Βορίδης: “Κάνουμε πρωταθλητισμό στην Ευρώπη στον ρυθμό ανάπτυξης”

Βορίδης: “Κάνουμε πρωταθλητισμό στην Ευρώπη στον ρυθμό ανάπτυξης”

Τουρισμός, πρωτογενής τομέας, κτηματαγορά και μεταποίηση είναι οι αιχμές της ελληνικής οικονομίας, που διαρκώς αναπτύσσεται, επεσήμανε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, σε συνέντευξή του στο «Σκάι 100,3». Ξεκινώντας από το ερώτημα, ποια είναι η κεντρική ιδέα της κυβέρνησης, ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε πως κατά την άποψή του είναι «η ευρωπαϊκή σύγκλιση -και αυτό σημαίνει τη μεγάλη προσπάθεια να ανακτήσουμε το πολύ χαμένο έδαφος της 15ετίας της πτώχευσης». «Ναι, βελτιωνόμαστε, αλλά κακά τα ψέματα, το κατώφλι από το οποίο έχουμε ξεκινήσει, είναι πολύ χαμηλό. Άρα θέλει μια πολύ σημαντική δουλειά και προσπάθεια που πρέπει να συνεχίσει να γίνεται. Βελτιώνεται τα τελευταία πέντε χρόνια, περάσαμε και την πανδημία…», δήλωσε εν προκειμένω.

Και, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι η χώρα μας έχει τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξήγησε παράλληλα ότι δεν είναι απλό και εφικτό τα 560 ευρώ (που ήταν ο κατώτατος μισθός) να γίνονται 2.000. Όμως, επέμεινε, «κάνουμε πρωταθλητισμό στον ρυθμό ανάπτυξης. Το κάνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με το καλύτερο αποτέλεσμα».

Στη συνέχεια, μάλιστα, έφερε συγκεκριμένα παραδείγματα τομέων της εθνικής οικονομίας που μεγεθύνονται συνεχώς. Πρώτο παράδειγμα, ο τουρισμός, ο οποίος «σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο -και πίσω από αυτό, είναι άνθρωποι». Δεύτερο παράδειγμα, ο πρωτογενής τομέας: «Το αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο» και η Ελλάδα έχει γίνει εξαγωγική χώρα.

Τρίτο παράδειγμα, η διαρκώς αναπτυσσόμενη κτηματαγορά, με διπλάσια αξία γης και ακινήτων. Και τέταρτο, η μεταποίηση, η οποία «έχει αυξηθεί κατά 17%», τομέας στον οποίον επίσης γίνονται επενδύσεις. Μάλιστα, «η μεταποίηση, μετά από καιρό, έχει μεγαλύτερη συνεισφορά στο ΑΕΠ από ό,τι ο τουρισμός», πρόσθεσε. Βεβαίως, η Ελλάδα δεν έγινε παράδεισος, διευκρίνισε και ζήτησε η κριτική να είναι γειωμένη και παραγωγική.

Με την επισήμανση ότι η κυβέρνηση ακολουθεί το πρόγραμμα για το οποίο εξελέγη, ο κ. Βορίδης τόνισε ότι «η οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται και να γεννά θέσεις εργασίας». Συγκεκριμένα, η ανεργία από το 19%, τώρα είναι στο 9,5%. Ενώ για τη μελέτη του ΟΟΣΑ παρατήρησε ότι σταματά στο 2022 και άρα, θα πρέπει να περιμένει κανείς να μπουν και τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να εξαγάγει κανείς ασφαλέστερα συμπεράσματα. Δεν αλλάζει κανείς την αφετηρία, παρατήρησε ο ίδιος, όμως η Ελλάδα είναι τώρα η 4η καλύτερη χώρα σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Αλλάζοντας θέμα, σε αυτό της προστασίας του πολίτη, ο κ. Βορίδης εξήρε την αποτελεσματικότητα της αστυνομίας, καθώς καταγράφεται αύξηση 20% στις συλλήψεις, με ταυτόχρονη αύξηση (10%) στους κρατουμένους. Η εγκληματικότητα είναι ένα δύσκολο πρόβλημα, αναγνώρισε, αλλά η αστυνομία είναι παρούσα, ανέφερε, με την ταυτόχρονη παρατήρηση ότι δεν επιλύονται προβλήματα με το πάτημα ενός κουμπιού.

Σε ερώτημα για το μέγεθος του κράτους, αφού ανέφερε ότι «έχουμε φθάσει την ανεργία εκεί που ήταν το 2007», συμπλήρωσε: «Το 2007 είχαμε αυτή την απεργία με 1.100.000 δημοσίους υπαλλήλους, το 2024 την έχουμε με 650.000 δημοσίους υπαλλήλους. Μίκρυνε το κράτος ή όχι;».

Μεγάλο μέρος της ωριαίας συνέντευξης ασχολήθηκε με τα των αμερικανικών εκλογών, εκεί όπου ο υπουργός Επικρατείας παρέθεσε τέσσερις λόγους για την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ. Εν πρώτοις, η οικονομία είναι καθοριστική, σημείωσε και επικαλέσθηκε την πτώση του εισοδήματος επί ημερών Μπάιντεν (17% στους ασθενέστερους και 6% – 9% στη μεσαία τάξη). Ο δεύτερος λόγος είναι η μετανάστευση, θέμα στο οποίο απέτυχε, όπως είπε, η διοίκηση Μπάιντεν σε σχέση με τις προσδοκίες των Αμερικανών.

Η τρίτη αιτία είναι ο λόγος υπέρ του οικονομικού προστατευτισμού ειδικά στις βιομηχανικές περιοχές, με τον Ντόναλντ Τραμπ να επιχειρηματολογεί ότι η απάντηση στη διατήρηση των θέσεων εργασίας είναι η επιβολή δασμών, επί παραδείγματι στα εισαγόμενα αυτοκίνητα. Θέμα το οποίο είχε αντιμετωπίσει ο κ. Βορίδης στην πρώτη κυβερνητική θητεία Τραμπ, που είχε βάλει δασμούς και πάλι.

Τότε που ο κ. Βορίδης ήταν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και είχε ζητήσει εξαίρεση για ελληνικά προϊόντα που εξάγονται, όπως ροδάκινα, λάδι και φέτα. Εν κατακλείδι, δήλωσε δύσπιστος με την πολιτική των δασμών. Συνήθως «δεν δουλεύουν τα μέτρα αυτά», συμπέρανε. Ο τέταρτος λόγος της επικράτησης Τραμπ είναι η woke ατζέντα και στην Αμερική κάποια πράγματα έφθασαν στα άκρα, σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας, αλλά η Ελλάδα είναι «πολύ μακριά από αυτές τις υπερβολές».

Ο κ. Βορίδης εκτίμησε, τέλος, ότι ουδόλως κινδυνεύει η φιλελεύθερη δημοκρατία από τον Ντόναλντ Τραμπ, επικαλούμενος, συν τοις άλλοις, και την πρώτη θητεία του, ενώ δεν απέφυγε να χαρακτηρίσει «απαράδεκτη» την εισβολή στο Καπιτώλιο. Και υποστήριξε ότι ο κ. Τραμπ επισημαίνει σωστά τα ζητήματα, αλλά σε κάποια θα έχει δυσκολία εφαρμογής.

Σχετικά Άρθρα