Pantsir S1: Ο πύραυλος που έριξε το Embraer 190-Τα νέα στοιχεία δείχνουν μοιραίο λάθος Τσετσένων
Στο Αζερμπαϊτζάν, τα μέλη του πληρώματος της μοιραίας πτήσης του αεροσκάφους Embraer 190 αντιμετωπίζονται ως ήρωες. Η Azerbaijan Airlines δημοσίευσε τα ονόματα των πέντε μελών του πληρώματος. Οι Igor Kshnyakin και Aleksandr Kalyaninov και μέλη πληρώματος Hokuma Aliyeva, Zulfugar Asadov και Aydan Rahimli. Ο κυβερνήτης Igor Kshnyakin, ο συγκυβερνήτης Aleksandr Kalyaninov και ο ελεγκτής Hokuma Aliyeva έχασαν τη ζωή τους κατά την αναγκαστική προσγείωση, ενώ οι άλλοι δύο αεροσυνοδοί, Zulfugar Asadov και Aidan Rahimli, σύμφωνα με πληροφορίες επέζησαν και νοσηλεύονται τραυματισμένοι.
Σύμφωνα με την αεροπορική εταιρεία, το αεροσκάφος που συνετρίβη, μετέφερε 37 πολίτες του Αζερμπαϊτζάν, έξι από το Καζακστάν, τρεις από το Κιργιστάν και 16 Ρώσους πολίτες. Συνολικά 29 επιβάτες επέζησαν από τη συντριβή, ενώ 38 χάθηκαν καθώς οι πιλότοι προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν αναγκαστική προσγείωση κοντά στην πόλη Ακτάου του Καζακστάν.
Οι διάλογοι των πιλότων με τον Πύργο ελέγχου είναι συγκλονιστικοί….
Οι έρευνες πάντως συνεχίζονται και ήδη ανακτήθηκαν και τα δύο “μαύρα κουτιά” του αεροσκάφους με τις ενδείξεις να πυκώνουν ότι το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα μπορεί να κατέρριψε το αεροσκάφος στο Καζακστάν. Μάλιστα αμερικανός αξιωματούχος αναφερόμενος στα αίτια είπε ότι οι πρώτες πληροφορίες δείχνουν ότι το ρωσικό σύστημα ενδέχεται να χτύπησε το αεροσκάφος της Azerbaijan Airlines, προτού αυτό συντριβεί κοντά στην πόλη Ακτάου. Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες δίνουν αξιολόγηση για το αεροπορικό δυστύχημα.
Εάν οι πρώτες ενδείξεις επιβεβαιωθούν τελικά, μπορεί να πρόκειται για μια περίπτωση λανθασμένης ταυτότητας, δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος, κατά την οποία κακώς εκπαιδευμένες ρωσικές μονάδες πυροβόλησαν από αμέλεια εναντίον της χρήσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την Ουκρανία.
Αξιωματούχοι από το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν και τη Ρωσία ζήτησαν να αποφευχθούν εικασίες σχετικά με το δυστύχημα, έως ότου ολοκληρωθούν οι έρευνες.
Οι πληροφορίες -επικαλούμενα και Ρώσους ειδικούς- που μεταδίδουν τα αζερικά Μέσα Ενημέρωσης, σημειώνουν ότι η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν αναμένει μια συγνώμη από τη Ρωσία, καθώς και να της παράσχει λεπτομέρειες. Κάτι το οποίο, βέβαια, η ρωσική πλευρά αρνείται με ένταση, τονίζοντας ότι πρόκειται για υποθέσεις.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένας πύραυλος εδάφους αέρος Pantsir S1 πιθανότατα δεν έπληξε απευθείας το επιβατικό αεροσκάφος καθώς αυτό πετούσε σε μεγάλο ύψος -περίπου 2.400 μέτρων- προκαλώντας του ζημιές στα υδραυλικά του συστήματα και τη δεξαμενή οξυγόνου, με τα θραύσματά του. Το συμβάν φέρεται να έγινε πάνω από την περιοχή Ναούρσκι της Τσετσενίας, όπου υπάρχουν πολλές στρατιωτικές εγκαταστάσεις με εξοπλισμό αεράμυνας.
Ο Ρώσος στρατιωτικός αναλυτής και εμπειρογνώμονας Γιάν Ματβέγιεφ μιλά για τον μικρού μεγέθους, σοβιετικής κατασκευής αντιαεροπορικό πύραυλο Pantsir S-1. Τέτοια συστήματα αεράμυνας, όπως και τα «Barnaul-T», βρίσκονται στην περιοχή του Γκρόζνι, αναφέρει το αζερικό πρακτορείο Turan.
«Το αεροπλάνο υπέστη ζημιές από κάτι που μοιάζει πολύ με αντιαεροπορικό πύραυλο. Και είναι πραγματικά πολύ, πολύ δύσκολο να υποθέσουμε κάτι άλλο χωρίς κάποια σοβαρά στοιχεία», αναφέρει Ματβέγιεφ. «Αλλά σε γενικές γραμμές, φαίνεται ότι το ουραίο τμήμα του αεροπλάνου υπέστη ζημιές από κάποια θραύσματα πυραύλου, πιθανότατα ενός πυραύλου Pantsir S-1, ή κάποιου αντιαεροπορικού συστήματος με τους ίδιους μικρούς πυραύλους που φέρουν μια όχι πολύ μεγάλη κεφαλή».
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές του Αζερμπαϊτζάν που επικαλείται το Euronews, ο πύραυλος εκτοξεύθηκε εναντίον του αεροσκάφους κατά τη διάρκεια δραστηριότητας μη επανδρωμένων αεροσκαφών (πιθανότατα ουκρανικών) πάνω από το Γκρόζνι και τα θραύσματα χτύπησαν τους επιβάτες και το πλήρωμα καμπίνας καθώς εξερράγησαν δίπλα στο αεροσκάφος κατά τη διάρκεια της πτήσης. Ο Γιαν Ματβέγιεφ επιβεβαίωσε ότι ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πετούσαν πάνω από την Τσετσενία την ώρα που κατέπεσε το αεροσκάφος και ότι ήταν πιθανό να είχε χτυπηθεί από την αεράμυνα της Ρωσίας.
«Αυτό που συνέβαινε στο έδαφος της Ρωσίας, στο έδαφος της Τσετσενικής Δημοκρατίας την ώρα που το αεροπλάνο πετούσε εκεί, παραπέμπει σε πιθανή επίθεση από ένα σύστημα αεράμυνας, το σύστημα αεράμυνας Pantsir S-1, επειδή ουκρανικά drones πετούσαν εκεί εκείνη την ώρα», δήλωσε. Κατά τον στρατιωτικό εμπειρογνώμονα, η παρουσία πολυάριθμων ζημιών στο κύτος του αεροσκάφους – από το ουραίο τμήμα μέχρι το μέσον του – αποτελεί απόδειξη πρόσκρουσης με θραύσματα. Αυτό είναι δυνατό όταν ένας πύραυλος από το σύμπλεγμα Pantsir-S1 χτυπά το αεροσκάφος, πρόσθεσε ο Ματβέγιεφ, εξηγώντας πως το γεγονός ότι το αεροπλάνο δεν καταρρίφθηκε, εξηγείται από το γεγονός ότι βρισκόταν σε αρκετά μεγάλο ύψος και η ισχύς του πυραύλου μπορεί να μην ήταν αρκετή για να αχρηστεύσει άμεσα το αεροσκάφος.
Το Turan αναφέρει ότι πριν συντριβεί στο Ακτάου, το αεροπλάνο προσπάθησε να προσγειωθεί στο Γκρόζνι, όπου εκείνη την περίοδο γινόταν επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Όπως έγραψε στο Instagram ο Χαμζάτ Καντίροφ, ανιψιός του Ραμζάν Καντίροφ και γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας, όλοι οι στόχοι καταρρίφθηκαν. «Αλλά πιο εύγλωττα είναι τα λόγια των ίδιων των επιζώντων επιβατών, οι οποίοι είπαν ότι άκουσαν δύο εκρήξεις και ένιωσαν την πρόσκρουση στο κύτος του αεροπλάνου. Επιπλέον, τα χτυπητά στοιχεία διαπέρασαν το κύτος και τραυμάτισαν ακόμη και κάποιους επιβάτες.
Μπορούμε να περιμένουμε από τον Ραμζάν Καντίροφ και τη ρωσική ηγεσία να παραδεχτούν την ενοχή τους, να ζητήσουν συγγνώμη και να καταβάλουν αποζημίωση, όπως έκανε το επίσημο Μπακού όταν ένα ρωσικό ελικόπτερο καταρρίφθηκε στα σύνορα του Ναχτσιβάν με την Αρμενία στις 8 Νοεμβρίου 2020;»
Η πτήση της Azerbaijan Airlines είχε αναχωρήσει από την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, με προορισμό το Γκρόζνι, την πρωτεύουσα της νότιας ρωσικής δημοκρατίας της Τσετσενίας, πριν πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση περίπου 3 χιλιόμετρα από την πόλη Ακτάου, σύμφωνα με ανακοίνωση της αεροπορικής εταιρείας την Τετάρτη.