Μακελειό στο Μαγδεμβούργο: Κενά ασφαλείας και προειδοποιήσεις που αγνοήθηκαν

Μακελειό στο Μαγδεμβούργο: Κενά ασφαλείας και προειδοποιήσεις που αγνοήθηκαν

Η Γερμανία προσπαθεί να απαντήσει στα ερωτήματα που έχουν προκύψει για τα κενά ασφαλείας στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου, μετά την επίθεση του 50χρονου Σαουδάραβα που σκόρπισε τον θάνατο. Όπως έγινε γνωστό, οι αρχές είχαν λάβει από το 2023 πληροφορίες για τον δράστη της επίθεσης.

Οι προειδοποιήσεις σε αρχές για τον δράστη

Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Εγκληματολογικής Υπηρεσίας, Χόλγκερ Μουνχ, δήλωσε σε συνέντευξή του στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF το Σάββατο ότι η υπηρεσία του έλαβε μια πληροφορία από τη Σαουδική Αραβία τον Νοέμβριο του 2023, η οποία οδήγησε τις αρχές να δρομολογήσουν «τα κατάλληλα ερευνητικά μέτρα».

«Ο άνδρας δημοσίευσε επίσης έναν τεράστιο αριθμό αναρτήσεων στο διαδίκτυο. Είχε επίσης επαφές με διάφορες αρχές, έκανε προσβολές, ακόμη και απειλές. Ωστόσο, δεν ήταν γνωστό ότι είχε διαπράξει πράξεις βίας», δήλωσε ο Μουνχ, το γραφείο του οποίου είναι το αντίστοιχο γερμανικό FBI. Είπε ότι οι προειδοποιήσεις, ωστόσο, αποδείχθηκαν πολύ απροσδιόριστες.

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Μετανάστευσης και Προσφύγων δήλωσε επίσης το Σάββατο στο X ότι έλαβε μια πληροφορία για τον ύποπτο στα τέλη του περασμένου καλοκαιριού.

«Αυτή ελήφθη σοβαρά υπόψη, όπως και κάθε άλλη από τις πολυάριθμες πληροφορίες», ανέφερε το γραφείο. Σημείωσε όμως ότι δεν είναι ανακριτική αρχή και ότι παρέπεμψε την πληροφορία στις αρμόδιες αρχές. Δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες.

Το Κεντρικό Συμβούλιο πρώην μουσουλμάνων ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ο ύποπτος τους «τρομοκρατούσε» επί χρόνια, καθώς εξέφρασε σοκ για την επίθεση.

«Προφανώς συμμεριζόταν πεποιθήσεις από το ακροδεξιό φάσμα του AfD και πίστευε σε μια μεγάλης κλίμακας συνωμοσία με στόχο τον εξισλαμισμό της Γερμανίας. Οι παραληρηματικές ιδέες του έφτασαν τόσο μακριά που υπέθεσε ότι ακόμη και οργανώσεις που επικρίνουν τον ισλαμισμό αποτελούσαν μέρος της ισλαμιστικής συνωμοσίας», ανέφερε η ανακοίνωση.

Η πρόεδρος της Συμβουλίου, Μία Αχάντι, ανέφερε στην ίδια δήλωση: «Στην αρχή υποψιαστήκαμε ότι μπορεί να ήταν χαφιές στο ισλαμιστικό κίνημα. Αλλά τώρα πιστεύω ότι είναι ένας ψυχοπαθής που ακολουθεί ακροδεξιές ιδεολογίες συνωμοσίας».

Έντονες επικρίσεις κατά της κυβέρνησης Σολτς και ερωτήματα

Η γερμανική κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με επικρίσεις, οι οποίες επικεντρώνονται κυρίως στο ερώτημα αν οι αρχές θα μπορούσαν να έχουν σταματήσει τον φερόμενο ως δράστη.

«Γιατί;», διερωτάται σήμερα η Bild, η γερμανική εφημερίδα με τη μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα, στο κεντρικό της άρθρο.

Το περιοδικό Der Spiegel ανέφερε ότι οι υπηρεσίες Πληροφοριών της Σαουδικής Αραβίας είχαν προειδοποιήσει τη γερμανική BND για τον Τάλεμπ Τζαουάντ αλ Αμπντουλμόχσεν. Η αιτία: Μία από της αναρτήσεις του στο Χ στην οποία απειλούσε ότι η Γερμανία θα πληρώσει «το τίμημα» για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τους Σαουδάραβες μετανάστες.

Οι γερμανικές αρχές φαίνεται ότι δεν ενήργησαν μετά την προειδοποίηση, την ώρα που ο φερόμενος ως δράστης βυθιζόταν πιο βαθιά στον κόσμο των θεωριών συνωμοσίας.

Ο ύποπτος για την επίθεση δεν σταματούσε να κατηγορεί τη Γερμανία ότι δεν προστατεύει επαρκώς τους Σαουδάραβες που φεύγουν από τη χώρα τους για να γλιτώσουν από την αυστηρή εκδοχή του Ισλάμ που επιβάλλουν οι αρχές εκεί, ενώ την ίδια ώρα υποδέχεται με ανοικτές αγκάλες ακραίους μουσουλμάνους από άλλες χώρες.

Τον Αύγουστο είχε γράψει στον λογαριασμό του στο Χ: «Υπάρχει κάποιος δρόμος προς τη δικαιοσύνη στη Γερμανία χωρίς να ανατινάξεις μια γερμανική πρεσβεία ή να σφάξεις τυχαία Γερμανούς πολίτες; Αναζητώ αυτή την ειρηνική οδό από τον Ιανουάριο του 2019 και δεν την έχω βρει».

Το 2013 του είχε επιβληθεί πρόστιμο στο Ροστόκ για «διατάραξη της δημόσιας τάξης» και «απειλή για τη διάπραξη εγκλημάτων».

Ακόμη και η εξόριστη στη Γερμανία σαουδαραβική κοινότητα φοβόταν τον άνδρα αυτόν. «Τον γνωρίζουμε καλά, μας τρομοκρατούσε επί χρόνια», δήλωσε η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου πρώην Μουσουλμάνων Μίνα Αχάντι. Η ίδια χαρακτήρισε τον φερόμενο ως δράστη «ψυχοπαθή που είχε ασπαστεί τη συνωμοσιολογική ιδεολογία της άκρας δεξιάς» και ο οποίος «δεν απεχθάνεται μόνο τους μουσουλμάνους, αλλά και όλους όσοι δεν μοιράζονται το μίσος του».

Η γερμανική αστυνομία είχε διεξαγάγει «εκτίμηση κινδύνου» για τον Τάλεμπ πέρυσι και είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν αποτελεί «ιδιαίτερο κίνδυνο», επεσήμανε σήμερα η εφημερίδα Die Welt.

Ο Σαουδάραβας ψυχίατρος φαινόταν να έχει συχνά προβλήματα με τις γερμανικές αρχές και τη δικαιοσύνη.

Μία ημέρα πριν την αιματηρή επίθεση στο Μαγδεμβούργο δεν παρουσιάστηκε σε δικαστική κλήση στο Βερολίνο, έπειτα από καυγά στον οποίο ενεπλάκη σε αστυνομικό τμήμα όταν οι αστυνομικοί δεν θέλησαν να καταγράψουν μία καταγγελία του, μετέδωσαν γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

«Η απειρία της κυβέρνησης, η οποία επέτρεψε τη φρίκη στο Μαγδεμβούργο, μας αφήνει άφωνους», σχολίασε η Αλίς Βάιντελ επικεφαλής του γερμανικού ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Το κόμμα της ζήτησε να πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου για την «καταστροφική» κατάσταση ασφαλείας της Γερμανίας.

Ένα άλλο αντισυστημικό κόμμα, το ακροαριστερό BSW, υιοθέτησε αντίστοιχη ρητορική. Η επικεφαλής του Ζάρα Βάγκενκνεχτ ζήτησε από την κυβέρνηση να εξηγήσει «για ποιο λόγο αγνοήθηκαν τόσες πολλές προειδοποιήσεις».

Σε όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου πολλοί Γερμανοί πολιτικοί μετέβησαν στον τόπο της επίθεσης, από την οποία σκοτώθηκαν 5 άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί 9 ετών.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ζήτησε από τους Γερμανούς «να ενωθούν», αλλά η επίθεση εξαπολύθηκε εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας και έχει αναβιώσει τις επικρίσεις εις βάρος της κυβέρνησης.

«Η κυβέρνηση γνωρίζει τι πρέπει να κάνει, αλλά δεν κάνει τίποτα», κατήγγειλε χθες Σάββατο το βράδυ, στο περιθώριο λειτουργίας στη μνήμη των θυμάτων, ο 65χρονος συνταξιούχος μηχανικός Πέτερ Χάφλικ κάτοικος του Μαγδεμβούργου. Αυτός κατηγόρησε το Βερολίνο ότι δεν θέλει «να ελέγξει τα σύνορα» για να σταματήσει τους μετανάστες.

Σχετικά Άρθρα