ΒΟΥΛΗ/ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Κόντρα για τα εργασιακά, “γαλλικά” Γερουλάνου, κοράκια αλλά και ειδήσεις-Όσα έγιναν τη 2η μέρα

ΒΟΥΛΗ/ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Κόντρα για τα εργασιακά, “γαλλικά” Γερουλάνου, κοράκια αλλά και ειδήσεις-Όσα έγιναν τη 2η μέρα

Δεύτερη ημέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών “Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2025”, Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Το μπρα ντε φερ μεταξύ υπουργών και κοινοβουλευτικών  εκπροσώπων των κομμάτων της αντιπολίτευσης έδωσε το στίγμα της δεύτερης ημέρας συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2025 στη Ολομέλεια με αποκορύφωμα την αντιπαράθεση του υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Παύλο Γερουλάνο και την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ  δια του προέδρου του Σωκράτη Φάμελλου να μπει σφήνα στο δίπολο Κυβέρνησης-αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ζήτημα των Τραπεζών, ενόψει και των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη την Κυριακή με την ολοκλήρωση της συζήτησης.

Πάντως η δεύτερη ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού ξεκίνησε με κόντρα για τα εργασιακά. “Ο Ιανουάριος έρχεται με αύξηση των συντάξεων κατά 2,4%, όπως έχει υποσχεθεί ο πρωθυπουργός και  με μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα”, τόνισε  η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νίκη Κεραμέως και αναφερόμενη στο 2025, είπε ότι ο σχεδιασμός του υπουργείου, στηρίζεται σε  5 + 1 πυλώνες πολιτικής που είναι η τόνωση της απασχόλησης, η επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας,  η πλήρης αναμόρφωση των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας, η ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, περαιτέρω βήματα για την ψηφιοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης με όλες τις καρτέλες των ασφαλισμένων που είναι χειρόγραφες να  ψηφιοποιούνται μέσω της τεχνητής νοημοσύνης.

“Δεν θέλουμε να μηδενίζουμε το έργο σας αλλά η πραγματικότητα είναι ότι παραμένετε υπουργός της τρίτης  χειρότερης χώρας  του ΟΟΣΑ για την ανεργία και μιας κυβέρνησης που εξακολουθεί να εφαρμόζει το νόμο Κατρούγκαλο”, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός  εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Παύλος Γερουλάνος και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κώστας Μπάρκας, μίλησε “για μισθούς ανέχειας” και απευθυνόμενος στην υπουργό , είπε “και να λέτε για την αύξηση των συντάξεων, η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων είναι η δεύτερη χειρότερη ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ”.

 Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, ρώτησε “αν μπορεί να ζήσει κάποιος με σύνταξη 610 ευρώ”, ενώ για την αύξηση 2,4% στις συντάξεις, είπε ότι είναι κοροϊδία από την στιγμή που υπερκαλύπτεται από τον πληθωρισμό. “Το υπουργείο σας δεν είναι Εργασίας,αλλά Εργοδοσίας, γιατί κάνετε ότι σας ζητάει ο ΣΕΒ”, ανέφερε ο κ. Παφίλης,λέγοντας επίσης “δεν θα περάσετε καλά το επόμενο διάστημα”.

Η Θεανώ Φωτίου, εκ μέρους της Νέας Αριστεράς, επισήμανε ότι τα 2/3 των Ελλήνων δηλώνουν ότι  δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης,  η  κ. Κεραμέως κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι παρουσιάζει μια εικόνα απόλυτης καταστροφής, όταν δεν υπάρχει άλλη χώρα στην ΕΕ,που τα τελευταία πεντέμισι χρόνια να έχει μειώσει την ανεργία κατά 50%. “Δημιουργήσαμε 500.000 νέες θέσεις εργασίας, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 28%, ενώ ο μέσος μισθός κατά 21%”, ανέφερε η υπουργός.

Σφοδρή ήταν η αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Παύλου Γερουλάνου,με φόντο την ακρίβεια και τις τιμές των ενοικίων.

Οι  τόνοι χτύπησαν κόκκινο, όταν ο κ. Γερουλάνος τόνισε ότι “τη  μάχη με την ακρίβεια την έχετε χάσει όχι τώρα αλλά πριν τον πόλεμο της Ουκρανίας και υπάρχουν κάποια πτώματα υπουργών,” και σημείωσε “η ακρίβεια ρίχνει όχι μόνον υπουργούς  αλλά και κυβερνήσεις”. Ο κοιν. εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για ενδοκυβερνητική κόντρα μεταξύ των υ πουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης.“Έχει ξεκινήσει ένα μπρα-ντε-φερ μεταξύ του κ. Θεοδωρικάκου και του κ.Χατζηδάκη για την ακρίβεια, με τον πρώτο να ρίχνει τις ευθύνες στον δεύτερο για τα ενοίκια, ενώ οι πολίτες βλέπουν δύο υπουργούς να τσακώνονται για ένα θέμα που δεν μπορούν να λύσουν” υπογράμμισε ο κ. Γερουλάνος.

“Όσο κι αν ψάχνετε να βρείτε κόντρες, αντιθέσεις, διασπάσεις και αντιπαραθέσεις, να θυμάστε κάτι, ότι αυτή η κυβέρνηση έχει ενιαία πολιτική, εκπροσωπείται με ενιαίο τρόπο από υπουργούς και τον πρωθυπουργό,πρώτα από όλους, οι οποίοι στηρίζουν αυτή την πολιτική”,  απάντησε ο κ.Θεοδωρικάκος και πρόσθεσε “Προφανώς δεν έχετε ζήσει στο νοίκι πότε σας…Εγώ έχω 20 χρόνια και θυμάμαι ότι όταν ζεις στο νοίκι και παίρνεις 1.000 ευρώ δυσκολεύεσαι”. Ο κ. Γερουλάνος θεώρησε προσβλητική την αναφορά αυτή και πλησίασε τον υπουργό Ανάπτυξης στα έδρανα της κυβέρνησης και του εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του. Επιστρέφοντας στο έδρανό του, ο Παύλος Γερουλάνος ακούστηκε να μονολογεί “Άσ’ το, δεν αξίζει…μ@@@@@@”, φανερά εκνευρισμένος.

Η εμφάνιση του Π. Γερουλάνου χθες στην Ολομέλεια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί…“talk of the parliament”, ωστόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το ζήτημα των Τραπεζών και ενόψει των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού την Κυριακη επιχείρησε να ανατρέψει το κλίμα που είχε δημιουργηθεί καταθέτοντας αιφνιδιαστικά την πρόταση του κόμματος για το ζήτημα αυτό.

“Η πρόταση λοιπόν που φέρνουμε εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ είναι πάρα πολύ συγκεκριμένη. Προφανώς φορολόγηση των υπερκερδών, Ταμείο Εγγυοδοσίας. Αλλά πρέπει να σπάσουν τα καρτέλ και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν ενισχυθεί ο ρόλος της Πολιτείας. Εμείς αυτή την πρόταση ήρθαμε να καταθέσουμε, για να μιλάμε συγκεκριμένα” είπε αρχικά ο Σωκράτης Φάμελλος στην παρέμβαση του και πρόσθεσε “Τι σημαίνει λοιπόν αυτό; Πρώτον, ενίσχυση των λειτουργιών της Πολιτείας, δηλαδή στρατηγική παρουσία του Δημοσίου για να υπάρξει ανταγωνισμός σε όλα τα επίπεδα. Θεσμικά/ Επιτροπή Ανταγωνισμού, πολιτικές Υπουργείων. Δεύτερον, ενεργητική παρουσία του κράτους στην Εθνική Τράπεζα και αναφέρομαι και στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Τράπεζας, ώστε να παίξει έναν εξυγιαντικό ρόλο στην αποκατάσταση του υγιούς ανταγωνισμού στις τράπεζες”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παράλληλα, θέλοντας να προλάβει όπως είπε τη “σπέκουλα” εξήγησε “ενισχυμένος ρόλος της πολιτείας δεν σημαίνει θαλασσοδάνεια, δεν σημαίνει προσλήψεις ρουσφετολογικές, δεν σημαίνει κρατισμός. Δεν σημαίνει λειτουργία τραπεζών εκτός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σε αυτά ήσασταν εξπέρ εσείς, στα θαλασσοδάνεια και στα ρουσφέτια στις τράπεζες και παλιότερα και το ΠΑΣΟΚ, εξπέρ. Όχι, δεν σημαίνει αυτό” και συμπλήρωσε πως “αυτό που εμείς λέμε είναι να λειτουργεί η τράπεζα με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, να έχει ενισχυμένη παρουσία και έλεγχο το δημόσιο, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ότι δεν υπάρχει καρτέλ. Και αυτό μπορεί να γίνει τόσο, όσο χρειάζεται για να υπάρχει ανταγωνισμός”.

Και τόνισε με νόημα “εμείς περιμένουμε. την τοποθέτηση όλων των κομμάτων στα συγκεκριμένα. Και ξέρετε, στα συγκεκριμένα δεν υπάρχει χώρος ούτε για ταγκό, ούτε για συναίνεση.”.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως “ο κ. Φάμελλος πρότεινε την κρατικοποίηση της Εθνικής. Να συμμετέχει το Δημόσιο και να έχει λόγο σε αποφάσεις διαμόρφωσης των επιτοκίων που βάζει η Εθνική Τράπεζα. Λέτε δηλαδή, να έχει δημόσιο λόγο στα επιτόκια που προσδιορίζει μια ιδιωτική τράπεζα με βάση του κανόνες της ΕΚΤ”, επισημαίνοντας πως “δεν μπορεί το κράτος να επέμβει στις αποφάσεις διαμόρφωσης των επιτοκίων. Αν συμβεί αυτό θα πάρουν την άδεια της Εθνικής”.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος επιτέθηκε στη κυβέρνηση λέγοντας “κουβαλάτε το αμάρτημα της απώλειας 40 δισ. ευρώ από την ιδιωτικοποίηση των τραπεζικών μετοχών που κάνατε την τελευταία χρονιά” και πρόσθεσε “τολμάτε να κουνάτε το δάχτυλο στον ΣΥΡΙΖΑ, όταν δεν έχει υπάρξει μεγαλύτερη δημοσιονομική ανευθυνότητα από τη δική σας” σημειώνοντας ότι “το οικονομικό επιτελείο και οι βουλευτές της ΝΔ “τινάζονται επάνω όταν μιλάμε για μια δημόσια τράπεζα”.

Στα αξιοσημείωτα της χθεσινής ημέρας

– ο υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές το 2027 θα γίνουν με τον εκλογικό νόμου που διεξήχθησαν οι εκλογές του 2023

– η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος τόνισε “Είμαστε μπροστά σε μια κρίσιμη καμπή. Οι ανισότητες αυξάνονται. Οι πόροι εξαντλούνται. Η εμπιστοσύνη στους θεσμούς κλονίζεται. Όλα αυτά δείχνουν ότι η δημοκρατία μας απειλείται. Και μαζί της, απειλείται το δικαίωμα των πολιτών να είναι οι πρωταγωνιστές των αποφάσεων που καθορίζουν το μέλλον τους.” και επισήμανε “Ο προϋπολογισμός του 2025 δεν αποτελεί εξαίρεση. Δεν επενδύει στην σταθερότητα όπως θέλετε να λέτε, αλλά στην στασιμότητα που αναπαράγει το άδικο και άνισο πελατειακό οικονομικό μοντέλο”.

– η ομιλία του ανεξάρτητου βουλευτή Πέτρου Παππά, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα του “για μια επόμενη κυβέρνηση, που θα αποτελείται από προοδευτικές δυνάμεις της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας” σημειώνοντας “Υπάρχει εναλλακτική πρόταση και το μεγάλο στοίχημα είναι αυτοί να καταστεί πλειοψηφική. Σε αυτή την δημοκρατική υπόθεση είμαστε παρόντες. Για όλους τους παραπάνω λόγους καταψηφίζω τον προϋπολογισμό με εξαίρεση τις αμυντικές δαπάνες τις οποίες ψηφίζω ως πατριωτικό καθήκον”

Το κλου της δεύτερης βραδιάς του προϋπολογισμού η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία κρατώντας ένα χάρτινο μαύρο κοράκι, σήμα της Ενωτικής Πρωτοβουλίας κατά των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, των ανθρώπων που αγωνίζονται για να υπερασπιστούν τους πολίτες που χάνουν τα σπίτια τους, ανέβηκε στο βήμα της Ολομέλειας κατηγορώντας την κυβέρνηση πως δε νοιάζεται για τους απλούς ανθρώπους. Είπε πως δε βελτιώθηκε η ζωή των πολιτών, παρόλο που το κόμμα της ΝΔ κυβερνάει πάνω από το μισό της Μεταπολίτευσης. “Αντίθετα, τόνισε, βελτιώθηκε η ζωή πολλών πολιτικών”.

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας αφού ανέφερε πως το κόμμα της ΝΔ, χρωστάει 500 εκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες χωρίς συνέπειες, την ίδια ώρα που οι τράπεζες εξουθενώνουν και καταστρέφουν απλούς πολίτες για 500 και 1000 ευρώ, τόνισε “τιμή μου και καμάρι μου, να κάνω κοινωνική δικηγορία και  να υπερασπίζομαι εκείνους που ανθίστανται και βεβαίως τιμή μου και καμάρι μου να σας μιλώ με τη γλώσσα της αλήθειας, την ώρα που εσείς μιλάτε τη γλώσσα των διαρκών ψεμάτων”.

Σχετικά Άρθρα