Τα σενάρια για την “απαγορευμένη” προεδρολογία- Οι σκέψεις Μητσοτάκη και των άλλων αρχηγών

Τα σενάρια για την “απαγορευμένη” προεδρολογία- Οι σκέψεις Μητσοτάκη και των άλλων αρχηγών

Η πρόταση του προέδρου της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση για την υποψηφιότητα του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου αιφνιδίασε τα κόμματα της αντιπολίτευσης καθώς έβαλε πρόωρα στο τραπέζι το πρώτο όνομα για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Επισήμως και όπως έχει δηλώσει, ο πρωθυπουργός θα διατυπώσει την δική του πρόταση το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου και η διαδικασία θα ξεκινήσει περί τα μέσα Φεβρουαρίου οπότε και λήγει, σύμφωνα με το Σύνταγμα, η θητεία της Κατερίνας Σακελαροπούλου.

Η κίνηση Χαρίτση έφερε σε σχετικά δύσκολη θέση πρώτα το ΠΑΣΟΚ, αφού ο Νίκος Ανδρουλάκης όχι μόνο διατηρεί εξαιρετική σχέση με τον πρώην ανώτατο δικαστικό αλλά του οφείλει πολλά για την ανάδειξη και τον χειρισμό της υπόθεσης της παρακολούθησής του μέσω Pretador αλλά και με “νόμιμη επισύνδεση” από την ΕΥΠ. Σε πρώτη ανάγνωση η συγκεκριμένη πρόταση δεν έχει τύχη να συγκροτήσει μπλοκ κομμάτων της αντιπολίτευσης αφού, τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν αποφασίσει να περιμένουν την εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η παράμετρος Σακελαροπούλου

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ όταν ρωτήθηκε για το θέμα  εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, χαρακτήρισε πρόωρη τη συζήτηση, υπογραμμίζοντας οτι το ΠΑΣΟΚ θα σταθεί με σοβαρότητα στο σωστό χρόνο. “Εκτιμώ ιδιαιτέρως τον κύριο Ράμμο για τη στάση του σε μια νοσηρή υπόθεση παρακρατικού περιεχομένου. Άντεξε, αγωνίστηκε με όλες τις δυνάμεις για να βγει η αλήθεια στην επιφάνεια. Τον εκτιμώ απεριόριστα. Εκτιμώ και την κυρία Σακελλαροπούλου”, ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης επισημαίνοντας ότι “όλα πρέπει να γίνονται στον καιρό τους. Η προεδρική εκλογή δεν είναι για μικροπολιτικά παιχνίδια ή για εσωκομματικές διευθετήσεις. Παγίως η επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας,  γίνεται από πρόσωπο που αφορά τον απέναντι χώρο από την κυβέρνηση. Περιμένω να τελειώσει ο προϋπολογισμός για να αναδείξουμε τις δικές μας εναλλακτικές προτάσεις και όταν θα έρθει η ώρα θα τοποθετηθούμε με σοβαρότητα”, τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Εμμέσως, με τη συγκεκριμένη δήλωση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδειξε στον πρωθυπουργό έναν εύκολο δρόμο να εξασφαλίσει την συναίνεση του κόμματός του σχετικά με την υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Η αναφορά του στη νυν ΠτΔ δεν ήταν τυχαία. Υπό μία έννοια, μάλιστα, “συναντήθηκε” με την αναφορά που έκανε προ ημερών, μιλώντας στο ΟΤ Forum, ο Αλέξης Τσίπρας, όταν απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη διατύπωσε το ρητορικό ερώτημα “γιατί δεν προτείνει την κ. Σακελαροπούλου, τι λάθος έχει κάνει;”, κατηγορώντας τον για θεσμικά παιχνίδια με την προεδρία της Δημοκρατίας.

Δεδομένου, λοιπόν, ότι κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν θετικά για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας θεωρείται βέβαιο πως, εφόσον ο πρωθυπουργός αποφασίσει να προτείνει την επανεκλογή της η συγκεκριμένη πρόταση μπορεί να συγκεντρώσει ευρεία πλειοψηφία. Θα το κάνει, όμως, ο κ. Μητσοτάκης;

Οι αντιδρώντες στην Κ.Ο της Ν.Δ

Παρότι δεν πρέπει να αποκλειστεί η πιθανότητα, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ήδη μετρήσει έναν σημαντικό αριθμό βουλευτών της Ν.Δ που έχουν στείλει “απαγορευτικό”, χρεώνοντας στην κ. Σακελαροπούλου τη συμμετοχή της σε εκείνη τη μεταμεσονύχτια “εορταστική” συνάθροιση σε wine bar του αθηναϊκού κέντρου, μετά την ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πολλοί από τους 21 βουλευτές που είπαν “όχι” στο νομοσχέδιο δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν την επανεκλογή της εάν την προτείνει ο πρωθυπουργός. Μηνύματα, και μάλιστα δημόσια, έχουν στείλει ο Νότης Μηταράκης, ο Θάνος Πλεύρης, ο οποίος είπε στο Action24 ότι “η λύση για την προεδρία πρέπει να είναι …δεξιά”, ο Νικήτας Κακλαμάνης που επίσης έδειξε προς την ίδια κατεύθυνση (” οι παραδόσεις για υποψήφιο από την άλλη πλευρά είναι για να σπάνε”, είπε). Το γεγονός ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε καταψηφίσει, μόνος απ΄ όλους τους βουλευτές της Ν.Δ, το 2015, την πρόταση Τσίπρα για τον Προκόπη Παυλόπουλο, “απελευθερώνει” πολλούς βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Βεβαίως, ακόμα κι αν αρκετοί βουλευτές καταψήφιζαν τυχόν πρόταση επανεκλογής της κ. Σακελαροπούλου, ο πρωθυπουργός μπορεί να εκτιμά βάσιμα πως θα έχει τις θετικές ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ (άλλωστε η νυν ΠτΔ αποτέλεσε, το 2020, και δική του πρόταση). Ο σοβαρός δισταγμός, όμως, του κ. Μητσοτάκη κρύβεται σε αυτό που είπε ο Αλέξης Τσίπρας: “Δεν θα πέσει η κυβέρνηση, θα έχει, όμως, σοβαρό πολιτικό πρόβλημα και απώλεια δεδηλωμένης”. Ήτοι, εάν μία τέτοια πρόταση του πρωθυπουργού δεν την στηρίξουν τουλάχιστον 151 βουλευτές της Ν.Δ η κυβέρνηση θα εμφανιστεί ασταθής. Εάν συνδυάσει δε κανείς την πρόσφατη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά, δεν πρέπει να αποκλείεται να εκδηλωθεί κίνηση σαμαρικών βουλευτών δια της καταψήφισης μιας τέτοιας πρότασης του πρωθυπουργού.

Που στοχεύει ο πρωθυπουργός

Το ερώτημα που αναδεικνύεται είναι τι ακριβώς επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την υπόδειξη της υποψηφιότητάς του κόμματός του τον Ιανουάριο.

Εάν επιδιώξει την εδραίωσή του στο κέντρο, όπου ούτως ή άλλως διαθέτει υπεροπλία έναντι του Νίκου Ανδρουλάκη, τότε η Κατερίνα Σακελαροπούλου είναι μία από τις πιό ενδεδειγμένες λύσεις. Ίσως η ασφαλέστερη καθώς η συνεργασία της με την κυβέρνηση υπήρξε έως τώρα αδιατάρρακτη.

-Εάν, από την άλλη, σκοπός του είναι να συσπειρώσει την κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ και την εκλογική της βάση, τότε πρέπει να αναζητήσει μία κεντροδεξιά επιλογή, ακόμα καλύτερα, δε, εάν είναι πολιτικά ήπια ώστε να εκμαιεύσει ψήφους και από το ΠΑΣΟΚ. Στη Χαριλάου Τρικούπη, άλλωστε, έχουν αποφασίσει να εξαντλήσουν τα περιθώρια συναίνεσης στο θέμα της προεδρικής εκλογής για να εξισορροπούν -με θεσμικούς όρους- την σκληρή αντιπολίτευση που θέλουν να ασκήσουν. Και παράλληλα να αφαιρέσουν από την κυβέρνηση το επιχείρημα περί “πράσινου ΣΥΡΙΖΑ”. Οι πλευρές Μητσοτάκη και Ανδρουλάκη δηλώνουν ότι το θέμα αυτό δεν συζητήθηκε στην τελευταία συνάντηση τους, ωστόσο δίαυλος επικοινωνίας υπάρχει πλέον και θα ενεργοποιηθεί την κατάλληλη στιγμή.

Οι ασφαλείς επιλογές

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας μοιάζει μία αρκετά καλή επιλογή. Ως πρόεδρος της Βουλής (που συγκέντρωσε μεγάλη πλειοψηφία) είναι πολύ πιθανό να αποτελέσει σημείο σύγκλισης και για το ΠΑΣΟΚ, ακόμα και για βουλευτές που προέρχονται από κόμματα στα δεξιά της Ν.Δ. Και σε καθε περίπτωση θα τον ψηφίσουν όλοι οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Με “αυτοεξαιρεθέντες” από τη συζήτηση τους Κώστα Καραμανλή και Νίκο Δένδια, μία παρόμοια επιλογή θα μπορούσε να είναι ο Παναγιώτης Πικραμένος. Δεν είναι, πάντως, από τα φαβορί.

Ωστόσο, με αφορμή τον αστυνομικό που βίαζε τα παιδιά του και είχε επιδείξει παλαιότερα κακοποιητική συμπεριφορά ακόμα και σε βάρος πολιτών, ο πρόεδρος της Βουλής βρέθηκε σε δύσκολη θέση και αναγκάστηκε να αιτιολογήσει γιατί παρέμενε στην φρουρά μέχρι και την επίσημη καταγγελία της συζύγου του. Το “γαϊτανάκι” μετάθεσης ευθυνών δείχνει πως η υπόθεση ανησύχησε τον κ. Τασούλα.

“Είναι μια ερεβωδης υπόθεση. Οφείλονται απαντήσεις και η Βουλή πρέπει να δώσει απαντήσεις, αυτό προέκυψε σήμερα ως αίτημα και απο τη Διάσκεψη των Προέδρων” σχολίασε σε δηλώσεις του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Δουδωνής, ενώ παράλληλα η αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη τόνισε στη Διάσκεψη των Προέδρων: “Για αυτή τη δυσωδη και φοβερή υπόθεση που μας έχει συγκλονίσει όλους, πρέπει να γίνει έρευνα εις βάθος, και από Βουλη να δοθούν απαντήσεις. Οφείλει να υπάρχει διαφάνεια και από τη Βουλή” ζητώντας να στηριχθούν τα παιδιά θύματα.

Μία μεγάλη πολιτική κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα ήταν να προτείνει τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Για όσους γνωρίζουν καλά τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Σαμαρά, επιθυμεί διακαώς να κλείσει τον πολιτικό του κύκλο στο ύπατο αξίωμα ως πολιτειακός άρχων και εγγυήτής της ενότητας του έθνους. Παρά τη σύγκρουση με τον πρωθυπουργό στην υπόθεση των υποκλοπών, όταν αποτέλεσε το σημείο σύγκλισης όλων των συνταγματολόγων και υπέδειξε με τις υψηλού επιπέδου γνώσεις του τις δέουσες ενέργειες, είναι βέβαιο πως μπορεί να καταστείλει την πολιτική του ορμή και να προσαρμοστεί στις στενόχωρες συνταγματικές αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας. Τις γνωρίζει, άλλωστε, καλύτερα από οιονδήποτε, όπως και γνωρίζει και την “ελαστικότητά” τους όταν χρειάζεται. Αναμφισβήτητα, ο ρόλος του ταιριάζει, όμως, σε κάθε περίπτωση θα αποτελεί μία προσωπικότητα μεγάλου “ειδικού (πολιτικού) βάρους” ακριβώς απέναντι από το Μέγαρο Μαξίμου.

Μία καλή επιλογή, θεωρούν αρκετοί στη Ν.Δ, θα ήταν και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Ασφαλής ως προς την πολιτική στόχευση στο κέντρο του πολιτικού συστήματος, όσο και ως προς την κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ, όπου μπορεί από τη μία να έχει κάποιες “αντιπάθειες”, από την άλλη, όμως, δύσκολα μπορεί να ξεχάσει κανείς ότι διετέλεσε υπουργός Οικονομικών της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Γι αυτό, μάλιστα, θεωρείται βέβαιο ότι θα λάβει εύκολα το “πράσινο φως”¨και από το Νίκο Ανδρουλάκη.

Συνομιλητές του πρωθυπουργού, ωστόσο, λένε πως δεν πρέπει να αποκλείεται και κάποιο όνομα-έκπληξη που, όμως, θα έχει έστω τα ελάχιστα χαρακτηριστικά να υποστηριχτεί από αριθμό βουλευτών που θα υπερβαίνει την κυβερνητική πλειοψηφία.

Σχετικά Άρθρα