Ουκρανία:Μετά τα χτυπήματα με ATACMS και Storm Shadows-Γιατί το Κουρσκ βρίσκεται στο επίκεντρο της κλιμάκωσης

Ουκρανία:Μετά τα χτυπήματα με ATACMS και Storm Shadows-Γιατί το Κουρσκ βρίσκεται στο επίκεντρο της κλιμάκωσης

Με αγωνία αναμένοντας τις εξελίξεις η διεθνής κοινή γνώμη παρακολουθεί τα όσα συμβάινουν τα τελευταία 24ωρα στα μέτωπα της Ουκρανίας. Η κλιμάκωση αποτελεί και και στις δύο πλευρές κομβική καμπή για τις εξελίξεις καθώς η διαμορφωθείσα κατάσταση πριν από οποιαδήποτε συζήτηση για εκεχειρία θα παίξει καθοριστικό ρόλο. Στο επίκεντρο βρίσκεται το Κουρσκ. Το Κίεβο έχει επιτεθεί με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS και βρετανικούς Storm Shadows κατά ρωσικών στόχων στην εν λόγω επαρχία.

Η Ρωσία αναμένεται να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο. Συναγερμός σε έξι διαφορετικές επαρχίες της Ουκρανίας είχε να ηχήσει, παράλληλα, αρκετό καιρό και αυτό δείχνει πως τις ρωσικές προθέσεις…

Η στρατηγική του Κιέβου εστιάζει στη διατήρηση εδαφών, όπως τα 1.200 τ.χλμ. στην επαρχία του Κουρσκ, τα οποία θεωρούνται κρίσιμο διαπραγματευτικό χαρτί, ειδικά σε περίπτωση διαπραγματεύσεων υπό την πιθανή προεδρία Τραμπ. Από την πλευρά της, η Ρωσία ενισχύει τις δυνάμεις της, συνεργαζόμενη ακόμη και με τη Βόρεια Κορέα, για να αποτρέψει την απώλεια ελέγχου κρίσιμων περιοχών.

Παράλληλα, το Κίεβο, έχοντας μάθει από προηγούμενες στρατηγικές αποτυχίες, προσπαθεί να διατηρήσει ισχυρές αμυντικές και επιθετικές θέσεις, αν και αντιμετωπίζει εσωτερικές προκλήσεις, όπως την έλλειψη έμπειρου προσωπικού. Ο Ζελένσκι σύμφωνα με αναλυτές επιχειρεί μια επίθεση ώστε χτυπήσει με όλα τα διαθέσιμα μέσα τις θέσεις του ρωσικού στρατού, αλλά και τις υποδομές ανεφοδιασμού της Ρωσίας, πριν αυτές φτάσουν στο σημείο να απειλήσουν κρίσιμα εδάφη και δυνάμεις.

Το Κουρσκ και τα 1.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα που οι Ουκρανοί έχουν υπό τον έλεγχό τους από τον περασμένο Αύγουστο είναι και το μοναδικό ουσιαστικό διαπραγματευτικό χαρτί, σε περίπτωση που ο Ντόναλντ Τραμπ αποφασίσει να φέρει ή να «σύρει» στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τα δύο μέρη. Εδώ και τουλάχιστον δύο μήνες οι δυνάμεις του Κιέβου έχουν σταματήσει τις επιθετικές κινήσεις στη νοτιοδυτική επαρχία της Ρωσίας και από την άλλη το Κρεμλίνο έχει στείλει ενισχύσεις από τη Βόρεια Κορέα στο συγκεκριμένο σημείο, με μόνο στόχο την άμεση εκδίωξη με κάθε τρόπο των ουκρανικών δυνάμεων. Η κίνηση του Κρεμλίνου να συνεργαστεί με την Βόρεια Κορέα δείχνει εν μέρει και το «κατεπείγον» του πράγματος.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θέλει σε καμία περίπτωση να υπάρχει το ζήτημα του Κουρσκ στο προσκήνιο και να εδραστεί σε αυτή την μικρή λωρίδα γης ένα αφήγημα, από το οποίο θα κινδυνεύσει μεγάλο ποσοστό της ουκρανικής επικράτειας, που ο στρατός του ελέγχει σήμερα. Για τη Ρωσία η κοιλάδα του Ντονμπάς αλλά και το κομβικό λιμάνι της Μαριούπολης δεν είναι υπό διαπραγμάτευση και δεν θέλει να υπάρξει τίποτε που να αλλάξει ούτε στο ελάχιστο αυτό τον όρο, ανεξάρτητα από το τι θα κάνουν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη.

  • Στον αντίποδα, χτυπώντας ρωσικούς στόχους με βρετανικά, αμερικανικά και σε λίγες μέρες και με γαλλικά όπλα, το Κίεβο είναι ξεκάθαρο πως έχει πάρει μία ακόμη δύσκολη, αλλά αναγκαία απόφαση: «Θα διαφυλάξει με όποιο κόστος τα εντός Ρωσίας κατεχόμενα εδάφη».

Η Ουκρανία και ο Ζελένσκι έχουν βρεθεί ξανά σε αυτό το σημείο, όπως διαχρονικά κάθε αμυνόμενος απέναντι σε μία μεγαλύτερη από τον ίδιο δύναμη. Τα αποτελέσματα την προηγούμενη φορά είχαν καταστροφικό για την Ουκρανία αντίκτυπο. Η επιμονή Ζελένσκι να μην υποχωρήσουν οι πλέον αξιόμαχες δυνάμεις του από την Μπαχμούτ, παρά τις ορδές από δυνάμεις της Wagner που έκαναν επιθέσεις 24 ώρες την ημέρα μέχρι να καμφθεί η ουκρανική αντίσταση και ουσιαστικά στέρησαν συνολικά από τη χώρα και τον στρατό της ό,τι πιο δυναμικό και έμπειρο διέθετε σε στρατιωτικό προσωπικό. Σε δεύτερο χρόνο έφεραν τη ρήξη ανάμεσα στον Ουκρανό πρόεδρο και τον αρχηγό του στρατού και τελικά την αποπομπή του τελευταίου.

  • Η κοιλάδα του Ντονμπάς τελεί υπό τον έλεγχο των Ρώσων στο μεγαλύτερο μέρος της και παρά την ουκρανική επιστράτευση και την εκπαίδευση νέων μελών στις ένοπλες δυνάμεις, το momentum σε αυτά τα πεδία δύσκολα θα αλλάξει… Οι Ρώσοι μάλιστα τους τελευταίους έξι μήνες προωθούνται κατά περίπου ένα μίλι την ημέρα, ταχύτητα πολλαπλάσια αυτής με την οποία οι δυνάμεις του κινήθηκαν επί δύο χρόνια.

Αν τους επόμενους δύο μήνες οι ουκρανικές δυνάμεις καταφέρουν να κρατήσουν τα εδάφη στο Κουρσκ και δεν υποχωρήσουν από τις τελευταίους τους άμυνες στα ανατολικά, τότε το διπλωματικό πεδίο όταν ο Ντόναλντ Τραμπ αναλάβει 47ος πρόεδρος, δεν θα είναι απλό και, το σημαντικότερο, θα έχει «μοχλούς» και διεκδικήσεις και από τις δύο πλευρές.

Ενισχύσεις έστειλε η Γερμανία

Η Γερμανία έχει στείλει στην Ουκρανία νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, το οποίο περιλαμβάνει τεθωρακισμένα οχήματα, αυτοκινούμενα πυροβόλα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυρομαχικά.

  • Ειδικότερα, παραδόθηκαν 11 αυτοκινούμενα πυροβόλα -τέσσερα Panzerhaubitze 2000 και επτά M109-, όπως προκύπτει από την επικαιροποιημένη λίστα της γερμανικής κυβέρνησης με τη στρατιωτική βοήθεια που έχει προσφέρει στην Ουκρανία. Παραδόθηκαν, επίσης, 41.000 βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών.

Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης 47 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και 8 αερομεταφερόμενα οχήματα Caracal. Επιπροσθέτως, η Ουκρανία έχει παραλάβει δύο οχήματα Biber για κατασκευή γεφυρών, τρία τεθωρακισμένα οχήματα αποναρκοθέτησης Wisent και οκτώ φορτηγά Oshkosh. Παραδόθηκαν, τέλος, περισσότερα από 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, διαφόρων τύπων, καθώς και ιατρικές προμήθειες.

Από πλευράς ποσότητας, η Γερμανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων για την Ουκρανία, μετά τις ΗΠΑ.

Σχετικά Άρθρα