Χαραμάδα αισιοδοξίας για Θεσσαλονίκη – Τι είπε στην ενημέρωση η λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου για τα νέα κρούσματα
Στη σημερινή (Παρασκευή 13 Νοεμβρίου) ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών του υπουργείου Υγείας, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, έδωσε πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία για την κρίσιμη κατάσταση που βρίσκεται η χώρα λόγω της πανδημίας, σχολιάζοντας τα στοιχεία του ΕΟΔΥ που και σήμερα ήταν σοκαριστικά, καθώς παραμένουν ιδιαίτερα υψηλά.
Της Ρούλας Σκουρογιάννη
Το 2ο επιδημικό κύμα δείχνει πλέον σαφώς ότι έχει πιο επιθετικές τάσεις και αυτό καταγράφεται στην αύξηση των κρουσμάτων, είπε η κα Παπαευαγγέλου.
Συνεχίζονται είπε, ότι είναι αυξημένες εισαγωγές σε ΜΕΘ Covid αλλά και σε απλές κλίνες Covid και αυτό αυξάνει την πίεση στο σύστημα, κάτι που παρατηρείται ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα και στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, για την οποία δεν έκρυψε την κρισιμότητα της κατάστασης.
Άφησε ωστόσο χαραμάδα αισιοδοξίας, όταν επεσήμανε ότι παρατηρείται σχετική σταθεροποίηση των κρουσμάτων, «μία μείωση στους ρυθμούς αύξησης», όπως χαρακτηριστικά είπε, προσθέτοντας ότι μπορεί να παρατηρηθεί μικρή αύξηση στους νοσηλευόμενους τις επόμενες ημέρες (ή και εβδομάδες), κάτι αναμενόμενο αφού είναι πολύ υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο.
Αύξηση κρουσμάτων σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες
Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας σχολίασε τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στις Π.Ε. Μαγνησίας (103 κρούσματα), Πέλλας (148 κρούσματα) και Λάρισας (197 κρούσματα), που προβληματίζει τους αρμόδιους.
Επίσης, σχολίασε ότι παρατηρείται σχετική αύξηση της διασπορά σε περιοχές που δεν είχαν απασχολήσει ιδιαίτερα μέχρι σήμερα, όπως στη Φωκίδα, τη Μεσσηνία ή η Κρήτη, αποδίδοντάς την πιθανώς στις εργασίες συγκομιδής ελιάς.
Αυξημένος ο αριθμός των θανάτων αλλά όχι το ποσοστό της θνητότητας
Καταγράφεται, είπε η κα Παπαευαγγέλου αυξημένος αριθμός θανάτων ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες, αλλά ο αριθμός θανάτων είναι εξαρτώμενος από τον αυξημένο αριθμό ασθενών με Covid, εξηγώντας ότι δεν παρατηρείται αυξημένο ποσοστό θνητότητας μεταξύ των ασθενών με Covid.
Παρατήρησε ότι ο μεγάλος όγκος των ασθενών ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 15 με 55 έτη, κάτι που δείχνει ότι κανείς δεν είναι αλώβητος απέναντι στον ιό, όπως αρχικά υπήρχε η εντύπωση, ενώ πρόσθεσε ότι οι περισσότεροι σοβαρά νοσούντες, πολλοί από τους οποίους διασωληνώνονται, είναι άτομα από 65 ετών και άνω, ενώ παρατηρείται αύξηση και σε αυτή την ηλικιακή ομάδα ασθενών.
“Οι άνθρωποι που σήμερα έχασαν τη ζωή τους, ίσως, μολύνθηκαν πριν από ένα μήνα”
Με αυτή την παρατήρηση, η κα Παπαευαγγέλου θέλησε να εξηγήσει ότι υπάρχει απόσταση αρκετών ημερών μεταξύ της μόλυνσης και της εξέλιξης που θα έχει αυτή σε κάθε ασθενή, τονίζοντας ότι μετά από 15-20 ημέρες από την αρχή του lockdown θα αρχίζουν να φαίνονται τα αποτελέσματα των περιοριστικών μέτρων.
Υπήρξε, είπε, ένα ποσοστό μείωσης στις μετακινήσεις του κοινού και αυτό αναμένεται να αποτυπωθεί στις καθημερινές καταγραφές μετά από δύο εβδομάδες. Είναι φυσιολογικό, στην αρχή του lockdown να συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων αλλά μετά από 2 εβδομάδες, περιμένουμε μείωση.
“Να κάνουμε το δικό μας προσωπικό lockdown”
Προέτρεψε, τέλος, η ειδικός και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, να κάνει ο καθένας από εμάς το δικό του «προσωπικό lockdown», να δημιουργήσουμε τη δική μας «φούσκα ασφαλείας», με 2-3 ανθρώπους, οικείου περιβάλλοντος, περιορίζοντας τις πολλές και αβέβαιες συναναστροφές και αποδεικνύοντας τώρα προσωπική και κοινωνική υπευθυνότητα.
Έτσι, κερδίζουμε χρόνο ώστε να έχουμε καλύτερες και αποτελεσματικότερες θεραπείες (εξηγώντας ότι συγκριτικά με την αρχή της πανδημίας, τώρα υπάρχουν πιο αποτελεσματικά φάρμακα) και φυσικά αναμένουμε το εμβόλιο, για το οποίο τα πράγματα είναι πολύ αισιόδοξα. Αυτό δεν πρέπει να μας οδηγεί στον εφησυχασμό αλλά στην πειθαρχία, πρόσθεσε.
Κατέληξε η κα Παπαευαγγέλου λέγοντας δεν πρέπει να έχουμε άγνοια κινδύνου, ούτε να μας κυριεύει ο φόβος, ο οποίος δεν είναι καλός σύμβουλος, αλλά να τηρούμε τις οδηγίες των ειδικών, τα περιοριστικά μέτρα και τη γενικευμένη χρήση της μάσκας, δείχνοντας τη μεγαλύτερη δυνατή πειθαρχία.