Κρίσιμες ώρες για την εκεχειρία Ισραήλ-Χεζμπολάχ-Ο αμερικανός απεσταλμένος Χόχσταϊν σε Βηρυτό, Τελ Αβίβ  

Κρίσιμες ώρες για την εκεχειρία Ισραήλ-Χεζμπολάχ-Ο αμερικανός απεσταλμένος Χόχσταϊν σε Βηρυτό, Τελ Αβίβ  

Το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ θέτουν τις απαιτήσεις του στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός με όρους, τη «διατήρηση της κυριαρχίας του Λιβάνου» και την «ελευθερία μετακινήσεων για το Ισραήλ» στο λιβανέζικο έδαφος, ενόψει της άφιξης του προεδρικού απεσταλμένου των ΗΠΑ Άμος Χόχσταϊν στο Τελ Αβίβ. Εκεί θα παρουσιάσει στην ισραηλινή πλευρά τις τελευταίες λιβανέζικες τροποποιήσεις στο σχέδιο συμφωνίας, κατά τη διάρκεια των οποίων «σημειώθηκε πρόσθετη πρόοδος».

  • Την Τετάρτη, ο Χόχσταϊν αρνήθηκε να αποκαλύψει οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ, εξηγώντας ότι θα μεταβεί στο Τελ Αβίβ για να συζητήσει εκεί με βάση όσα συζήτησε στο Λίβανο.

«Κάναμε πρόσθετη πρόοδο και θα μεταβώ σε δύο ώρες στο Ισραήλ για να προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα, αν μπορούμε, και δεν θα αποκαλύψω τις διαπραγματεύσεις δημοσίως», δήλωσε ο Χόχσταϊν σε δήλωσή του σχετικά με τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων για την κατάπαυση του πυρός από την έδρα του κοινοβουλίου στο Ain al-Tineh μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι.

«Αυτή η συνάντηση στηρίχθηκε σε ό,τι συνέβη χθες και σημειώσαμε πρόσθετη πρόοδο και θα μεταβώ σε δύο ώρες στο Ισραήλ για να προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα, αν μπορούμε», δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με τον Μπέρι.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα εκκρεμή σημεία και τα επόμενα βήματα, είπε ότι «δεν θα ανακοινώσω δημόσια την πορεία των διαπραγματεύσεων και ποια είναι αυτά τα σημεία, ήμουν εδώ και σημειώσαμε πρόοδο, και όπως είπα αν σημειώσουμε αυτή την πρόοδο θα μεταβώ στο Ισραήλ με βάση τις συνομιλίες μου εδώ, και θα δούμε τι θα κάνουμε».»

Συνέχισε λέγοντας ότι «υπάρχει πρόοδος και υπάρχει νέος πρόεδρος, θα συνεργαστούμε με τη νέα κυβέρνηση και θα συζητήσουμε αυτά τα θέματα με τη νέα προεδρία, και θα είναι ενήμεροι για όλα όσα κάνουμε, και όπως είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν θα υπάρξει ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας, και δεν νομίζω ότι αυτό είναι θέμα».

Ο προεδρικός απεσταλμένος των ΗΠΑ έφτασε χθες Τρίτη στο Λίβανο και άρχισε τις συναντήσεις του στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυτό, στο Ain al-Tineh με τον Μπέρι. Μετά τη συνάντησή του την Τρίτη, ο Χόχσταϊν δήλωσε ότι επέστρεψε στην περιοχή επειδή υπάρχει «μια πραγματική ευκαιρία να δοθεί ένα τέλος σε αυτή τη σύγκρουση» προσθέτοντας ότι είχε «πολύ εποικοδομητικές» συνομιλίες με τον Μπέρι για να μειωθούν τα χάσματα προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία.

  • Ο Μπέρι ήταν συγκρατημένα αισιόδοξος μετά τις συνομιλίες, λέγοντας ότι «η κατάσταση είναι καλή κατ’ αρχήν», προσθέτοντας ότι αυτό που απομένει για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία είναι «κάποιες λεπτομέρειες». Είπε ότι οι εγγυήσεις σχετικά με τη θέση του Ισραήλ είναι ευθύνη των Αμερικανών.

Ο γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ, Ναΐμ Κασέμ, έσπευσε να δηλώσει την Τετάρτη ότι η Χεζμπολάχ δεν θα δεχτεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που δεν διατηρεί την «κυριαρχία» του Λιβάνου, ενώ ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκίντεον Σάαρ τόνισε ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να εγγυάται την «ελευθερία δράσης» του Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ.

Ο Κασέμ αποκάλυψε σε μαγνητοφωνημένη ομιλία του ότι «η Χεζμπολάχ έλαβε το έγγραφο των διαπραγματεύσεων, το μελετήσαμε και κάναμε τις παρατηρήσεις μας επ’ αυτού και ο πρόεδρος Ναμπίχ Μπέρι έχει επίσης παρατηρήσεις, και είναι αρμονικές και συμβατές», είπε, προσθέτοντας ότι «αυτές οι παρατηρήσεις παρουσιάστηκαν στον Αμερικανό απεσταλμένο και συζητήθηκαν λεπτομερώς. Αποφασίσαμε να μην μιλήσουμε για το περιεχόμενο της συμφωνίας ή για τις παρατηρήσεις μας».

  • «Διαπραγματευτήκαμε υπό δύο ανώτατα όρια: την πλήρη και ολοκληρωμένη παύση της επίθεσης και τη διατήρηση της λιβανέζικης κυριαρχίας, που σημαίνει ότι ο εχθρός δεν έχει το δικαίωμα να παραβιάζει, να σκοτώνει και να εισέρχεται όποτε θέλει υπό διαφορετικές επικεφαλίδες», είπε.

«Προετοιμαστήκαμε για μια μακρά μάχη και τώρα διαπραγματευόμαστε, αλλά όχι υπό πυρά, γιατί και το Ισραήλ βρίσκεται υπό πυρά», είπε προσθέτοντας ότι «αποφασίσαμε ότι η πορεία του πεδίου, η οποία κινείται ανοδικά, θα συμβαδίζει με την πορεία των διαπραγματεύσεων».

«Θα παραμείνουμε στο πεδίο και θα πολεμήσουμε όσο υψηλό κι αν είναι το κόστος και το κόστος θα είναι υψηλό και για τον εχθρό». Η «ελευθερία μετακίνησης» είναι το πιο εμφανές εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνίας και αντιμετωπίζεται» σημείωσε ο Κασέμ.

Σε σχετικό πλαίσιο, ο Μπέρι παρακολούθησε τις εξελίξεις στην πολιτική και επιτόπια κατάσταση στο Λίβανο και την περιοχή, όταν δέχθηκε τον Ανώτερο Σύμβουλο του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, Ναύαρχο Έντουαρντ Άλγκρεν, και τη στρατιωτική αντιπροσωπεία που τον συνόδευε, παρουσία του Βρετανού Πρέσβη στο Λίβανο Χαμίς Κάγουελ.

Ο Κάγουελ δήλωσε μετά τη συνάντηση πως «θέλω απλώς να πω ότι είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση με τον Εξοχότατο Πρόεδρο Ναμπίχ Μπέρι μόλις τώρα, και έκανα αυτή την επίσκεψη για ειδικούς λόγους που σχετίζονται με τη Μέση Ανατολή, και εργαζόμαστε επίσημα δίπλα-δίπλα με τον Λίβανο για να κάνουμε ό,τι μπορούμε αυτή την κρίσιμη στιγμή για να βοηθήσουμε και να παρακολουθήσουμε στενά τις προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός στον Λίβανο, και επιπλέον την υποστήριξή μας προς τις λιβανέζικες ένοπλες δυνάμεις, και είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση με τον διοικητή του στρατού».

Σχετικά Άρθρα