Τουμασάτου για δίκη Φιλιππίδη: “Ακούμε τέρατα και τα ακούμε και μέσα στην αίθουσα”
Η Μαριάννα Τουμασάτου σχολίασε τις ερωτήσεις του εισαγγελέα στη δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη κατά τη διάρκεια δηλώσεών της στην εκπομπή “Πρωινό Σου Σου” στο OPEN. Η ηθοποιός φάνηκε ιδιαίτερα προβληματισμένη με τη στάση και τον τρόπο προσέγγισης ορισμένων θεμάτων από την πλευρά του εισαγγελέα.
H ηθοποιός, που έχει δηλώσει επανειλημμένως την στήριξή της προς τις καταγγέλλουσες, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ακούμε τέρατα και τα ακούμε και μέσα στην αίθουσα. Ακούσαμε το απίστευτο ότι “αφού έχουν γίνει 50 βιασμοί στην Γαλλία, τι να πούμε για την απόπειρα εδώ”. Είναι προκλητικοί αυτοί οι άνθρωποι και ίσως διαθέτουν έναν μισογυνισμό. Το τι εσώρουχο φοράει μια γυναίκα δεν δίνει σε κανέναν το δικαίωμα να κάνει κίνηση απέναντί της».
«Είμαι δίπλα στις καταγγέλλουσες, όπως και αρκετοί συνάδελφοι. Είμαστε εκεί για να μιλήσουμε μαζί τους όταν αισθάνονται δύσκολα ή περίεργα γιατί πολύ συχνά η δίκη είναι εξίσου επώδυνη με την στιγμή που βίωσαν. Υπάρχουν άνθρωποι με προθέσεις προσβολής απέναντι τους και αυτό τις πληγώνει».
Σε ερώτηση για το εάν θα συνεργαζόταν με τον Πέτρο Φιλιππίδη, έπειτα από όλα όσα έχει κατηγορηθεί, η ηθοποιός απάντησε: «Το ότι είναι ένας ταλαντούχος άνθρωπος δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Ποσώς με αφορά το ταλέντο κάποιου ανθρώπου που είναι κακοποιητής».
Οργή για τις ερωτήσεις του εισαγγελέα
Υπενθυμίζεται πως, οι ερωτήσεις του εισαγγελικού λειτουργού οδήγησαν στην αντίδραση της υποστήριξης της κατηγορίας, ιδίως όταν ο πρώτος ζήτησε από την καταγγέλουσα να καθίσει στο εδώλιο -δίπλα στον κατηγορούμενο- για να κάνει αναπαράσταση του τρόπου που καθόταν, όταν δέχθηκε επίθεση. «Κυρία πρόεδρε, παρακαλώ προστάτευσε τη μάρτυρα» διαμαρτυρήθηκαν οι πληρεξούσιοι δικηγόροι.
Εισαγγελέας: Είπατε ότι ο κατηγορούμενος σας άνοιξε τη πόρτα;
Μάρτυρας: Ναι.
Εισαγγελέας: Οι βιαστές ανοίγουν την πόρτα; Το ακούσαμε και αυτό…
Σε άλλο σημείο της εξέτασης, ρώτησε αν η καταγγέλλουσα την ώρα της επίθεσης φορούσε «τάγκα ή κανονικό εσώρουχο», αλλά και πως ο κατηγορούμενος «ήρθε τόσο γρήγορα σε στύση σε αυτήν την ηλικία; ήταν και μεγάλος άνθρωπος…»..
Η μάρτυρας αναφέρθηκε πώς κατάφερε να βγει από το θέατρο λέγοντας: «Προσπάθησε να ολοκληρώσει αυτό που είχε στο μυαλό του. Τον απέκρουσα, τον απομάκρυνα με το πόδι μου. Άρχισα να κοπανάω την πόρτα συνεχόμενα. «Μην φωνάζεις τσάμπα, δεν είναι κανένας στο θέατρο» μου είπε. Τον παρακάλεσα να μου ανοίξει την πόρτα. Έκατσε στο μπουντουάρ του.
Ήταν φανερό ότι είχε παραιτηθεί από την προσπάθειά του να κάνει αυτό που ήθελε. Και τότε έπιασα τα πράγματα μου και συνέχιζα να φωνάζω και να χτυπάω τη πόρτα. Ήρθε κοντά μου και είπε ότι αν περάσω την πόρτα δεν υπάρχει επιστροφή και πως όσο εύκολα μπορούσε να φτιάξει την καριέρα κάποιου, τόσο εύκολα μπορούσε και να την καταστρέψει. Του είπα «άνοιξε την πόρτα» και το επόμενο που θυμάμαι είναι να βγαίνω από την έξοδο».
Η μάρτυρας κατέθεσε πως την ίδια ημέρα εκμυστηρεύτηκε το περιστατικό σε φίλη της, την οποία συνάντησε «σα λύση σωτηρίας» όπως είπε. Οταν ρωτήθηκε από την πρόεδρο γιατί δεν κατήγγειλε το περιστατικό, είπε: «Σκέφτηκα ότι κανείς δεν θα με πιστέψει. Δεν μου πέρασε ότι θα πήγαινα σε ιατροδικαστή για να πάρει στοιχεία. Δεν ήξερα πως πρέπει τυπικά να αντιδράσω.. ήταν ένα πολύ μεγάλο λάθος αυτό. Αυτό που λέτε κοινωνική εμπειρία δεν την είχα. Σκέφτηκα ότι προστατεύω την οικογένεια μου και ότι δεν θα έμπαινα στο επίκεντρο έτσι».
Πρόεδρος: Εσείς δηλαδή επιλέξατε να το κρύψετε κάτω από το χαλί…
Μάρτυρας: Ήταν η επιλογή μου να κάνω σα να μην συμβεί. Ήταν τρόπος επιβίωσης για να συνεχίσω να είμαι λειτουργική στη ζωή μου.
Σύμφωνα με την καταγγέλλουσα, ο κατηγορούμενος ηθοποιός το επόμενο διάστημα την καλούσε στο τηλέφωνο: «Μου έλεγε τι να του λέω για να αυτοϊκανοποιηθεί. Υπήρχαν φορές που γινόταν πολύ πιεστικός με μηνύματα θα έρθω εκεί που είσαι. Φοβόμουν. Δεν σκεφτόμουν λογικά. Ήμουν σε ψυχική ομηρία. Το ξέρω πως ακούγεται αυτό σήμερα».