Μαξίμου: Τα βλέμματα στον Καραμανλή-Τι θα πει ο πρώην πρωθυπουργός για Σαμαρά, εθνικά, “woke ατζέντα”

Μαξίμου: Τα βλέμματα στον Καραμανλή-Τι θα πει ο πρώην πρωθυπουργός για Σαμαρά, εθνικά, “woke ατζέντα”

(ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/EUROKINISSI)

Στραμμένα τα βλέμματα στην Πάτρα από το κυβερνητικό επιτελείο. Στον απόηχο των κραδασμών από τη διαγραφή Σαμαρά, ένα άλλος πρώην πρωθυπουργός ο Κώστας Καραμανλής θα μιλήσει στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Χαρβαλιά «Γιαβόλ», το οποίο παρουσιάζει μαζί με τον βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Κατσανιώτη, ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με τον κ. Σαμαρά. Το θέμα του βιβλίου είναι οι ελληνογερμανικές σχέσεις και οι γερμανικές αποζημιώσεις. Ο κ. Καραμανλής αναμένεται επομένως να αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στο ζήτημα αυτό, αλλά και να επαναλάβει τους γενικότερους προβληματισμούς του για την πορεία της Ευρώπης σήμερα.

Ο κ. Καραμανλής σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες θα εκφράσει την αντίθεσή του στην απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη σημειώνοντας ότι «πειθαρχικά μέτρα δε συμβάλλουν στην εμπέδωση της ηρεμίας, της νηνεμίας και της ενότητας στη ΝΔ». Με αυτό τον τρόπο θα πάρει ξεκάθαρη απόσταση, με συνεργάτες του να σημειώνουν ότι έρχεται ως συνέχεια της τελευταίας ομιλίας του στη Θεσσαλονίκη όπου είχε πει πως «οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες που εκφράζονται για τα εθνικά μας θέματα είναι εύλογες και υπαρκτές. Είναι λάθος να αντιμετωπίζονται ως επικριτικές, εφ όσον μάλιστα η χώρα παραμένει προσηλωμένη στην εθνική γραμμή». Αναμένεται ωστόσο να κινηθεί σε ήπιους τόνους και δεν θα “ακολουθήσει”, ούτε θα υποστηρίξει τον Μεσσήνιο στην άνευ ορίων πλέον κόντρα του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Καραμανλής, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα τονίσει ιδιαίτερα την ανάγκη της ενότητας, της χώρας και της κεντροδεξιάς παράταξης.

Παράλληλα ο κ. Καραμανλής θα επικρίνει την πολιτική του Βερολίνου στο μεταναστευτικό και τα ευρωπαϊκά θέματα, καθώς πολλές φορές κινήθηκε «μονομερώς και ιδιοτελώς και το τίμημα το πλήρωσε η Ευρώπη». Επίσης, θα μιλήσει για την woke ατζέντα όπου εκτιμά πως «οι υπερβολές και οι αδικίες που παρατηρήθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα σε ΗΠΑ και Ευρώπη αποτυπώθηκαν στα αποτελέσματα των εκλογών και στις δύο ακτές του Ατλαντικού». Στο παρελθόν ο πρώην πρωθυπουργός έχει υιοθετήσει τα περί “woke ατζέντας”, η οποία όπως υποστήριξε σε συνδυασμό με την έλλειψη οικονομικής προοπτικής για τη μεσαία τάξη έχει οδηγήσει παραδοσιακούς ψηφοφόρους της κεντροδεξιάς πιο δεξιά. Έχει ενδιαφέρον επομένως πως θα τοποθετηθεί και μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.

Τέλος αναμένεται να αναφερθεί στα ελληνοτουρκικά αλλά δεν θα επεκτθαεί καθώς αναμένεται ακόμη μία ομιλία σε εκδήλωση του Συλλόγου Καρπαθιωτών στις 8 Δεκεμβρίου κατά την οποία θα αναφερθεί αναλυτικά στα εθνικά θέματα.

Ο Ανδρέας Κατσανιώτης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αφήσει αιχμές για όσους προωθούν τον κατευνασμό με την Τουρκία, οι οποίοι «προέρχονται από την ίδια μήτρα με όσους έλεγαν ότι το μνημόνιο είναι πολύ καλό», σημειώνοντας ωστόσο ότι ο αμυντικός εξοπλισμός της χώρας από την κυβέρνηση δείχνει ότι δεν συμμερίζεται τον κατευνασμό.

Η στάση του Μαξίμου

Το Μαξίμου είναι εμφανές ότι αντιμετώπιζει διαφορετικά τον Κώστα Καραμανλή από τον κ. Σαμαρά για δύο λόγους: αφενός επειδή η κριτική του στα ελληνοτουρκικά είναι ουσιώδης και αυστηρή, χωρίς να ξεπερνούν τα όρια αφετέρου -ίσως και σημαντικότερο- επειδή ο κ.Καραμανλής είναι ένα πρόσωπο με ευρύτερη απήχηση στο χώρο της κεντροδεξιάς, στην οποία το κυρίαρχο ρεύμα παραμένει αυτό του καραμανλισμού.

Ακόμη και μετά την κοινή εμφάνιση με τον κ.Σαμαρά στην παρουσίαση του βιβλίου του Μανώλη Κοττάκη στο Πολεμικό Μουσείο την 1η Ιουλίου, όπου οι δύο πρώην πρωθυπουργοί είχαν ανοίξει πυρ κατά των “εκσυγχρονιστών” εντός ΝΔ και είχαν εκφράσει ενστάσεις για το διάλογο με την Τουρκία, το Μαξίμου είχε αποφύγει να τα βάλει με τους καραμανλικούς.

Τότε στην ομιλία εκείνη ο κ. Καραμανλής είχε ταχθεί κατηγορηματικά εναντίον προσφυγής στη Χάγη, η οποία θα αφορούσε κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Και έκτοτε η κυβέρνηση σπεύδει σε κάθε ευκαιρία να διαβεβαιώσει πως δεν έχει τέτοια πρόθεση.

Το μέτωπο με Ανδρουλάκη

Στο κυβερνητικό επιτελείο πέραν των εσωκομματικών και της ατζέντας της καθημερινότητας και της οικονομίας, έχουν στρέψει τα ραντάρ και στο ΠΑΣΟΚ το οποίο είναι κοινοβουλευτικά η νέα αξιωματική αντιπολίτευση. Ουσιαστικά στη Βουλή αναβιώνει και τυπικά το πολιτικό δίπολο της μεταπολίτευσης. Η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη λόγω της διαφαινόμενης νέας διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου ο Κυριάκος Μητσοτάκης εδώ και αρκετό καιρό είχε επιλέξει για αντίπαλο του τον κ. Ανδρουλάκη στην τελευταία συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, απαξιώνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ μέσω του κ. Παππά.

Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται δημοσκοπικά σταθερά στη δεύτερη θέση από τον Σεπτέμβριο με ποσοστά που σταδιακά έφτασαν στο 20%, κάτι που αναγνωρίζουν στο κυβερνητικό επιτελείο πως αντανακλά τις κοινωνικές διεργασίες μετά την αποσύνθεση του ΣΥΡΙΖΑ. Έστω και ανορθόδοξα αυτό, πλέον, αποτυπώνεται και κοινοβουλευτικά.

Η Βουλή θα αποτελέσει το πεδίο αντιπαράθεσης του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ανδρουλάκη. Όπως σημειώνουν συνεργάτες του, «όποτε συναντάται κοινοβουλευτικά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ θα αναδεικνύει την ανεπάρκεια των θέσεων του και το αδιέξοδο των πολιτικών του». Σε αυτή τη στρατηγική εντάσσεται η ταύτιση με τον ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά την αντιπολίτευση που άσκησε με ένα διαρκές «όχι σε όλα», η οποία αποδείχθηκε ανεπαρκής στις εκλογές του 2023.

Από την άλλη πλευρά η κοινοβουλευτικλή εξέλιξη φέρνει πιο κοντά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Ανδρουλάκη, πιθανώς τον ερχόμενο μήνα. Στη Χαριλάου Τρικούπη επιθυμούν να περάσει ένα χρονικό διάστημα από τις κοινοβουλευτικές ανακατατάξεις, ώστε να μην δοθεί η εντύπωση ότι το τετ α τετ των δύο είναι αποτέλεσμα αυτών.

Σχετικά Άρθρα