LIVE/ Παναγία των Παρισίων: Ο εμβληματικός ναός ανοίγει τις πύλες του

LIVE/ Παναγία των Παρισίων: Ο εμβληματικός ναός ανοίγει τις πύλες του

H Γαλλία γιορτάζει τα θυρανοίξια της αναστηλωμένης, μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2019, Παναγίας των Παρισίων. Μετά από πρόσκληση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν παρόντες είναι περίπου 40 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από ολόκληρο τον κόσμο.

Τα έργα αποκατάστασης των ζημιών, που προκάλεσε η καταστροφική πυρκαγιά του 2019, ολοκληρώθηκαν και τα εγκαίνια του αποκατεστημένου ναού, που μετρά πλέον 861 χρόνια ζωής, έχουν μετατραπεί από τη γαλλική κυβέρνηση σε μία εθνική γιορτή με υψηλούς καλεσμένους από όλο τον κόσμο.

Πάνω από 1.500 επίσημοι θα δώσουν το παρόν στην τελετή του Σαββάτου, μεταξύ των οποίων ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο ο πρίγκιπας της Ουαλίας και διάδοχος του βρετανικού θρόνου Ουίλιαμ.

Οθόνες προβολής έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος της νότιας όχθης του Σηκουάνα από όπου αναμένεται να παρακολουθήσουν τη φαντασμαγορική τελετή 40.000 θεατές.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, ανάλογα με αυτά που είχαν ληφθεί στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού το καλοκαίρι.

Η ιστορία του ναού

Ο ηλικίας 860 ετών μεσαιωνικός καθεδρικός ναός, ένα σύμβολο τόσο της Γαλλίας όσο και του Παρισιού, αποκαταστάθηκε επιμελώς, με νέο βέλος και οροφή, έχει επιστρέψει στην παλιά δόξα του και τα λευκά και χρυσά διακοσμητικά στοιχεία του αστράφτουν σήμερα περισσότερο παρά ποτέ. Το βράδυ της 15ης Απριλίου 2019, οι Παριζιάνοι που έσπευσαν επιτόπου και τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο παρακολουθούσαν με φρίκη καθώς κατέρρεαν το βέλος και η οροφή του ναού από την πυρκαγιά που απείλησε τα κύρια καμπαναριά και ολόκληρο το κτίσμα, το οποίο μόλις που απέφυγε την πλήρη καταστροφή.

Χιλιάδες ειδικοί τεχνίτες, από ξυλουργούς και λιθοξόους μέχρι καλλιτέχνες των βιτρώ, εργάζονταν διαρκώς τα πέντε τελευταία χρόνια, χρησιμοποιώντας παλαιές μεθόδους για να αποκαταστήσουν, να επισκευάσουν ή να αντικαταστήσουν ό,τι είχε καταστραφεί ή υποστεί ζημιές.

«Η Νοτρ Νταμ είναι κάτι περισσότερο από ένα παρισινό ή γαλλικό μνημείο. Είναι επίσης ένα παγκόσμιο μνημείο»,
λέει ο ιστορικός Νταμιάν Μπερν.

«Είναι ένα ορόσημο, ένα έμβλημα, ένα σημείο αναφοράς που καθησυχάζει σ’ ένα παγκοσμιοποιημένο κόσμο όπου τα πάντα εξελίσσονται διαρκώς», λέει ο Μπερν, μέλος του επιστημονικού συμβουλίου για την αποκατάσταση της Νοτρ-Νταμ.

Ο θεμέλιος λίθος του καθεδρικού ναού τέθηκε το 1163 και η οικοδόμησή του συνεχίσθηκε τον επόμενο αιώνα, ενώ αποκαταστάθηκε και του έγιναν προσθήκες το 17ο και το 18ο αιώνα.

Ο Βίκτωρ Ουγκό βοήθησε να γίνει ο καθεδρικός ναός ένα σύμβολο τόσο του Παρισιού όσο και της Γαλλίας, όταν τον χρησιμοποίησε το 1831 ως σκηνικό για το μυθιστόρημά του «Η Παναγία των Παρισίων». Ο Κουασιμόδος, ο κεντρικός χαρακτήρας του μυθιστορήματος, έχει αποδοθεί σε ταινίες του Χόλιγουντ, μια ταινία κινουμένων σχεδίων του Ντίσνεϊ και σε μιούζικαλ.

Τόσα χρήματα συγκεντρώθηκαν για την αποκατάστασή του απ’ όλο τον κόσμο -περισσότερα από 840 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το γραφείο του Μακρόν- ώστε έχουν απομείνει κεφάλαια για να επενδυθούν περαιτέρω στο κτίριο.

Η Καθολική Εκκλησία περιμένει τώρα ότι ο καθεδρικός ναός θα υποδέχεται περίπου 15 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο.

Σχετικά Άρθρα