι σχέσεις του Ανδρέα Λοβέρδου με τη ΝΔ σε προσωπικό επίπεδο είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. «Είναι ο μικρός μου αδερφός» έχει πει για τον Άδωνη Γεωργιάδη, οι σχέσεις του με τον κ. Μητσοτάκη είναι επίσης σε πολύ υψηλό επίπεδο κατανόησης και η συνεργασία με τη ΝΔ από την περίοδο της συγκυβέρνησης έφτασε σε πρωτοφανή επίπεδα αποτελεσματικότητας.
- Ο κ. Λοβέρδος λοιπόν μπορεί να βλέπει ως ιδεολογικό αντίπαλο τη ΝΔ ωστόσο με τη σημερινή ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος υπάρχουν πολλά περιθώρια συνεργασίας τα οποία δεν αποκλείει και ο ίδιος.
Το σενάριο πάντως της στροφής στη κεντροδεξιά δεν είναι επιλογή για μεγάλο μέρος του σημερινού Κινήματος Αλλαγής.
Με την επιμονή του μάλιστα να μιλά για την επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ στελέχη όλων των τάσεων μέσα στο ΚΙΝΑΛ μπροστά στο ενδεχόμενο μιας νέας συνεργασίας ως συμπλήρωμα ή ακόμη και με ανοχή στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τις κάλπες με απλή αναλογική η επόμενη ημέρα σε περίπτωση που στο τιμόνι του κόμματος βρεθεί ο κ. Λοβέρδος σημαίνει διάσπαση.
Δεν χαρίζουν το ΠΑΣΟΚ
Στέλεχος του ΚΙΝΑΛ σημείωνε με νόημα ότι «δεν μπορεί να φανταστεί ότι ιστορικά στελέχη που ήταν δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου, όπως ο Κώστας Λαλιώτης θα αφήσουν το ΠΑΣΟΚ, το όνομά του και τον ήλιο του, να πάει στο πιάτο στον Μητσοτάκη».
Σε αυτό το σενάριο στελέχη αποφασισμένα να υπερασπιστούν τον χαρακτήρα του ενιαίου φορέα της κεντροαριστεράς του ΚΙΝΑΛ βλέπουν ως στρατηγικό λάθος του Μητσοτάκη να ποντάρει στον Ανδρέα Λοβέρδο καθώς θα έφερνε τα αντίθετα αποτελέσματα.
Μεγάλο μέρος των ιστορικών στελεχών θα αποχωρούσαν με κατεύθυνση εκ διαμέτρου αντίθετη, προς το ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή.
Το κόμμα Φωλρίδη
Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη δεν ανησυχούν τόσο για το Ανδρέα Λοβέρδο σε σχέση με τις παρασκηνιακές διεργασίες στο χώρο του Κέντρου, οπου για την ώρα δέιχνει να κυριαρχεί ο κ. Μητσοτάκης. Στρέφουν το βλέμμα τους σε στελέχη όπως ο Γιώργος Φλωρίδης που έχει πυκνώσει την αρθρογραφία του ενώ και οι αναφορές στον φιλοκυβερνητικό Τύπο για το πρόσωπό του είναι συνεχείς.
- Δεν αποκλείουν μια αναθέρμανση των σεναρίων για πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση αυτή αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν στην κατεύθυνση που οι σχεδιασμοί του Μαξίμου το επιβάλλουν.
Ακόμη και η ίδρυση ενός κόμματος στο σκληρό πυρήνα του Κέντρου δεν θα πρέπει να αποκλείεται και στη συνάρτηση βάζουν και την Άννα Διαμαντοπούλου η οποία ήταν επιλογή του ίδιου του πρωθυπουργού για τη διεκδίκηση της προεδρίας στον ΟΟΣΑ.
Ο ίδιος πάντως ξεκαθαρίζει ότι «δεν υπάρχει απολύτως τίποτα» σε όλα αυτά που διακινούνται. Αναγνωρίζει την κυριαρχία Μητσοτάκη στο χώρο και επιμένει ότι δεν υπάρχει τίποτε περισσότερο πίσω από την έντυπη παρουσία του.
Ανοίγουν «ομπρέλα» τον Ιούνιο
Μπροστά στις διεργασίες που γίνονται στελέχη που προήλθαν από τις διασπάσεις των άλλων κομμάτων του χώρου και βρέθηκαν στο ΚΙΝΑΛ φαίνονται αποφασισμένα να υπερασπιστούν τον ενιαίο φορέα με ό,τι μέσα διαθέτουν. Εκτός από το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου υπάρχει η Ανανεωτική Αριστερά, η ΕΔΕΜ, οι Κινήσεις Πολιτών και όσοι έμειναν στη Χαριλάου Τρικούπη μετά την αποχώρηση του Ποταμιού.
Μετά την πρόβα του περασμένου Φεβρουαρίου στην εκδήλωση που απέσπασε θετικά σχόλια, Θόδωρος Μαργαρίτης, Γιώργος Καμίνης και Παναγιώτης Καμίνης τον επόμενο μήνα προχωρούν στο επόμενο βήμα στην ίδρυση της «ομπρέλας» των μικρών του ΚΙΝΑΛ, όπως θα την αποκαλούν σχηματικά.