Ν. Παππάς: Οι μειώσεις τραπεζικών προμηθειών δεν είναι “θαύμα” Μητσοτάκη, προβλέπονται από την Ε.Ε

Ν. Παππάς: Οι μειώσεις τραπεζικών προμηθειών δεν είναι “θαύμα” Μητσοτάκη, προβλέπονται από την Ε.Ε

«Οι μειώσεις των τραπεζικών προμηθειών δεν είναι “θαύμα” Μητσοτάκη, προβλέπονται από την Ε.Ε. – Η μηδενική προμήθεια μέσω IRIS πρέπει να μηδενίσει τις προμήθειες κάθε άλλου παρόχου, σύμφωνα με Ευρωπαϊκό Κανονισμό»

Απτά στοιχεία, που αποδεικνύουν ότι οι παρεμβάσεις Μητσοτάκη στις τραπεζικές προμήθειες δεν είναι τίποτα άλλο από την εφαρμογή μέρους ενός Κανονισμού και μίας Οδηγίας, που θα έπρεπε να έχουν ήδη ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο και να εφαρμόζονται, κατέθεσε στην Ολομέλεια της Βουλής ο Νίκος Παππάς, κατά τη συζήτηση των σχετικών τροπολογιών.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αφού επεσήμανε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη «χάρισε» τα υπερκέρδη στις τράπεζες, σημείωσε ότι οι πρόσφατες παρεμβάσεις στις προμήθειες αφορούν μόνο 150 εκατ. ευρώ από το 1,6 δισ. ευρώ που εισπράττουν ετησίως τα πιστωτικά ιδρύματα από τις σχετικές χρεώσεις.

«Θα μπορούσατε να αδρανείσετε; Δεν θα μπορούσατε. Διότι υπάρχει ο Κανονισμός 886 του 2024 που μιλά για την υποχρέωσή σας να μειώσετε τις προμήθειες. Το λέω γιατί άκουσα πανηγυρισμούς και άλλες πτέρυγες. Άρα κανένα θαύμα δεν κάνατε», είπε αρχικά.

Για να συμπληρώσει: «Και υπάρχει και κάτι ακόμα πολύ ενδιαφέρον, το οποίο αντλείται από τα επίσημα sites, σε σχέση με τις μηδενικές μεταφορές μέσω IRIS. Στο επίσημο site της Κομισιόν, σε απάντηση ερώτησης που γίνεται ως κομμάτι της νομοθέτησης, αναφέρεται ότι εάν για την ίδια υπηρεσία υπάρχουν πάροχοι οι οποίοι χρεώνουν λιγότερο, η χρέωση που πρέπει να επικρατήσει είναι η χαμηλότερη. Και η συγκεκριμένη απάντηση είναι αναρτημένη και στο site της Τράπεζας της Ελλάδας». Όπως εξήγησε ο ίδιος, «αν υπάρχει, λοιπόν, μηδενική χρέωση στο σύστημα IRIS για κάποιες μεταφορές, οφείλουν όλοι να συμμορφωθούν (σ.σ.: για κάθε μεταφορά). Και για να δούμε πόσο δική σας πρωτοβουλία ήταν η συγκεκριμένη νομοθέτηση, πληροφορώ την εθνική αντιπροσωπεία ότι η κυβέρνηση έχει περιθώριο να ενσωματώσει τον Κανονισμό στο εθνικό δίκαιο μέχρι την 9η Απριλίου 2025».

Ο Νίκος Παππάς κατέρριψε μία ακόμα αναφορά της κυβέρνησης: «Μας είπατε ότι δεν μπορεί να παρεμβαίνει η Πολιτεία στις τιμές. Σοβαρά μιλάτε; Υπάρχει η Οδηγία 2225 του 2013, που ψήφισαν οι ευρωβουλευτές σας και η οποία όχι μόνο λέει στην εισηγητική της έκθεση ότι το πλαφόν στα επιτόκια καταναλωτικών δανείων εφαρμόζεται σε πάρα πολλές χώρες, αλλά επιτάσσει και επιβάλλει στα κράτη μέλη να θεσπίζουν μέτρα, όπως ανώτατα όρια ώστε να αποτρέπεται αποτελεσματικά η κατάχρηση και να διασφαλίζεται ότι οι καταναλωτές δεν μπορούν να χρεώνονται με υπερβολικά υψηλά χρεωστικά επιτόκια, συνολικά πραγματικά επιτόκια ή συνολικό κόστος πίστωσης. Άρα, όχι απλώς υπάρχει η δυνατότητα πλαφόν, υπάρχει Οδηγία για να μπαίνει πλαφόν στα καταναλωτικά δάνεια». Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι, σύμφωνα με το κείμενο, το πεδίο εφαρμογής της συγκεκριμένης Οδηγίας μπορεί να διευρυνθεί κιόλας.

«Σταματήστε να λέτε ψέματα στον λαό. Πείτε πότε θα έρθει ο Κανονισμός για τη μείωση των τραπεζικών προμηθειών και πότε θα ενσωματώσετε την Οδηγία και με ποιες βασικές ρυθμίσεις για ταβάνι στα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων», ρώτησε για να καταλήξει: «Δυστυχώς, η δική σας παρέμβαση είναι στάχτη στα μάτια του κόσμου και της επιχειρηματικότητας, η οποία πολύ σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις ληστρικές ρυθμίσεις των τραπεζών. Των τραπεζών, οι οποίες αν δεν βγάζουν 1,5 δισ. ευρώ από προμήθειες τον χρόνο, δεν κοιμούνται ήσυχες. Δεν ξέρω πως αλλιώς να το εξηγήσω».

Σχετικά Άρθρα