Bloomberg: Τουρκικά σχέδια για νέους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου από Συρία
Η Τουρκία δήλωσε ότι επιθυμεί να συμβάλει στην αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Συρία, γεγονός που αποτελεί το τελευταίο βήμα στις προσπάθειες της Άγκυρας για βαθύτερη εμπλοκή στην ανοικοδόμηση της χώρας που καταστράφηκε από τον πόλεμο. Σύμφωνα με το Bloomberg οι τουρκικές αρχές εργάζονται επίσης για τρόπους κάλυψης των ενεργειακών αναγκών της Συρίας, μετά από πάνω από μια δεκαετία συγκρούσεων που κατέστρεψαν τις υποδομές της χώρας, όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, την Τετάρτη.
«Μελετούμε επίσης τη χρήση αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου για την ανοικοδόμηση της Συρίας. Σκοπεύουμε να παρουσιάσουμε στους ομολόγους μας πώς μπορούμε να συμβάλουμε προς αυτήν την κατεύθυνση», ανέφερε ο Μπαϊρακτάρ. «Στόχος μας είναι η ανάπτυξη αυτών των έργων».
Οι δηλώσεις του υπογραμμίζουν την επιθυμία της Τουρκίας να διαδραματίσει ρόλο στην ανοικοδόμηση της Συρίας, μετά την προέλαση της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ στην πρωτεύουσα Δαμασκό, που ανέτρεψε τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ και έφερε τέλος στον εμφύλιο πόλεμο που ξεκίνησε το 2011.
Παρότι η Συρία παρήγαγε ελάχιστα υδρογονάνθρακες ακόμη και πριν από τη σύγκρουση, η οποία διέκοψε την πλειονότητα της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, εξακολουθούν να υπάρχουν πολιτικά εμπόδια για την αναβίωση της βιομηχανίας της.
Η ισλαμιστική ομάδα που κατέλαβε την εξουσία νωρίτερα αυτόν τον μήνα, γνωστή ως Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από πολλές χώρες.
Οι ηγέτες των G7 δήλωσαν ότι θα στηρίξουν τη νέα κυβέρνηση της Συρίας, ενώ η Τουρκία έδειξε ότι ενδέχεται σύντομα να αφαιρέσει την HTS από τη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων.
Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να διατηρήσει φιλικές σχέσεις με τις ομάδες που ηγούνται της προσωρινής κυβέρνησης της Συρίας, μια κίνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ηγετικό ρόλο για τουρκικές εταιρείες στην ανοικοδόμηση και να επιτρέψει την επιστροφή μέρους των 3 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων που φιλοξενούνται στην Τουρκία.
Η μακροχρόνια συνεργασία θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία νέων αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου που θα συνδέουν τη Συρία με τους εξαγωγικούς τερματικούς σταθμούς της Τουρκίας, ανέφερε ο Μπαϊρακτάρ.
Σύμφωνα με τουρκικές εκτιμήσεις, η τρέχουσα παραγωγή πετρελαίου στη Συρία ανέρχεται σε περίπου 30.000 βαρέλια την ημέρα, δηλαδή μόλις 5% των επιπέδων που παρατηρούνταν πριν από δύο δεκαετίες.