Ουκρανία: Οι Σκανδιναβοί μοιράζουν φυλλάδια επιβίωσης σε καιρό πολέμου

Ουκρανία: Οι Σκανδιναβοί μοιράζουν φυλλάδια επιβίωσης σε καιρό πολέμου

Η Σουηδία, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την ασφάλεια στην Ευρώπη, ξεκινά τη διανομή ενός ενημερωμένου φυλλαδίου με τίτλο «Εάν έρθει κρίση ή πόλεμος» σε εκατομμύρια πολίτες. Το φυλλάδιο περιλαμβάνει οδηγίες για την προετοιμασία και την αντιμετώπιση καταστάσεων όπως ο πόλεμος, φυσικές καταστροφές ή άλλες έκτακτες κρίσεις. Αυτή η πρωτοβουλία έρχεται έξι χρόνια μετά την προηγούμενη έκδοση του φυλλαδίου, το οποίο τώρα είναι μεγαλύτερο και πιο λεπτομερές, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία που έχει εντείνει τις ανησυχίες στη Σκανδιναβία.

Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής στη Σκανδιναβία για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του πληθυσμού. Η Φινλανδία έχει επίσης ενημερώσει τις δικές της οδηγίες για προετοιμασία σε κρίσεις, διαθέτοντας πληροφορίες διαδικτυακά, ενώ η Νορβηγία απέστειλε αντίστοιχα φυλλάδια που προτρέπουν τους πολίτες να είναι έτοιμοι να επιβιώσουν αυτόνομα για μία εβδομάδα σε περιπτώσεις όπως ακραίες καιρικές συνθήκες, πολεμικές συγκρούσεις ή άλλες απειλές.

Αυτές οι πρωτοβουλίες αντικατοπτρίζουν την αυξημένη εγρήγορση και την ενίσχυση της πολιτικής άμυνας στις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς το γεωπολιτικό τοπίο γίνεται πιο αβέβαιο!

Η στρατηγική προετοιμασίας για κρίσεις και πιθανές στρατιωτικές συγκρούσεις εξαπλώνεται σε ολόκληρη τη Σκανδιναβία, με κάθε χώρα να λαμβάνει μέτρα προσαρμοσμένα στις ανάγκες της. Στη Δανία, η υπηρεσία διαχείρισης εκτάκτων αναγκών έστειλε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ηλεκτρονικά μηνύματα σε όλους τους ενήλικες πολίτες, παρέχοντας οδηγίες για το πώς να προμηθευτούν τα απαραίτητα για επιβίωση — νερό, τρόφιμα και φάρμακα — για τουλάχιστον τρεις ημέρες σε περίπτωση κρίσης.

Στη Φινλανδία, ένα ψηφιακό φυλλάδιο προσφέρει πιο εξειδικευμένες πληροφορίες σχετικά με την αντίδραση της χώρας σε περίπτωση στρατιωτικής σύγκρουσης. Σε μια λεπτομερή ενότητα, εξηγείται πώς οι κυβερνητικές αρχές και ο πρόεδρος θα διαχειρίζονταν μια ένοπλη επίθεση, τονίζοντας ότι η Φινλανδία είναι «καλά προετοιμασμένη για αυτοάμυνα». Αυτό το μήνυμα υπογραμμίζει την ισχυρή δέσμευση της χώρας στην ετοιμότητα και στην προστασία του πληθυσμού της, ειδικά καθώς εντείνεται η γεωπολιτική αστάθεια.

Αυτά τα μέτρα εντάσσονται σε μια ευρύτερη τάση αυξημένης ετοιμότητας στη βόρεια Ευρώπη, καθώς οι χώρες προετοιμάζονται για ένα εύρος πιθανών κρίσεων, από φυσικές καταστροφές μέχρι στρατιωτικές απειλές.

Η Σουηδία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ μόλις φέτος, αποφασίζοντας όπως η Φινλανδία να υποβάλει αίτηση μετά την έναρξη του πολέμου της Μόσχας το 2022. Η Νορβηγία ήταν ιδρυτικό μέλος της δυτικής αμυντικής συμμαχίας. Σε αντίθεση με τη Σουηδία και τη Νορβηγία, η κυβέρνηση του Ελσίνκι αποφάσισε να μην εκτυπώσει ένα αντίγραφο για κάθε σπίτι, καθώς «θα κόστιζε εκατομμύρια» και μια ψηφιακή έκδοση θα μπορούσε να ενημερωθεί πιο εύκολα.

«Έχουμε στείλει 2,2 εκατομμύρια αντίτυπα σε χαρτί, ένα για κάθε νοικοκυριό στη Νορβηγία», είπε ο Tore Kamfjord, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την εκστρατεία προετοιμασίας στη Νορβηγική Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας (DSB).

Η «λίστα ασφαλείας» της Νορβηγίας περιλαμβάνει τρόφιμα και φάρμακα μακράς διαρκείας, συμπεριλαμβανομένων των δισκίων ιωδίου. Στις λίστες των αντικειμένων που πρέπει να φυλάσσονται στο σπίτι περιλαμβάνονται τρόφιμα μακράς διάρκειας, όπως τενεκέδες με φασόλια, ενεργειακές μπάρες και ζυμαρικά, καθώς και φάρμακα, όπως ταμπλέτες ιωδίου για το ακραίο -αλλά υπαρκτό για κάποιους σενάριο- πυρηνικού ατυχήματος.

Το Όσλο έστειλε μια παλαιότερη έκδοση το 2018, αλλά ο Kamfjord είπε ότι η κλιματική αλλαγή και τα πιο ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις, είχαν αυξήσει τους κινδύνους. Για τους Σουηδούς, η ιδέα ενός βιβλιαρίου έκτακτης ανάγκης δεν είναι κάτι καινούργιο. Η πρώτη έκδοση του “If War Comes” δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου και ενημερώθηκε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Αλλά ένα μήνυμα έχει αλλάξει: «Εάν η Σουηδία δεχθεί επίθεση από άλλη χώρα, δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ. Όλες οι πληροφορίες που υποστηρίζουν ότι θα σταματήσει η αντίσταση είναι ψευδείς». Δεν ήταν πολύ καιρό πριν που η Φινλανδία και η Σουηδία εξακολουθούσαν να είναι ουδέτερα κράτη, αν και η υποδομή και το «ολικό αμυντικό σύστημα» τους χρονολογούνται από τον Ψυχρό Πόλεμο.

Ο υπουργός Πολιτικής Άμυνας της Σουηδίας Carl-Oskar Bohlin είπε τον περασμένο μήνα ότι καθώς το παγκόσμιο πλαίσιο είχε αλλάξει, οι πληροφορίες για τα σουηδικά νοικοκυριά έπρεπε επίσης να αντικατοπτρίζουν τις αλλαγές. Νωρίτερα αυτό το έτος προειδοποίησε ότι «θα μπορούσε να υπάρξει πόλεμος στη Σουηδία», αν και αυτό θεωρήθηκε ως αφύπνιση επειδή ένιωθε ότι οι κινήσεις προς την ανοικοδόμηση αυτής της «ολικής άμυνας» προχωρούσαν πολύ αργά.

Λόγω των συνόρων που μοιράζεται με τη Ρωσία και της εμπειρίας της στον πόλεμο με τη Σοβιετική Ένωση στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Φινλανδία διατηρούσε πάντα υψηλό επίπεδο άμυνας. Η Σουηδία, ωστόσο, μείωσε τις υποδομές της και μόλις τα τελευταία χρόνια άρχισε να προετοιμάζεται ξανά.

Οι οδηγοί περιλαμβάνουν οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση διαφόρων σεναρίων και ζητούν από τους πολίτες να βεβαιωθούν ότι μπορούν να φροντίσουν μόνοι τους τον εαυτό τους, τουλάχιστον αρχικά, σε περίπτωση κρίσης. Οι Φινλανδοί ερωτώνται πώς θα τα κατάφερναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για μέρες συνεχόμενες με χειμερινές θερμοκρασίες τόσο χαμηλές όσο -20 βαθμούς Κελσίου.

Η λίστα περιλαμβάνει επίσης ταμπλέτες ιωδίου, καθώς και εύκολα τρόφιμα, τροφές για κατοικίδια και εφεδρική τροφοδοσία. Η σουηδική λίστα ελέγχου συνιστά πατάτες, λάχανο, καρότα και αυγά μαζί με κονσέρβες σάλτσας μπολονέζ και έτοιμες σούπες.

Πηγή: ΒΒC

Σχετικά Άρθρα