Ανακαλεί τα αυστηρά μέτρα για το Πάσχα η Μέρκελ- Δραματικό μήνυμα: “Αναλαμβάνω την ευθύνη”- Πιέσεις για άνοιγμα από πρωθυπουργούς κρατιδίων και εκπροσώπους της αγοράς
Σύγκρουση μεταξύ της Καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ και των πρωθυπουργών των κρατιδίων αλλά και με τους εκπροσώπους της αγοράς για τα αυστηρότερα μέτρα που αποφασίστηκαν με έμφαση στην περίοδο του Πάσχα και υπό τον φόβο ακόμα μεγαλύτερης εξάπλωσης της πανδημίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας BILD, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακαλεί τις αποφάσεις του (καθολικού) Πάσχα της τελευταίας σύσκεψης-θρίλερ με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων.
Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε στην αρχή της συνάντησης: “Αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη για αυτό. Ήταν λάθος μου”.
Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Markus Söder και ο επικεφαλής του CDU Armin Laschet εξέφρασαν τον σεβασμό τους για τη Μέρκελ αφού παραδέχθηκε το λάθος της.
Αλλά εν τέλει, όλοι οι εμπλεκόμενοι είναι υπεύθυνοι, διότι όλα τα αρμόδια υπουργεία είχαν αρχικά ρωτηθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας εάν η επιβολή μέτρων κατά τη διάρκεια του Πάσχα ήταν νομικά δυνατή.
Ο πρωθυπουργός του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν Daniel Günther είπε στη συνάντηση ότι είναι καλό να παίρνει πράγματα πίσω, διότι αυτό δημιουργεί εμπιστοσύνη.
Ο Wolfgang-Bosbach δήλωσε στην εφημερίδα BILD: “Αυτό δεν έχει καμία σχέση με καλή κυβερνητική δουλειά. Οι πολιτικοί της κυβέρνησης δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα της Γερμανίας“.
Σε δραματικούς τόνους το μήνυμα Μέρκελ”
“Αποφάσισα σήμερα το πρωί κατόπιν έκτακτης σύσκεψης με τους πρωθυπουργούς να ανακαλέσω τις ημέρες ανάπαυσης της Μεγ. Πέμπτης και του Μεγ. Σαββάτου.
Σκοπός είναι να αναχαιτιστεί η πανδημία. Παρόλα αυτά ήταν λάθος η απόφασή μου. Το μέτρο σχετικά με την κήρυξη αυτών των δύο ημερών σε ημέρες „ησυχίας“ δεν ήταν εύλογο.
Αυτό θα σήμαινε πολλές αλλαγές για πολλούς κλάδους, όπως πχ τη ρύθμιση αντίστοιχων αδειών, αλλαγών στην πληρωμή εργασίας, και πολλά άλλα.
Δεν βρίσκονται συνεπώς σε σωστή αναλογία η χρηστικότητα του μέτρου με το κόστος και την επιβάρυνση για τους πολίτες.
Αυτό το λάθος είναι μόνο δικό μου, διότι εγώ ως καγκελάριος φέρω την ευθύνη για τις αποφάσεις, έτσι λοιπόν και γι’ αυτά που αποφασίστηκαν εκ μέρους μου τη Δευτέρα.
Ένα λάθος πρέπει να κατονομάζεται ως λάθος και ταυτόχρονα να διορθώνεται το συντομότερο δυνατόν.
Ζητώ συγγνώμη από όλους τους πολίτες
Το πλαίσιο μέτρων της Δευτέρας προβλέπει πολλά άλλα μέτρα αναχαίτισης της πανδημίας, όπως περιορισμούς επαφών, δυνατότητες τεστ και εμβολιασμού.
Θα προσπαθήσουμε με όλα αυτά τα μέτρα λοιπόν να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να υποστηρίξουμε ολόκληρη τη δημόσια ζωή και όλους τους τομείς που αυτό συνεπάγεται, όπως την οικονομία, τον πολιτισμό και το εμπόριο”.
Τι είχε προηγηθεί
Όπως μετέδωσε νωρίτερα σήμερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ θα έχει μια έκτακτη διάσκεψη με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων σήμερα το πρωί προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα, αφού συμφώνησαν χθες Τρίτη να παρατείνουν το lockdown ως τις 18 Απριλίου, δήλωσε ο επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Άρμιν Λάσετ.
“Η καγκελάριος κάλεσε εκ νέου τους πρωθυπουργούς σήμερα στις 11:00 (…) και πιστεύω ότι θα έχουμε μια κρίσιμη συζήτηση για το τι συνέβη πριν δύο ημέρες”, δήλωσε ο Λάσετ, πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας, σε ομιλία του.
Στη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τους πρωθυπουργούς των 16 ομόσπονδων κρατιδίων, η οποία κράτησε ως τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, η Μέρκελ πίεσε να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας covid-19, ανατρέποντας τα σχέδια στα οποία είχαν συμφωνήσει νωρίτερα αυτό τον μήνα για επανεκκίνηση της οικονομίας μετά τη ραγδαία άνοδο των κρουσμάτων.
Όμως οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων αντιστάθηκαν και συμφώνησαν μόνο να ζητήσουν από τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους για πέντε ημέρες, στη διάρκεια του Πάσχα, προκειμένου να ανασχεθεί το τρίτο κύμα της επιδημίας.
Η απόφαση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις από όλες τις πλευρές, με τις επιχειρήσεις να διαμαρτύρονται για το παρατεταμένο lockdown και τους γιατρούς να λένε ότι τα νέα μέτρα δεν αρκούν για να αποτρέψουν την εκθετική άνοδο των πιο μολυσματικών παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού.
Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Μέρκελ δέχονται ολοένα και περισσότερες επικρίσεις για τον τρόπο που διαχειρίζονται την πανδημία εξαιτίας του αργού ρυθμού των εμβολιασμών και ενός σκανδάλου διαφθοράς για την αγορά προστατευτικών μασκών από εταιρεία της οποίας στέλεχος είναι ο σύζυγος του υπουργού Υγείας Γενς Σπαν. Το ποσοστό του κόμματος σημειώνει πτώση ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου.
Η Γερμανία ανακοίνωσε 15.813 νέα κρούσματα κορονοϊού το προηγούμενο 24ωρο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 2.690.523, ενώ οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 248 και έφτασαν τους 75.212.
Ο αριθμός των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες επτά ημέρες παραμένει σταθερός στο 108.