Ανάλυση: Η “νέα κανονικότητα” του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να μην πατά τις μπανανόφλουδες που ρίχνει στο δρόμο προς τις κάλπες η κυβέρνηση με τα δικά της φάλτσα. Το πεδίο επικοινωνίας είναι ναρκοθετημένο. Τα παραδοσιακά και μεγάλα ΜΜΕ δίνουν τουλάχιστον ανοχή στην κυβέρνηση και τα φίλτρα στην πληροφόρηση δεν αφήνουν περιθώρια ελιγμών. Οι μάχες, έχουν καταλήξει στην Κουμουνδούρου, θα δοθούν στο πεζοδρόμιο, στην περιφέρεια, στη βάση και στη Βουλή.
Του Σωτήρη Μπολάκη
Αυτή η Παρασκευή δεν αποκλείεται να είναι η 3η στη σειρά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αποφύγει να έρθει στην ολομέλεια να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης όμως έχει αποφασίσει ότι σε αυτό περιβάλλον η αντιπαράθεση στη Βουλή είναι ο καταλληλότερος τόπος για να δώσει τις μάχες του απέναντι στη ΝΔ και έτσι δεν αποκλείεται αν δεν έρθει και αυτή τη φορά ο κ. Μητσοτάκης στο βήμα να απαντήσει στην ερώτησή του να μιλήσει πιθανότατα για το νομοσχέδιο της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.
Νεύρα στο Μαξίμου
Ο κ. Τσίπρας ανοίγει και περιοδείες πλέον με μεγαλύτερη φυσική παρουσία στην περιφέρεια. Η επίσκεψη στην Ηλεία ήταν χρυσή ευκαιρία για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σε μια περιφέρεια που έχει μείνει πολύ πίσω τόσο σε σχέση με τους όμορους Νομούς της αλλά ακόμη και από τις λεγόμενες παραμεθόριες περιοχές της χώρας.
- Το αυτογκόλ με το κλείσιμο δυο τμημάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, της καθυστέρησης των έργων στην εθνική οδό που δεν γίνεται ποτέ τα τελευταία… 60 χρόνια και ο καφές με τους νέους του Πύργου προκάλεσαν ακόμη μεγαλύτερο εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου, που βλέπει τις ίδιες τις δημοσκοπήσεις που δίνουν αέρα νίκης στη ΝΔ την ίδια στιγμή να χάνει τη νεότερη γενιά με τη δυσαρέσκεια να χτυπά κόκκινο.
Με τις εντυπώσεις να μένουν χωρίς να παίρνουν μεγάλες διαστάσεις η τακτική του κ. Τσίπρα εστιάζεται σε σημειολογικό πόλεμο αλλά και πόλεμο νεύρων κατά της κυβέρνησης. Χαρακτηριστική περίπτωση της κρύας εκδίκησης που ακολουθεί το επιτελείο του κ. Τσίπρα ήταν η παγκόσμια ημέρα Πολιτισμού.
Μια επίσκεψη που έκανε την Λίνα Μενδώνη να τρέξει με τις παντόφλες που λένε στην Ακρόπολη για να προλάβει τον κ. Τσίπρα ο οποίος βέβαια είχε ενημερώσει το Υπουργείο ότι θα ανέβει με κάμερα στον Βράχο για τη σχετική άδεια.
- «Ήταν μια κακή μέρα για την Υπουργό Πολιτισμού» σχολίαζε συνεργάτης του κ. Τσίπρα. Η άρνηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να ξεναγηθεί από την κα Μενδώνη και να περπατήσει μαζί του την πλάκα – έτσι λέγανε παλιά όταν οι Δήμαρχοι έριχναν μπετά στις αυλές και στους αγροτικούς δρόμους – που έριξε από τα Προπύλαια μέχρι τον Παρθενώνα ήταν η δεύτερη χυλόπιτα μέσα σε ένα 24ωρο χυλόπιτα για ξενάγηση. Ο κ. Μητσοτάκης είχε επιλέξει να ξεναγηθεί από τον υφυπουργό πολιτισμού κύριο Νικόλα Γιατρομανωλάκη στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
Είναι δε χαρακτηριστικός ο τρόπος με τον οποίο αντέδρασε ο ΣΥΡΙΖΑ και στα όσα σε επίπεδο “κατινιάς”, όπως σχολίαζαν από την Κουμουνδούρου, διέρρευσε το υπουργείο πολιτισμού για ένα υποτιθέμενο διάλογο που είχε ο κ. Τσίπρας με την κα Μενδώνη για τα αρχαία στο σταθμό Βενιζέλου. Το γεγονός ότι από το ΣΥΡΙΖΑ δε μπήκαν στη διαδικασία ούτε να διαψεύσουν ούτε να βάλλουν κατά της Υπουργού για το φερόμενο διάλογο που αναπαράχθηκε μόνο σε φιλοκυβερνητικά μέσα και αυτά κυρίως του ηλεκτρονικού Τύπου δείχνει και την ψυχραιμία με την οποία έχουν επιλέξει να κινηθούν το επόμενο διάστημα στο ΣΥΡΙΖΑ.
Μέσα ηρεμία
Η εικόνα που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως τους τελευταίους μήνες είναι εικόνα ηρεμίας στα ανώτερα στελέχη.
Όλοι συμφωνούν σε ένα κοινό αφήγημα για την ηγεμονία στην δημοκρατική διακυβέρνηση: στη «νέα κανονικότητα» η οποία είναι απέναντι στην κυβερνητική και μιντιακή επιστροφή στην κανονικότητα «που μας οδήγησε στη χρεοκοπία» όπως είχε πει πρόσφατα ο ίδιος ο κ. Τσίπρας.
Σε αυτή τη νέα κανονικότητα όπως την αποκαλούν ποντάρουν όλοι στο ΣΥΡΙΖΑ για να χαράξουν διαχωριστικές γραμμές και για να δώσουν αισιόδοξο στίγμα για την επόμενη ημέρα.
Ο Ευκλείδης δείχνει να μένει ικανοποιημένος από τη γραμμή αυτή.
Η εσωκομματική ζύμωση έχει παραμεριστεί, τα θέματα δείχνουν να είναι λυμένα και ο «ηγέτης» της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και πρώην υπουργός οικονομικών δείχνει να μένει ικανοποιημένος από τις ισορροπίες που τηρούνται στην ηγεσία, τα όργανα και τον καταμερισμό αρμοδιοτήτων.
- Ο ίδιος άλλωστε χαιρέτησε σε πρόσφατη συνέντευξή του τη στροφή Μπάιντεν με τις επιρροές της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών σε μια κοινωνική ατζέντα στο εσωτερικό των ΗΠΑ ως πιλότο πολιτικής και οικονομικής πρότασης για τα άλλα δυτικά κράτη μέσα στην πανδημία αλλά για τις επιπτώσεις μετά το πέρασμά της.
Κορυφαία στιγμή όμως ήταν η παρουσία του στον τηλεοπτικό σταθμό Κόντρα πριν λίγες μόλις ημέρες όταν έκλεισε οριστικά τη φιλολογία για επιστροφή στο κόμμα του 3%.
«Και να με βάλετε να επιχειρηματολογήσω για το 3% δεν μπορώ» είπε χαρακτηριστικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και μίλησε γι’ αυτό που διατρέχει κάθετα το ΣΥΡΙΖΑ ότι δηλαδή οι ιδέες του 3% και της Αριστεράς που γίνονται πλειοψηφικές και είναι πολλά που πρέπει να γίνουν σε αυτή την κατεύθυνση. Και η ομιλία Μπάιντεν δίνει φτερά σε αυτή την κατεύθυνση.
Το πιο θεματικό όμως στην τοποθέτηση Τσακαλώτου ήταν η ανοιχτή παραδοχή του ότι «οι εκλογές κερδίζονται στο Κέντρο, όχι από το Κέντρο». Και εδώ κρύβεται και η διάθεση ανάπτυξης του κόμματος σε στελέχη του λεγόμενου προοδευτικού χώρου. Η αξιοποίησή τους όμως από τον Αλέξη Τσίπρα και η τοποθέτησή τους σε θέσεις κλειδιά είναι το μυστικό της εσωκομματικής ισορροπίας.