MRB/ Πού οφείλεται η ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ (9,9%)- Ηρεμία και επανεκκίνηση με σφραγίδα Φάμελλου- Οι συναντήσεις με Κοτζιά, Κόκκαλη

MRB/ Πού οφείλεται η ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ (9,9%)- Ηρεμία και επανεκκίνηση με σφραγίδα Φάμελλου- Οι συναντήσεις με Κοτζιά, Κόκκαλη

Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, στα γραφεία του κόμματος στην πλατεία Κουμουνδούρου, Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024. (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Οι Τάσεις της MRB -έρευνα που θεωρείται ίσως το πιό αξιόπιστο δημοσκοπικό “εργαλείο”- έφεραν χαμόγελα στην Κουμουνδούρου. Λογικό. Ένα κόμμα που μέχρι πριν λίγο καιρό βρισκόταν στην “πολιτική ΜΕΘ” με σχεδόν μηδενικά ποσοστά πολιτικής επιβίωσης, το οποίο βίωσε μία ακόμα διάσπαση με την αποχώρηση βουλευτών και στελεχών του που ακολούθησαν τον Στέφανο Κασσελάκη στο εγχείρημα του “Κινήματος Δημοκρατίας”, δείχνει, αίφνης, σημάδια ζωής.

Ίσως κάτι περισσότερο. Η Πρόθεση Ψήφου (με αναγωγή στα έγκυρα) φέρνει τον ΣΥΡΙΖΑ να συναγωνίζεται για την τρίτη θέση με το ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση με το ίδιο ποσοστό (9,9%). Η δε τροχιά φαίνεται να είναι ανοδική και, όπως εκτιμά και ο επικεφαλής της MRB Δημήτρης Μαύρος, θεωρείται πολύ πιθανό να κατορθώσει να βρεθεί σε ποσοστά πάνω από το 10% το επόμενο διάστημα.

Πώς εξηγείται αυτή η τάση: Η ανάλυση του κ. Μαύρου αναφέρει ότι σε μεγάλο βαθμό αυτή η ανάκαμψη οφείλεται στον Σωκράτη Φάμελλο. Ο νέος πρόεδρος του κόμματος έχει τα εξής χαρακτηριστικά: α. είναι δημοφιλής, αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί πως στην έρευνα είναι ο αρχηγός με τις λιγότερες “αρνητικές γνώμες”, περίπου στο 40%, όταν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Ανδρουλάκης έχουν, αντίστοιχα, αρνητικά ποσοστά κοντά στο 60%, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης καταγράφει το πιό ψηλό αρνητικό ποσοστά (70%) μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, β. φαίνεται ότι έχει φέρει ηρεμία στον ΣΥΡΙΖΑ, παράγει πολιτική επικαιρότητα και όχι εσωστρέφεια, και δημιουργεί προσδοκίες οργανωτικής και πολιτικής επανεκκίνησης.

Ο Σωκράτης Φάμελλος συνάντησε τις προηγούμενες ημέρες τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και φαίνεται πως βρίσκονται κοντά σε συμφωνία συμπόρευσης, κάτι που θεωρείται θετικό καθώς ο τελευταίος είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στο παλαιότερο εκλογικό σώμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Παράλληλα, κυοφορείται συνεργασία με το κόμμα “Κόσμος” του πρώην ευρωβουλευτή Πέτρου Κόκκαλη, πρόσωπο που συνδέεται με φιλική σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τον έφερε, άλλωστε, και στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και τον πρότεινε για το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος. Μετά την επιστροφή του Ανδρέα Νεφελούδη από τη Νέα Αριστερά παρατηρείται, μάλιστα, τάση επιστροφής και άλλων στελεχών, ενώ βουλευτές της ΝΕ.ΑΡ βλέπουν θετικά την κοινοβουλευτική συνεργασία, παρά τις αντιδράσεις άλλων στελεχών του κόμματος. Το γεγονός, όμως, ότι η ΝΕ.ΑΡ καταγράφει πολύ χαμηλό ποσοστό στις Τάσεις της MRB (και σε άλλες μετρήσεις), κοντά στο 1,5%, δείχνει ότι μετά την ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ και την αποχώρηση Κασσελάκη εκλείπει για αρκετούς ο πολιτικός λόγος της ίδρυσης του κόμματος.

Η τάση ανόδου θα συενχιστεί, βεβαίως, εφόσον δεν ανακύψουν εσωτερικά προβλήματα με τον Παύλο Πολάκη, που θα προκαλούσαν νέα κρίση εσωστρέφειας, και εάν συνεχιστεί η παραγωγή πολιτικής με σκληρή, πλην όμως τεκμηριωμένη, αντιπολίτευση, χωρίς περισπασμούς ως προς τις επιθέσεις που δέχεται από το νεοπαγές κόμμα Κασσελάκη που, όμως, φαίνεται να κάνει σχετικά χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις.

Σχετικά Άρθρα