“Καταρρέει” το κοινοβουλευτικό αντιπολιτευτικό μέτωπο Αριστεράς-Κεντροαριστεράς

“Καταρρέει” το κοινοβουλευτικό αντιπολιτευτικό μέτωπο Αριστεράς-Κεντροαριστεράς

Πέμπτη ημέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών “Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2025”, Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024. (ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΥΤΡΑ/EUROKINISSI)

Ακόμη ένα εμπόδιο στην προσπάθεια δημιουργίας κοινοβουλευτικού μετώπου της Αντιπολίτευσης (Αριστεράς-Κεντροαριστεράς). Η “Νέα Αριστερά” δείχνει να αποστασιοποιείται οριστικά μετά την υπερψήφιση των αμυντικών δαπανών του προϋπολογισμού 2025 απο ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Το νεοσύστατο κόμμα της Αριστεράς είχε «σηκώσει ψηλά» το θέμα των αμυντικών εξοπλισμών του προϋπολογισμού και είχε θέσει ως αναγκαία προϋπόθεση για μελλοντικές συζητήσεις την καταψήφιση των δαπανών από τα κόμματα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ χθες πήγε στη Βουλή και υπερψήφισε τους υπέρογκους, αδιαφανείς υπερεξοπλισμούς του κ. Μητσοτάκη. Πώς να συνεργαστούμε με αυτό το κόμμα;», σχολίασε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, το πρωί στο Mega.

«Δεν μπορείς να έχεις “και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο”. Δεν μπορείς να λες την ίδια στιγμή “μείωση των φορολογικών υποχρεώσεων για τα πολύ μεγάλα εισοδήματα για 100 και 200 χιλιάδες ευρώ” -αυτά λέει ο ΣΥΡΙΖΑ- υπερψήφιση των εξοπλισμών, στήριξη του ΕΣΥ, στήριξη των εργαζομένων και αύξηση των μισθών», πρόσθεσε ο Αλ. Χαρίτσης, ασκώντας κριτική στη ρητορική της Κουμουνδούρου.

«Ειδικά στο θέμα των εξοπλισμών, φάνηκε δυστυχώς ότι και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν μία πολιτική η οποία θα αντιπαρατεθεί στρατηγικά με τον κ. Μητσοτάκη. Έχουν μια πολιτική συναίνεσης προς τη Νέα Δημοκρατία και εμείς βεβαίως, με αυτή την πολιτική, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε. Εμείς δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με ένα κόμμα το οποίο στα στρατηγικά ζητήματα “βάζει πλάτη” στο κ.Μητσοτάκη», πρόσθεσε.

«Ακριβώς επειδή γνώριζε ο κ.Μητσοτάκης ότι και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσουν, είδαμε έναν πρωθυπουργό ο οποίος ήταν ακόμα πιο αλαζονικός απ’ ότι σε προηγούμενες ομιλίες του, ακόμα πιο επιθετικός στην αντιπολίτευση, γιατί ήξερε ότι δεν έχει τίποτα να φοβηθεί», ισχυρίστηκε ο Αλέξης Χαρίτσης.

«Εμείς είμαστε εδώ για να συζητήσουμε, για να συνεργαστούμε με όσες και όσους μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ένα πρόγραμμα στρατηγικά αντιπαραθετικό προς αυτό της κυβέρνησης της δεξιάς του κ. Μητσοτάκη», υπογράμμισε ο πρόεδρος του κόμματος.

Χθες, στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος απάντησε στην κριτική της Νέας Αριστεράς και υπογράμμισε πως «η θετική ψήφος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αφορά την στήριξη της εθνικής ασφάλειας και της άμυνας. Αλλά όχι όλων των επιλογών της κυβέρνησης στο θέμα αυτό. Με την ψήφο μας δεν στηρίζουμε τις δικές σας επιλογές, αλλά την εθνική ασφάλεια και άμυνα και τις στρατηγικές επιλογές που έχουμε στηρίξει και στην αρμόδια επιτροπή».

Πάντως, η αιχμηρή κριτική έχει ενοχλήσει τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ενδεικτικά, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σχολίασε δηκτικά στο facebook: «Όταν έχεις ψηφίσει αμυντικές δαπάνες, τουλάχιστον επί τέσσερα (!) συναπτά έτη, χρειάζονται… χαμηλότεροι τόνοι στην όποια κριτική σου στο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ! Άκου ταυτοτικό θέμα της Αριστεράς η καταψήφιση των αμυντικών δαπανών!!!».

Επιπλέον, σήμερα στο Mega, ο Αλέξης Χαρίτσης αμφισβήτησε το ενδεχόμενο πιθανών αποχωρήσεων στελεχών της Νέας Αριστεράς προς τον ΣΥΡΙΖΑ -μετά την εκλογή Φάμελλου και την αποχώρηση Κασσελάκη- και τόνισε πως «δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο». Υπενθυμίζεται πως στις 8 Δεκεμβρίου, ο Ανδρέας Νεφελούδης ανακοίνωσε την επανένταξή του στον ΣΥΡΙΖΑ και την αποχώρησή του από τη Νέα Αριστερά.

Σχετικά με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τις τράπεζες, ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς σχολίασε, χθες, από το περιστύλιο της Βουλής πως «από τα μπινελίκια περάσαμε στα ημίμετρα. Ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε μέτρα που είναι πολύ λίγα και έρχονται πολύ αργά. Και κυρίως, δεν αντιμετωπίζουν το πραγματικό πρόβλημα: ότι οι τράπεζες ενδιαφέρονται μόνο για τα υπερκέρδη τους, τα μπόνους των στελεχών τους και τα μερίσματα. Την ώρα που έχουν αποκλείσει από τη χρηματοδότηση το 85% των μικρομεσαίων. Εκεί θα έπρεπε να παρέμβει η κυβέρνηση και όχι να καταφεύγει πάλι σε επικοινωνιακά ημίμετρα».

Σχετικά Άρθρα