• 29 Μαρτίου, 2024

Ανάλυση Bloomberg: Σημάδια κόπωσης στην Ε.Ε από τις κυρώσεις στη Ρωσία- Εξαντλούνται οι αντοχές

 Ανάλυση Bloomberg: Σημάδια κόπωσης στην Ε.Ε από τις κυρώσεις στη Ρωσία- Εξαντλούνται οι αντοχές

Η δυναμική πίσω από τις δυτικές κυρώσεις κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι εντυπωσιακή, ωστόσο, όπως αναφέρει σε ανάλυσή του στο Bloomberg ο Λιονέλ Λοράν, η Ευρώπη φθάνει σε ένα οριακό σημείο αντοχής.

Παρόλο που η Ευρωπαϊκή Ένωση προβάλλει τους πιο σκληρούς περιορισμούς της κατά της ρωσικής πολεμικής μηχανής – συμπεριλαμβανομένης της μερικής απαγόρευσης των εισαγωγών πετρελαίου – αυξάνονται οι παραχωρήσεις, από την εξαίρεση του αργού πετρελαίου έως την αφαίρεση του αγαπημένου κληρικού του Πούτιν, του πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου, από τη λίστα κυρώσεων.

Ο Ούγγρος Βίκτορ Όρμπαν, θαυμαστής του Πούτιν, παίζει σαφώς μεγάλο ρόλο στη διάσπαση του ενιαίου μετώπου. Αλλά ο κίνδυνος της κόπωσης και της πτώσης του ηθικού ξεπερνά τη Βουδαπέστη. Το κόστος του να χτυπήσεις τον Πούτιν εκεί που πονάει – ενέργεια – βαραίνει το μυαλό πολλών ηγετών σε μια περίοδο υψηλού πληθωρισμού και οικονομικής επιβράδυνσης, όπως είναι η ζοφερή εικόνα της προόδου της Ρωσίας που ανακτά τη δυναμική μετά από 100 ημέρες μάχης.
Μαζί με τις διαφορές απόψεων που διεισδύουν εντός και εκτός ΕΕ σχετικά με το πώς μπορεί να μοιάζει ένα τελικό παιχνίδι, αυτό δεν αποτελεί καλό οιωνό για το εγγύς μέλλον. Η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας, η οποία τώρα πρέπει να επανασυναρμολογήσει τον κυβερνητικό της συνασπισμό μετά την κατάρρευσή του την περασμένη εβδομάδα, θέλει να συνεχίσει να σφίγγει τις βίδες στη Μόσχα. Αλλά αναγνωρίζει ότι όλα θα γίνουν πιο «δύσκολα» από εδώ – με ελάχιστες πιθανότητες εμπάργκο αερίου στην επόμενη σειρά περιορισμών.

Ήρθε η ώρα για μια διαφορετική προσέγγιση — ή μια «παύση», όπως το θέτει ο Βέλγος ομόλογός της Kallas, Alexander De Croo.

Δεν υπάρχει εύκολη λύση για την κόπωση των κυρώσεων. Το «οικονομικό όπλο» είναι ένα ατελές εργαλείο που είναι επιρρεπές σε αποσπασματική επιβολή και ακούσιες συνέπειες. Η άνευ προηγουμένου κλίμακα κυρώσεων κατά του στενού κύκλου του Πούτιν, καθώς και του χρηματοπιστωτικού συστήματος, των αεροπορικών εταιρειών και του εμπορίου της Ρωσίας, θα συμβάλει σε μια εκτιμώμενη μείωση κατά 10% του ρωσικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος φέτος. Αλλά δεν πτόησε ούτε απώθησε τον Πούτιν.

Ακόμη χειρότερα, υπήρξαν επίσης ορισμένα αντιπαραγωγικά αποτελέσματα. Η αυξανόμενη τιμή της ενέργειας έχει καλύψει τις τσέπες του Πούτιν ενώ εξαθλιώνει τους εισαγωγείς. Τα έσοδα της Ρωσίας από πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα είναι περίπου 285 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg Economics. Προσθέστε και άλλα εμπορεύματα, και αυτό αντισταθμίζει περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε ρωσικά συναλλαγματικά αποθέματα που έχουν παγώσει ως μέρος των κυρώσεων.

Και ενώ η κατάσχεση των γιοτ και των βίλες πλούσιων ολιγαρχών είναι θετικό, είναι τρομακτικό να βλέπεις δυτικές εταιρείες να εγκαταλείπουν τη Ρωσία να πωλούν περιουσιακά στοιχεία σε εκείνους τους δισεκατομμυριούχους που στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγάλοι για να τους επιβληθούν κυρώσεις.

Ακόμα κι αν η μακροπρόθεσμη απάντηση εδώ είναι να πάμε όλο και πιο γρήγορα εναντίον της Ρωσίας, θα είναι ζωτικής σημασίας να στηρίξουμε πρώτα την οικονομική άμυνα στο εσωτερικό. Η Barclays Plc εκτιμά ότι ένα πλήρες εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο μπορεί να μειώσει το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ κατά 4% σε σύγκριση με ένα βασικό σενάριο. Χωρίς πρόσθετη οικονομική στήριξη για τα νοικοκυριά, η ρητορική του Όρμπαν —ο οποίος συγκρίνει άγευστα τις ενεργειακές κυρώσεις με μια οικονομική «πυρηνική βόμβα»— θα εξαπλωθεί.

Ήδη, μια έρευνα του YouGov από τον Απρίλιο βρήκε την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη κάπως αντικρουόμενη: Πάνω από το 30% των ερωτηθέντων σε επτά χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας και της Ιταλίας, υποστήριζαν την επένδυση στο εμπόριο και τη διπλωματία με τη Ρωσία, αντί για την άμυνα και την ασφάλεια.

Χωρίς φως στο τέλος της οικονομικής σήραγγας, η δημόσια διάθεση μπορεί να αλλάξει. Εάν αυτός ο πόλεμος συνεχιστεί και γίνει δοκιμασία ηθικού, η Δύση και η ΕΕ έχουν το πλεονέκτημα όσον αφορά τους πόρους και το ανθρώπινο κεφάλαιο, όπως σημείωσε ο Miguel Otero Iglesias του Βασιλικού Ινστιτούτου Elcano . Αλλά αυτό έρχεται με την ανάγκη προστασίας των πιο ευάλωτων στην κοινωνία. Η δημοσιονομική στήριξη θα πρέπει να είναι «αναπόφευκτη»,προσθέτει.

Τα μέτρα στήριξης τύπου πανδημίας θα πρέπει να εμπνεύσουν τα επόμενα βήματα πολιτικής της Ευρώπης, είτε μέσω της κοινής δανειοληπτικής δομής του ταμείου ανάκαμψης της ΕΕ είτε μέσω δανείων που προσφέρονται στα κράτη μέλη για την προστασία της απασχόλησης. Η ενότητα θα είναι πραγματικά δύναμη σε μια εποχή αυξανόμενων επιτοκίων και εύθραυστων δημόσιων οικονομικών – ειδικά καθώς ο Πούτιν αρχίζει να περιορίζει τις προμήθειες φυσικού αερίου σε χώρες που δεν παίζουν με τους κανόνες του.

Πηγή: Bloomberg