“Διαβολοβδομάδα” στο Ουκρανικό: Ολέθριο “ντόμινο” κλιμάκωσης σε πυρηνικές απειλές και οι “κόκκινες γραμμές”

“Διαβολοβδομάδα” στο Ουκρανικό: Ολέθριο “ντόμινο” κλιμάκωσης σε πυρηνικές απειλές και οι “κόκκινες γραμμές”

Όλα όσα συνέβησαν μέσα σε μία εβδομάδα κορυφώνοντας δραματικά τη σύρραξη στην Ουκρανία. Από το τηλεφώνημα Σολτς – Πούτιν μέχρι την ομοβροντία πυραύλων ATACMS και τον ρωσικό Oreshnik.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συμπλήρωσε 1.000 ημέρες την περασμένη εβδομάδα, η οποία ωστόσο έχει μείνει στην ιστορία ως μια από τις πιο «θερμές» περιόδους στην μεταψυχροπολεμική εποχή αφού για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν αμερικανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι ATACMS στη Ρωσία αλλά και ρωσικός βαλλιστικός πύραυλος (Oreshnik) σε χώρα σύμμαχο του ΝΑΤΟ.

Πώς εξελίχθηκε η εβδομάδα

Την Κυριακή, ο Λευκός Οίκος έδωσε επίσημα το πράσινο φως στην Ουκρανία για να χρησιμοποιήσει πυραύλους που της είχε προμηθεύσει για να πλήξει ρωσικούς στόχους στο έδαφος της Ρωσίας.

Μετά τη διαρροή της απόφασης στα μέσα ενημέρωσης τη Δευτέρα, μια ομοβροντία πυραύλων ATACMS εκτοξεύθηκε από την Ουκρανία στην περιοχή Μπριάνσκ της Ρωσίας. Το Κρεμλίνο ισχυρίστηκε ότι εκτοξεύθηκαν έξι, εκ των οποίων πέντε αναχαιτίστηκαν, ενώ ανώνυμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ υποστήριξαν ότι επρόκειτο για οκτώ, με δύο να αναχαιτίζονται. Ανεξαρτήτως αριθμών, αυτό ήταν μια καθοριστική στιγμή: Αμερικανικοί πύραυλοι χτύπησαν για πρώτη φορά ρωσικό έδαφος στο πλαίσιο του συγκεκριμένου πολέμου.

Στη συνέχεια, την Τετάρτη, η Ουκρανία εκτόξευσε πυραύλους Storm Shadow που της προμήθευσε το Ηνωμένο Βασίλειο, πλήττοντας στόχους στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, όπου ουκρανικά στρατεύματα έχουν καταλάβει μια έκταση περίπου 600 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Αργότερα μέσα στην εβδομάδα, ο Μπάιντεν ολοκλήρωσε την ενίσχυση του οπλοστασίου της Ουκρανίας εγκρίνοντας τη χρήση αντιανθρώπινων ναρκών.

Απλά, αμφιλεγόμενα αλλά εξαιρετικά αποτελεσματικά, τα ναρκοπέδια είναι κρίσιμο μέρος της άμυνας της Ουκρανίας στο ανατολικό μέτωπο και ελπίζεται ότι η χρήση τους θα επιβραδύνει την προέλαση της Ρωσίας, αναφέρει το ΒΒC. Με τρεις αποφάσεις μέσα σε λίγες μέρες, η Δύση έστειλε ένα σαφές μήνυμα στον κόσμο: η στήριξή της προς την Ουκρανία δεν πρόκειται να εξαφανιστεί.

Η Ρωσία εξαπολύει νέες πυρηνικές απειλές

Αν οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας ανέβασαν τον πήχη αυτή την εβδομάδα, το ίδιο έκανε και η Μόσχα. Την Τρίτη, την 1000ή ημέρα του πολέμου, ο Πούτιν ενέκρινε αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, μειώνοντας το κατώφλι για τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Το δόγμα αναφέρει πλέον ότι μια επίθεση από μη πυρηνική χώρα, αν υποστηρίζεται από πυρηνική δύναμη, θα θεωρηθεί κοινή επίθεση κατά της Ρωσίας.

Η Μόσχα απάντησε την Πέμπτη στις ουκρανικές επιθέσεις με τη χρήση ενός πειραματικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς, υπερηχητικής ταχύτητας και πολλαπλών κεφαλών, που συνήθως, όπως γράφει το CNN, προορίζεται για πυρηνικά φορτία, για να πλήξει επιχειρήσεις και κρίσιμες υποδομές στην κεντρικοανατολική πόλη Ντνίπρο. Ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι ο «Oreshnik» μπορεί να διαπεράσει οποιοδήποτε δυτικό σύστημα αεράμυνας.

Οι ακριβείς δυνατότητες του Oreshnik είναι κομβικές για το μήνυμα που επιδιώκει να στείλει ο Πούτιν. Πολλά παραμένουν ασαφή, όμως οι περισσότερες εκτιμήσεις, μαζί με τα σχόλια του Πούτιν, συμφωνούν πως πρόκειται για έναν νέο πύραυλο, πιθανότατα υπερηχητικό, μη πυρηνικό (αυτή τη φορά), αλλά ικανό να μεταφέρει πολλαπλές κεφαλές, κάτι που συνήθως παρατηρείται σε πυρηνικά φορτία. Ο Πούτιν δήλωσε ότι, με ταχύτητα 3 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, ο πύραυλος είναι αδύνατο να αναχαιτιστεί από τα δυτικά συστήματα αεράμυνας. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ χαρακτήρισαν τον πύραυλο «μέσου βεληνεκούς» και «πειραματικό», σχόλια που αρχικά φαίνονται να υποβαθμίζουν τη σημασία του, αλλά ενδέχεται να υποδεικνύουν ένα βαθύτερο ρήγμα με τη Μόσχα.

Από την αρχή της σύγκρουσης πριν σχεδόν τρία χρόνια, ο Πούτιν έχει επανειλημμένα θέσει «κόκκινες γραμμές» για τα πυρηνικά, τις οποίες η Δύση έχει ξεπεράσει. Πολλοί φαίνεται πως έχουν συνηθίσει την «πυρηνική ρητορική» της Ρωσίας. Γιατί, όμως, οι δυτικοί ηγέτες αισθάνονται έτοιμοι να ρισκάρουν με τις πυρηνικές απειλές της Ρωσίας; Η απάντηση είναι η Κίνα.

Το Πεκίνο έχει γίνει βασικός εταίρος της Μόσχας στην προσπάθειά της να μετριάσει τις συνέπειες των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες. Η Δύση πιστεύει ότι η Κίνα θα αντιδρούσε με τρόμο στη χρήση πυρηνικών όπλων, αποθαρρύνοντας έτσι τον Πούτιν από το να πραγματοποιήσει τις απειλές του.

Οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν αν ο Oreshnik ήταν μια μοναδική προειδοποίηση ή αν σηματοδοτεί μια νέα τακτική. Η χρήση του προκάλεσε ανησυχία στο Κίεβο, ειδικά μετά το αιφνίδιο κλείσιμο της πρεσβείας των ΗΠΑ την Τετάρτη λόγω εναέριας απειλής, εντείνοντας τους φόβους ότι η Μόσχα ανασύρει όπλα που είχε φυλάξει για μια τελική υπαρξιακή σύγκρουση με μια μεγάλη δύναμη.

Το τηλεφώνημα Σολτς – Πούτιν που προηγήθηκε

Η επιδείνωση στο μέτωπο του πολέμου είναι ραγδαία. Μόλις πριν από επτά ημέρες όμως φάνηκε έστω και στιγμιαία πως ο Πούτιν “έσπασε τον πάγο” με τη Δύση.

Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, με μια μονομερή κίνηση, τηλεφώνησε στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τερματίζοντας έτσι μια διετή απομόνωση του ηγέτη του Κρεμλίνου από κορυφαίους Δυτικούς ηγέτες. Ο Σολτς φέρεται να επιδίωξε να προσεγγίσει φιλορωσικούς ψηφοφόρους στην Ανατολική Γερμανία, ενόψει των επερχόμενων εκλογών, ενώ δικαιολόγησε την κίνησή του λέγοντας πως, αν ο Τραμπ σκοπεύει να συνομιλήσει με τη Μόσχα, τότε θα έπρεπε και η Ευρώπη. Η Ουκρανία και η Πολωνία αντέδρασαν δημόσια και έντονα, ενώ η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται να έδειξαν τη δυσαρέσκειά τους πιο διακριτικά.

Είναι απίθανο, γράφει το CNN, η απόφαση του Λευκού Οίκου να επιτρέψει στην Ουκρανία τη χρήση αμερικανικών πυραύλων σε ρωσικό έδαφος, να σχετίζεται με το τηλεφώνημα του Σολτς. Στην πραγματικότητα, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι η απόφαση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν να αντιστρέψει μήνες καθυστερήσεων για την έγκριση χρήσης πυραύλων εντός ρωσικού εδάφους πυροδοτήθηκε από την ένταξη Βορειοκορεατών στρατιωτών στις ρωσικές δυνάμεις. Παρομοίως, η απόφαση του Πούτιν να εκτοξεύσει τον πύραυλο Oreshnik φαίνεται να αποτελεί μέρος μιας προσεκτικά σχεδιασμένης κλιμάκωσης από τη Μόσχα. Αν και τόσο η Μόσχα όσο και η Ουάσινγκτον έχουν προαναγγείλει αυτές τις κινήσεις εδώ και μήνες, οι εξελίξεις αυτής της εβδομάδας φαίνεται να αιφνιδίασαν σε κάποιο βαθμό και τις δύο πλευρές.

«Ασταθής η γραμμή του μετώπου»

Ωστόσο, ίσως τα πιο ανησυχητικά νέα της εβδομάδας να μην προέρχονται από τα γεωπολιτικά παιχνίδια εξουσίας ή τους πύραυλους πάνω από τη Ντνίπρο, αλλά από τις εξελίξεις στα μέτωπα. Η υπηρεσία αμυντικών πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου, που συνήθως υποστηρίζει σθεναρά τον ουκρανικό στρατό, δήλωσε την Πέμπτη ότι η γραμμή του μετώπου είναι πιο «ασταθής» από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από την έναρξη της εισβολής. Αυτό αποτελεί ευφημισμό για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ουκρανικές δυνάμεις σε ολόκληρο το μέτωπο, μια εκτίμηση που ταιριάζει με τις διαρκώς δυσοίωνες αναφορές από στρατιωτικές και άλλες πηγές.

Η κατάσταση είναι ζοφερή. Νότια του Χάρκοβο, η Ρωσία προελαύνει κοντά στην πόλη Κουπιάνσκ. Οι γραμμές ανεφοδιασμού κινδυνεύουν στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς. Ακόμη και η νότια Ζαπορίζια φαίνεται να βρίσκεται υπό μεγαλύτερη πίεση, ενώ η Μόσχα συνεχίζει τις προσπάθειες να εκδιώξει την Ουκρανία από την παραμεθόρια περιοχή του Κουρσκ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ενδέχεται να ανακοινώσει περισσότερα πυρομαχικά, αλλά οι εξελίξεις στο πεδίο συμβαίνουν τώρα, στις χαρακώματα όπου πέφτει ήδη χιόνι. Στην πιο αισιόδοξη εκτίμηση, φαίνεται ότι η Μόσχα θα εξασφαλίσει τουλάχιστον εδαφική υπεροχή ενόψει ενός σκοτεινού χειμώνα.

Οι Βορειοκορεάτες γίνονται το «μυστικό όπλο» της Μόσχας

Η συμμαχία Πούτιν – Κιμ Γιονγκ Ουν και η αποστολή βορειοκορεατικών στρατευμάτων στον πόλεμο με την Ουκρανία, αιφνιδίασε τη Δύση, και προσέφερε πλεονεκτήματα στον Ρώσο πρόεδρο.

Μιλώντας για ρωσικά «μυστικά όπλα» ο επικεφαλής των ειδικών τσετσενικών δυνάμεων, «Άκχματ», στρατηγός, Άπτι Αλαουντίνοφ, έδειξε ένα από αυτά το οποίο αυτή τη στιγμή το θεωρεί και το μεγαλύτερο: Έναν «Βορειοκορεάτη»… μόνο που δεν ήταν. Αντίθετα ήταν Ρώσος από τη Σαχαλίνα στη Σιβηρία.

Και μάλιστα ο Αλαουντίνοφ έλεγε ειρωνικά για τους Δυτικούς ότι φοβούνται τους «Κορεάτες μας και έχουμε τέτοιους στο Άκχματ».

Η έλευση των Βορειοκορεατών προσφέρει δύο σημαντικά πλεονεκτήματα στους Ρώσους:

Τους δίνει την ευκαιρία να έχουν την βοήθεια καλά εκπαιδευμένων στρατιωτών και να αντισταθμίσουν τις πολλές δεκάδες χιλιάδες Δυτικών μισθοφόρων που πολεμούν μαζί με τον ουκρανικό Στρατό για να καλύψουν τα κενά του που οφείλονται στην έλλειψη εφεδρειών.

Μάλιστα οι Ρώσοι λένε ότι οι Δυτικοί μισθοφόροι στην πραγματικότητα είναι εν ενεργεία στρατιωτικοί ΝΑΤΟϊκών στρατών που παρουσιάζονται ως τέτοιοι.

Το δεύτερο πλεονέκτημα είναι ότι η φυσιογνωμία των Βορειοκορεατών είναι παρόμοια με αυτή των Κινέζων.

Ήδη υπάρχουν αναφορές πως η έλευση των Βορειοκορεατών στο ουκρανικό μέτωπο είναι μία κάλυψη για να έρθουν μαζί τους και Κινέζοι χωρίς να μπορεί αυτό να αποδειχτεί επίσημα.

Ήδη υπήρξαν αναφορές για παρουσία Βορειοκορεατών στο Χάρκοβο και συγκεκριμένα στο Κουπιάνσκ κάτι το οποίο διέψευσαν οι Ουκρανοί αλλά είναι ένα δείγμα της γενικής αναστάτωσης που έχει φέρει η παρουσία τους.

Και η Κίνα και η Βόρεια Κορέα μπορούν να προμηθεύσουν τους Ρώσους με άφθονο στρατιωτικό προσωπικό μέχρι την οριστική ήττα της Ουκρανίας και των δυτικών συμμάχων της.

Σχετικά Άρθρα