Συνάντηση Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη: Καλή και ειλικρινής συζήτηση, λένε κυβερνητικές πηγές-Ανδρουλάκης: Η συναίνεση είναι τανγκό για δύο

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη: Καλή και ειλικρινής συζήτηση, λένε κυβερνητικές πηγές-Ανδρουλάκης: Η συναίνεση είναι τανγκό για δύο

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Περίπου μία ώρα και 20 λεπτά διήρκεσε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Νίκο Ανδρουλάκη στο γραφείο του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή. Πέρα από τους αστεϊσμούς στην αρχή της συνάντησης στο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, προφανώς για να σπάσει ο πάγος, οι δύο πολιτικοί, μπήκαν και στα βαθιά, συζητώντας για σημαντικά ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο χαρακτήρισαν «καλή και ειλικρινή τη συζήτηση», ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχολίασε πως ήταν «παραγωγική». Ειδικότερα κυβερνητικές πηγές ανέφεραν μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης «πως ήταν μια καλή και ειλικρινής συζήτηση. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι έχει ανοίξει ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του Πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Συζήτησαν, μεταξύ άλλων, για θέματα εξωτερικής πολιτικής, καθώς και για σημαντικά ζητήματα, όπως το δημογραφικό και το στεγαστικό. Έγινε, τέλος, μια πρώτη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση».

Μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο Νίκος Ανδρουλάκης ενώ αρχικά έμοιαζε να ξεκινά να αποχωρήσει από διαφορετική έξοδο τελικά βγήκε στο διάδρομο όπου ανέμεναν οι δημοσιογράφοι για να κάνει εκτός κάμερας δηλώσεις. Συνομιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, λοιπόν είπε πως «η συναίνεση είναι ένα ταγκό που αφορά δυο». Έκανε λόγο για αξιόπιστη και παραγωγική αντιπολίτευση. «Παραγωγικά ναι, να υπάρχει πεδίο συναίνεσης, να γίνουν βήματα από δύο πλευρές, χωρίς τοξικότητα», σχολίασε.

Ανέφερε ειδικότερα ότι συζήτησε με τον κ. Μητσοτάκη για τους θεσμούς, την ακρίβεια, τα εθνικά θέματα, ιδίως για τα Βαλκάνια. Είπε επίσης ότι κατέθεσε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τις τράπεζες και τον ΦΠΑ.

«Μπορούμε να συμφωνήσουμε για ενιαία Αρχή καταναλωτών, για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και για αλλαγή του τρόπου Δικαιοσύνης, αλλά και για μια εθνική επιτροπή για το δημογραφικό».

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ:

Μητσοτάκης: Πώς είσαι; Έλα κάτσε. Με ρώτησαν τι θα σε κεράσω και τους απάντησα…

Ανδρουλάκης: Νόμιζα Ντολμαδάκια.

Μητσοτάκης: Πράσινο τσάι για να κάνουμε μια καλή γέφυρα.

Μητσοτάκης: Καλώς ήρθες.

Ανδρουλάκης: Πως πήγε χθες;

Μητσοτάκης (για ταξίδι στην Βρετανία): Πήγε καλά. Ενδιαφέρουσα ήταν η συζήτηση. Τον γνωρίζω καλά τον Βρετανό πρωθυπουργό αλλά είναι η πρώτη φορά που συναντηθήκαμε θεσμικά. Συζητήσαμε εφ’ όλης της ύλης και για το γνωστό ζήτημα και αναμένουμε τις εξελίξεις. Πάντως χαίρομαι πολύ που μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε αυτή την συνάντηση και με τη νέα σου ιδιότητα. Να σε συγχαρώ κατ’ αρχάς και επίσημα γιατί τώρα είσαι και πολιτειακός παράγοντας και προφανώς δεν είναι η δουλειά της αντιπολίτευσης να συμφωνεί με την κυβέρνηση.

Θα ήταν πολύ παράδοξο αν συνέβαινε αυτό σε μεγάλη συχνότητα αλλά έχουμε μια υποχρέωση να έχουμε έναν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας και σε προσωπικό επίπεδο και να συζητούμε με ειλικρίνεια τα ζητήματα που νομίζω ότι πρέπει να είναι αντικείμενα και κατ’ ιδίαν συζήτησης και προσβλέπω να έχουμε αυτή την ειλικρινή επικοινωνία οπότε αυτό χρειάζεται. Αυτό επιβάλλουν οι καταστάσεις και οι δύσκολοι καιροί που διανύουμε.

Ανδρουλάκης: Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση για το ΠΑΣΟΚ είναι πολύ ισχυρός ο συμβολισμός του εθνικού στόχου να υπάρξει επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα έναν αγώνα που ξεκίνησε η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη και πραγματικά θα βοηθήσουμε κι εμείς όπως μπορούμε για να επιτευχθεί αυτός ο εθνικός στόχος.

Τώρα το ζήτημα της συναίνεσης εγώ λόγω και της πρότερης εμπειρίας μου στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο νομίζω ο μόνος τρόπος για να προχωράμε μπροστά είναι η συναίνεση αλλά με έναν ειλικρινή διάλογο που θα βάζουμε τα πραγματικά δεδομένα των προκλήσεων και θα δούμε ο καθένας από τη δική του ιδεολογική οπτική πως μπορεί να συμβάλλει. Άλλωστε αυτές τις πρώτες εβδομάδες έχουμε καταθέσει πολλές προτάσεις σε διάφορα πεδία που έχουν και κοινωνικό και οικονομικό και εθνικό ενδιαφέρον.

Σχετικά Άρθρα