Χαμηλότερο ΦΠΑ σε βασικά αγαθά ζητούν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ

Χαμηλότερο ΦΠΑ σε βασικά αγαθά ζητούν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ

Θέμα μείωσης του ΦΠΑ έστω στον μέσο όρο της Ε.Ε. ή σε κάποιες βασικές κατηγορίες τροφίμων θέτουν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Αν και ο κλάδος αναγνωρίζει ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι περιορισμένα, την ίδια ώρα υποστηρίζει ότι αφενός οι τιμές σε βασικά είδη, ακόμη και αν υποχωρήσουν, δεν θα επανέλθουν στα προ τριετίας επίπεδα, αφετέρου η διατήρηση μέτρων όπως το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους ή το «καλάθι του νοικοκυριού», διατήρηση που έχει προαναγγείλει ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, έχουν τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, καθώς εμποδίζουν τον ανταγωνισμό. Την ίδια ώρα, οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ εμφανίζονται ανήσυχες για την επικείμενη εφαρμογή του «Κώδικα δεοντολογίας για ανακοινώσεις μείωσης τιμής», ο οποίος έχει ως κεντρικό στόχο την καταπολέμηση των πλασματικών, παραπλανητικών προσφορών, και ζητούν την ύπαρξη μεταβατικής περιόδου.

«Ανάμεσα στη μείωση του ΦΠΑ και στη δημοσιονομική ισορροπία, σημαντικότερη είναι η δημοσιονομική ισορροπία. Ωστόσο, έχουμε από τα χαμηλότερα εισοδήματα στην Ευρώπη και από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ. Αυτό δεν είναι διατηρήσιμο τα επόμενα χρόνια. Επηρεάζει το βιοτικό και το επενδυτικό επίπεδο της χώρας. Η κυβέρνηση οφείλει να μειώσει τον ΦΠΑ στον μέσο όρο της Ε.Ε.», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο γενικός διευθυντής της Ενωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΕΣΕ) Απόστολος Πεταλάς, με τον πρόεδρο της ΕΣΕ και επικεφαλής της ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ Αριστοτέλη Παντελιάδη να προσθέτει ότι «θα μπορούσε να μειωθεί ο ΦΠΑ έστω σε κάποιες κατηγορίες». Ο ίδιος, μάλιστα, ανέφερε το παράδειγμα της Κύπρου, η κυβέρνηση της οποίας επανέφερε το μέτρο του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων.

Αν και το 2025 δεν αναμένονται γενικευμένες και μεγάλες ανατιμήσεις –τουλάχιστον με βάση τους τιμοκαταλόγους που έχουν στείλει μέχρι τώρα οι προμηθευτές στους λιανεμπόρους–, οι τιμές θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα. «Οι τιμές στα τρόφιμα έχουν σταματήσει να ανεβαίνουν. Ομως τα τρία τελευταία χρόνια ανέβηκαν πολύ και σταθεροποιήθηκαν σε υψηλά επίπεδα. Οι τιμές στο σύνολό τους δεν πρόκειται να γυρίσουν στα προ τριετίας επίπεδα», τόνισε ο κ. Παντελιάδης και συνέχισε: «Η λύση είναι η αύξηση των μισθών. Οι μισθοί θα αυξάνονται πιο γρήγορα από τον πληθωρισμό, τουλάχιστον τον πληθωρισμό τροφίμων. Ομως η αύξηση των μισθών πρέπει να συνοδεύεται από αύξηση της παραγωγικότητας, η οποία απαιτεί και επενδύσεις».

Από την πλευρά του ο κ. Πεταλάς, αναφερόμενος στον «Κώδικα δεοντολογίας για ανακοινώσεις μείωσης τιμής» υποστήριξε ότι «εάν δεν εφαρμοστεί σωστά, τότε θα προκληθεί σοκ στον καταναλωτή, ενώ θα ενισχυθεί ο πληθωρισμός, καθώς κάποιες προσφορές δεν θα μπορέσουν να υλοποιηθούν». Πρόσθεσε δε ότι το πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους, μέτρο το οποίο συγκεντρώνει τα περισσότερα πυρά από τις επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ, αντιβαίνει στον κώδικα. Αν και στόχος της κυβέρνησης είναι ο κώδικας να εφαρμοστεί μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2025, ο κ. Πεταλάς εκτίμησε ότι η ελληνική αγορά θα έχει συμμορφωθεί μέχρι τον Ιούνιο.

Τέλος, αν και ο κ. Παντελιάδης εκτίμησε ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν «κρυμμένες βόμβες όπως αυτή του Μαρινόπουλου ή του Βερόπουλου», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, η συμπίεση των περιθωρίων κέρδους θα ωθήσει τον κλάδο σε περαιτέρω συγκέντρωση. Σημειώνεται ότι το καθαρό περιθώριο προ φόρων στον κλάδο διαμορφώθηκε το 2023 σε 1,80% έναντι 1,47% το 2022.

Σχετικά Άρθρα