Απειλεί την Λιθουανία η Ρωσία – Για το μπλόκο στις μεταφορές προς το Καλίνινγκραντ

 Απειλεί την Λιθουανία η Ρωσία – Για το μπλόκο στις μεταφορές προς το Καλίνινγκραντ

Το μπλόκο της Λιθουανίας στη μετακίνηση εμπορευμάτων στην περιοχή του Καλίνινγκραντ της Ρωσίας είναι άνευ προηγουμένου και παράνομη, δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. 

«Η απόφαση είναι πράγματι άνευ προηγουμένου. Παραβιάζει κάθε πιθανό κανόνα. Κατανοούμε ότι απορρέει από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επεκτείνει τις κυρώσεις στη μετακίνηση εμπορευμάτων. Πιστεύουμε ότι είναι και παράνομη», επεσήμανε.

Σημειώνεται ότι οι λιθουανικές αρχές δήλωσαν ότι έθεσαν σε ισχύ, ήδη από το Σάββατο, την απαγόρευση της διέλευσης μέσω της επικράτειάς τους προς τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ εμπορευμάτων που υπόκεινται σε κυρώσεις της ΕΕ.

Η είδηση, μεταδίδει το Reuters, έγινε γνωστή την Παρασκευή μέσω βίντεο που δημοσίευσε ο κυβερνήτης του θύλακα Άντον Αλιχάνοφ. Ο κατάλογος κυρώσεων της ΕΕ περιλαμβάνει κυρίως άνθρακα, μέταλλα, δομικά υλικά και προηγμένη τεχνολογία και ο Αλιχάνοφ είπε ότι η απαγόρευση θα καλύπτει περίπου το 50% των ειδών που εισάγει το Καλίνινγκραντ.

Την απαγόρευση επιβεβαίωσε το τμήμα εμπορευμάτων της κρατικής υπηρεσίας σιδηροδρόμων της Λιθουανίας σε επιστολή προς τους πελάτες, μετά από «διευκρίνιση» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τον μηχανισμό εφαρμογής των κυρώσεων.

Προτρέποντας τους πολίτες να μην καταφεύγουν σε αγορές πανικού, ο Αλιχάνοφ είπε ότι δύο πλοία μεταφέρουν ήδη εμπορεύματα μεταξύ Καλίνινγκραντ και Αγίας Πετρούπολης και άλλα επτά θα είναι σε υπηρεσία μέχρι το τέλος του έτους.

«Τα πλοία μας θα χειριστούν όλο το φορτίο», είπε το Σάββατο.

Ευρισκόμενο ανάμεσα στις χώρες-μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, Πολωνία και Λιθουανία, το Καλίνινγκραντ λαμβάνει προμήθειες από τη Ρωσία μέσω σιδηροδρόμου και αγωγών φυσικού αερίου που περνούν από τη Λιθουανία.

Τον θύλακα κατέλαβε ο Κόκκινος Στρατός από τη ναζιστική Γερμανία τον Απρίλιο του 1945 και παραχωρήθηκε στη Σοβιετική Ένωση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Avatar

Μανώλης Δράκος