Πού βρίσκεται το ιδιωτικό σχολείο με τις καταγγελίες για παρενόχληση μαθητριών-“Ντρίμπλα” για να παραμείνει ανοιχτό

Πού βρίσκεται το ιδιωτικό σχολείο με τις καταγγελίες για παρενόχληση μαθητριών-“Ντρίμπλα” για να παραμείνει ανοιχτό

Δεκαοκτώ ολόκληροι μήνες. Τόσο είναι το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ των πρώτων καταγγελιών γονέων περί σεξουαλικής κακοποίησης μαθητριών από συγκεκριμένο καθηγητή σε ιδιωτικό σχολείο μέχρι την απόφαση για κλείσιμο της εν λόγω σχολικής μονάδας (η οποία, μάλιστα, προς το παρόν δεν μπορεί να εφαρμοστεί λόγω προσωρινής διαταγής που εξασφάλισε ο ιδιοκτήτης του σχολείου).

Η είδηση προέκυψε την Δευτέρα και προκάλεσε αίσθηση. Ιδιωτικό σχολείο εξαναγκάστηκε σε κλείσιμο λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς διδάσκοντα. Η αίσθηση προκλήθηκε περισσότερο επειδή το σχολείο είναι ιδιωτικό όπου υποτίθεται ότι υπάρχει καλύτερος έλεγχος και οι διαδικασίες μπορούν να τρέξουν περισσότερο γρήγορα. Πρόκειται περί μύθου βέβαια αλλά αυτή είναι η γενικότερη εντύπωση του κόσμου. 

Οι πρώτες καταγγελίες γονέων έγιναν το καλοκαίρι του 2023. Ηταν καταγγελίες (πληθυντικός αριθμός) και όχι καταγγελία γιατί τα περιστατικά ήταν περισσότερα από ένα κατά τη σχολική σεζόν 2022-2023. Ενημερώθηκαν οι πάντες: Ο διευθυντής και ιδιοκτήτης της σχολικής μονάδας, η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Πειραιά (στη δικαιοδοσία της οποίας ανήκει το σχολείο) και η ΟΙΕΛΕ.

  • Η τελευταία πίεσε πολύ από την πρώτη ώρα γιατί ήθελε, για προφανείς λόγους, να ξεκαθαρίσει η υπόθεση και εφόσον αποδειχθεί ενοχή, να ακολουθηθούν τα προβλεπόμενα. Η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Πειραιά διέταξε Ένορκη Διοικητική Εξέταση όπως έχει το δικαίωμα (και την υποχρεώση αν μιλάμε για τέτοιου είδους περιστατικά). 

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΔΕ δεν κατέληξε σε “καθαρό” αποτέλεσμα, οι κατηγορίες δεν στάθηκε δυνατό να στοιχειοθετηθούν, όπως συμβαίνει συχνά σε τέτοιου είδους περιπτώσεις. Ο λόγος είναι αυτός. Πολύ συχνά δεν υπάρχουν μάρτυρες, εξίσου συχνά τα θύματα, λόγω της ψυχική τους καταπόνησης, αδυνατούν να καταθέτουν ξανά-ξανά. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για παιδιά, αυτή η καταπόνηση είναι πολύ μεγαλύτερη.

  • Η ΕΔΕ τελείωσε πριν εκπνεύσει το 2023, δηλαδή πριν έναν χρόνο τουλάχιστον. Οπως πληροφορείται το Libre ο εν λόγω εκπαιδευτικός, μετά το σάλο, μετατέθηκε σε άλλο σχολείο του ίδιου ιδιοκτήτη στο οποίο δεν ανέλαβε εκπαιδευτικό ρόλο. Παράλληλα, η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Πειραιά ενημέρωσε για την υπόθεση την Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Ετσι και αλλιώς στο μικρόκοσμο της ιδιωτικής εκπαίδευσης ήταν γνωστό ότι το εν λόγω ιδιωτικό σχολείο αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα. Δεν πλήρωνε εγκαίρως τους εργαζόμενούς του για παράδειγμα. Από την έρευνα της ΕΑΔ προέκυψε ότι ο ιδιοκτήτης ο οποίος εργαζόταν κατά το παρελθόν σε δημόσιο σχολείο, είχε επιβληθεί η πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης από το δημόσιο, λόγω άσκησης ιδιωτικού έργου χωρίς προηγούμενη άδεια. Προέκυψαν δηλαδή και επιπλέον λόγοι που ώθησαν το Υπουργείο Παιδείας στην απόφαση για αναστολή λειτουργίας του εκπαιδευτηρίου.

Ο ιδιοκτήτης όμως κατάφερε να κρατήσει ανοιχτό το σχολείο (μέχρι νεωτέρας) εξασφαλίζοντας σχετική προσωρινή διαταγή. To Libre πληροφορείται ότι το Υπουργείο Παιδείας εργάζεται στην κατεύθυνση της άρσης αυτής της διαταγής. Η ΟΙΕΛΕ, από την πλευρά της, συνομιλώντας με θεσμικούς παράγοντες του Υπουργείου, εξασφάλισε τη δέσμευση ότι το σχολείο θα πάψει να λειτουργεί και ότι “θα εφαρμοστεί η απόφασή μας”.

Θυμίζουμε τα τρία βήματα στα οποία προχώρησε η Πολιτεία για την περίπτωση:

1. Η Έκθεση της ΕΑΔ διαβιβάστηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών, προς ποινική αξιολόγηση των διαλαμβανομένων σε αυτή.

2. Η Έκθεση εστάλη στην αρμόδια Γενική Διεύθυνση του ΥΠΑΙΘΑ για την πιστή εφαρμογή των ισχυουσών διατάξεων, περί των κωλυμάτων χορήγησης άδειας λειτουργίας σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.

3. Ο Υπουργός Παιδείας, κατόπιν εισηγήσεως της ανωτέρω Γενικής Διεύθυνσης, ανέστειλε την άδεια  λειτουργίας του εν λόγω ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου και η αρμόδια Διεύθυνση Εκπαίδευσης υλοποιώντας την απόφαση του Υπουργού, «σφράγισε» το ιδιωτικό εκπαιδευτήριο, η λειτουργία του οποίου ανεστάλη.

Τα παραπάνω οδηγούν σ’ ένα σημαντικό συμπέρασμα. Οι γονείς οι οποίοι ενδιαφερονται να εγγράψουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με την επιλογή. Ο,τι λάμπει δεν είναι χρυσός. Υπάρχουν, καταφανώς, ιδιωτικά σχολεία που κάνουν εξαιρετική δουλειά με σεβασμό στις ανάγκες των παιδιών και λογοδοσία στους γονείς. Δεν απουσιάζουν όμως οι περιπτώσεις σχολείων που λειτουργούν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες καταπιέζοντας τα παιδιά αλλά και τους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα αλλά και οι περιπτώσεις παρατυπιών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας κατά καιρούς.

Χρειάζεται, άρα, έρευνα αγοράς. Δεν ακούγεται ωραίο όταν μιλάμε για εκπαίδευση και σχολεία, αλλά η συγκεκριμένη ενέργεια θεωρείται απαραίτητη έτσι ώστε να γίνει η σωστή, για το παιδί, επιλογή. Προφανώς οι γονείς δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουν από πριν την κάθε δυσλειτουργία αλλά με το σωστό ψάξιμο αποκλείουν τουλάχιστον τις πολύ κακές περιπτώσεις. 

Σχετικά Άρθρα